Ziare.com

CCR: Ministrul Justitiei nu poate sa aprobe regulamentul de numire a sefilor de penitenciare

Joi, 21 Februarie 2019, ora 14:51

   

CCR: Ministrul Justitiei nu poate sa aprobe regulamentul de numire a sefilor de penitenciare
Plenul Curtii Constitutionale a admis, joi, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate ce critica dispozitiile prevederilor art. 31 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, care aratau ca "regulamentul privind ocuparea functiilor de conducere si de executie se aproba prin ordin al ministrului Justitiei".

"In motivarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a retinut ca Legea nr. 293/2004 reglementeaza doar modalitatile de incadrare a functionarului public cu statut special, conditiile generale de ocupare a functiilor de executie si de conducere vacante din sistemul administratiei penitenciare, precum si conditiile de vechime necesare pentru ocuparea posturilor vacante de conducere.

Celelalte aspecte esentiale ale ocuparii acestor functii - cum sunt tipul probelor de examen/concurs, conditiile in care candidatii sunt declarati 'admisi' si posibilitatea de contestare - sunt reglementate la nivel infralegal, prin regulament, aprobat prin ordin al ministrului Justitiei", informeaza un comunicat al CCR.

In consecinta, Curtea a constatat ca prevederile de lege criticate, care instituie reglementarea acestor aspecte prin acte administrative, contravin dispozitiilor art. 1 alin. (4) si (5) si ale art. 73 alin. (3) lit. j) din Constitutie.

"Curtea a retinut ca, pentru inlaturarea viciului de neconstitutionalitate, aspectele esentiale privind ocuparea posturilor de executie si de conducere de catre functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare trebuie sa fie reglementate prin lege organica, urmand ca regulile specifice acestei proceduri sa fie detaliate prin ordin al ministrului Justitiei", se arata in comunicat.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor de judecata care au sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtea de Apel Oradea - Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, Curtea de Apel Galati - Sectia contencios administrativ si fiscal si Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal.

Citeste si Sindicalist: Daca Toader alege seful DNA asa cum numeste directorii penitenciarelor, avem o problema
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2169 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Chiar asa😁😁😁😁😁

Hai ca nu va cred😁
Mamaligarul poate da ori ce lege, poate acuza Inalti functionaries Europeni dar nu poate numi Gardienii..
Vai ce draguti sunteti voi Manelistii de la PCR😁😁

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor