Ziare.com

Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 19:25

   

Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)
Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in legea Educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

"Religia face parte din planul cadru. Pana acum, elevul major, parintele sau tutorele trebuiau sa faca o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. In urma deciziei de astazi (miercuri - n.red.), s-a stabilit ca trebuie sa spui cand vrei sa participi la cursurile de Religie, nu sa spui cand nu vrei. Astfel, s-a decis ca aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor sa faca religia", au precizat oficiali din cadrul Curtii Constitutionale.

Prin decizia de miercuri, judecatorii CCR au stabilit ca prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea invatamantului numarul 84/1995 si cele ale articolului 18 alineatul (2) teza intai din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 sunt neconstitutionale.

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

Primul articol de lege prevede: "La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".

Acelasi aspect il are in vedere si articolul 18 alineatul (2) teza intai din Legea educatiei nationale: "La solicitarea scrisa a elevului major, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile celor doua articole de lege sunt neconstitutionale.

Aceasta exceptie de noconstitutionalitate a fost ridicata de profesorul Emil Moise, intr-un dosar civil aflat pe rolul Judecatoriei Buzau, in care acesta a dat in judecata Liceul de Arta "Margareta Sterian" din Buzau.

In august 2006, acelasi Emil Moise cerea presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sa dispuna "anularea situatiei discriminatorii create prin prezenta obstinanta a simbolurilor religioase in holurile, cancelariile si salile de clasa - in afara orei facultative de Religie - ale Liceului de arta Margareta Sterian din Buzau", unde invata fiica sa, Teodora Moise, cat si in toate unitatile publice de invatamant din judetul Buzau.

Moise sustinea atunci ca predarea religiei in institutiile de invatamant publice "constituie o discriminare impotriva persoanelor agnostice sau de alta confesiune decat aceea careia ii apartin simbolurile religioase (...) si o incalcare a dreptului fundamental la egalitatea de sanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unitatile publice isi asuma transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectiva".

In prezent, religia este disciplina optionala, elevii avand posibilitatea de a alege studierea acesteia sau a alteia.

Predarea religiei in scoli a starnit de mai multe ori controverse si dispute in spatiul public.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 11389 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Despre o dezbatere privind religia in scoli, mai putin cunoscuta

G. D. S a organizat in iunie, o dezbatere cu titlul "Religia in spatiul public si in invatamantul scolar", La dezbatere au fost prezenti membri ai societatii civile, reprezentanti ai M E, ai Patriarhiei si ai Secretariatului pentru Culte.Cateva fragmente din discutiile purtate ce pot da de gandit multor cititori.Gabriel Liceanu;“Patriarhia a sunat la primul ministru si a spus: Nu merge ca Cultele sa stea sub un ministru romano-catolic", dupa ce Kelemen Hunor a devenit ministrul Culturii si Cultelor. Acesta a povestit ca, imediat, “Cultele s-au desprins si au devenit Departament", au revenit la minister dupa plecarea lui Hunor, insa apoi “a ajuns ministru D Barbu, nenorocire, el din nou romano-catolic". Prezenti la dezbatere, reprezentantii S S C au raspuns: “Noi nu avem aceasta informatie" un raspuns stupefiant (???????!!!!!), “reintegrarea temporara a S S C in Minister s-a facut cand a cazut un guvern, a intrat altul si nu a fost clar".Reprezentant MEN;De ce s-a semnat acest protocol? Pentru ca tine de firesc si tine de respectarea legilor in vigoare in acest moment in statul roman. Primul protocol semnat intre B O R si M E dupa Revolutie dateaza din 1990. Prevederile fiind cvasi-identice cu cele care sunt in acest protocol, ma refer la fondul problemei.
Legea Educatiei vorbeste despre predarea religiei in scoala, legea cultelor stabileste mai departe si modul in care trebuie sa se realizeze colaborarea dintre culte si M (MEN). M E nu isi pierde prin acest protocol caracterul laic, invatamantul romanesc ramane cum a fost si pana acum, singura diferenta este ca incercam sa identificam mecanisme care sa ne ajute sa depasim elementele mai putin placute din practica.
Semnarea protocolului intre MEN si BOR, din punctul nostru de vedere, nu este decat o parte a unei normalitati pe care ne-o dorim in colaborarea dintre institutiile statului si cultele religioase. Evident MEN nu este deschis numai catre B O R. B O R este majoritara din punct de vedere al cultului, pe teritoriul Romaniei, dar deschiderea este totala si spre celelalte culte. G Liceanu;Cancelaria rabinica;Personal nu cred ca se poate preda doar partea culturala a unei religii, fara partea cultuala. Marea problema se naste nu la nivelul de idee, de principiu, ci la nivelul de jos, de implementare.

 

Continuare

Recomand si o poezie preluată de pe una dintre paginile de facebook dedicate marelui poet roman Traian Dorz, inchis in timpul comunismului din ură fată de credintă:
facebook.com/pages/Traian-Dorz/149487635108907?fref=photo

Mai este, la sfarsit, o judecată, cumplita judecată de apoi,
Cand trebuie, pe drept, să-si ia răsplata cum a lucrat, oricare dintre noi...
Noi nu murim, cand inima-ncetează: lăsăm in urmă tot ce-am scris si-am spus
Dar tot ce dăm la cei ce ne urmează mereu dă rod cand noi de mult ne-am dus...

Avem copii, si-i crestem după vrere; avem elevi, si-i invătăm ce vrem;
Avem o turmă-n grijă si-n veghere si-ntreaga lor răspundere avem! Căci ei vor fi, in lume si-n viată, asa cum noi le-am spus si arătat...
Iar ei, la fel, asa vor da povată si-un lung popor de-acum de noi format...

Ii crestem buni, la fel si ei vor face; ii crestem rău asa vor indruma. Noi ii indreptăm inspre război sau pace, rand după rand, pe cati ne vor urma
Si-abia atunci, la marea judecată, vedea-vom toti uimiti, cu-adevărat,
Cat a salvat o crestere frumoasă, cat a ucis un suflet blestemat...

O, voi cei mari, răspunzători de gloate: părinti si-ndrumători pentru urmasi,
Voi, veti purta răspunderile toate! voi cresteti sfinti sau cresteti ucigasi!
De-aceea, pentru toti ce ne urmează, la marea judecată de apoi,
Cu ochi uimiti, oricare o să vadă cat rău sau bine a-nceput cu noi...

Traian Dorz

 

Continuare

Realitătile invizibile si imateriale nu sunt mai putin adevărate decat cele vizibile si materiale. Nu există doar lumea aceasta materială, doar ceea ce se poate observa si măsura. Sunt foarte multe argumente si dovezi că există Dumnezeu si viata vesnică de dincolo de moarte (atat argumente rationale, cat si foarte multe fapte supranaturale, miracole).

Recomand si un blog foarte interesant:

cezar-iasi.blogspot.ro
De pe acest blog recomand, in primul rand, articolul cu titlul Argumente si dovezi ale existentei lui Dumnezeu si a vietii vesnice de după moarte (articolul cel mai amplu, din partea de jos a blogului). In afară de acestea, blogul contine: inregistrări video cu miracole, videoclipuri, filme documentare, legături cu numeroase site-uri foarte interesante, posturi TV si radio on-line, cărti care pot fi citite direct pe internet (fără a necesita descărcare), articole foarte interesante. Vă recomand să intrati pe blog, să-l studiati si să-l trimiteti mai departe ca să folosească si altora.

Recomand si documentarul Minuni Euharistice (subtitrat in romană) - Documentar foarte interesant, prezentat chiar de un fost ateu, despre minuni si mai ales prezenta reală a Domnului Isus Cristos in Euharistie, confirmată si de investigatiile stiintifice. Vizionati documentarul accesand linkul următor si trimiteti-l mai departe:
youtube.com/watch?v=6FsZVatSrUw&feature=youtu.be

 

Continuare

Există un mare gol de informatie religioasă in randul populatiei. Orele de religie sunt mai mult decat necesare in scoală de la inceput pană la sfarsit. De asemenea, sunt necesare si cat mai multe emisiuni religioase la televiziune si radio. Este foarte rusinos si foarte grav că, intr-un popor care se declară crestin in proportie de peste 90% si de 2000 de ani, o mare parte a populatiei nu stie nici măcar notiunile elementare de religie crestină.

Din orice Biserică am face parte, este important să fim crestini autentici, nu crestini doar cu numele, crestini de formă, pentru că nu ne mantuieste faptul că figurăm intr-un registru al unei Biserici sau al alteia. Ca să ne mantuim trebuie să credem in Domnul Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, să facem pocăintă pentru a primi iertare de păcate si să-l urmăm pe el si cuvintele sale. Scriitorul Dan Puric i-a criticat pe cei care sunt "crestini de formă, de spoială" si a subliniat necesitatea de a fi crestini autentici. Primul pas pentru a putea fi crestini autentici este informarea crestină.

Istoria religiilor se poate face (si oricum se face) pentru cultura generală, dar inainte de asta elevii trebuie să cunoască temeinic religia crestină.
Numai religia crestină contine Revelatia supremă, adevărul intreg si definitiv, revelat de insusi Fiul lui Dumnezeu, care e supremul Revelator si, totodată, supremul Revelat.

 

Romania, iesi din antichitate!

Oricare din religii NU are ce cauta-n scolile publice!
Amestecul oricaror religii si guvernarea democratica a unui stat nu sunt acceptate in tarile avansate si civilizate!
Daca cineva are o relatie (religioasa), este-n "inima" (metaforic) sa.
Romania, iesi din antichitate si invata asta o data pt. totdeauna!

 

Continuare

Informatiile crestine trebuie sa fie date in primul rand in familie, dar nu trebuie să rămană doar la un nivel elementar. La scoală elevul aprofundează ceea ce a invatat acasă de mic. Dacă omul nu are aceste informatii de mic, (“de pe genunchii mamei", cum spunea cineva), sunt slabe sanse să le caute singur mai tarziu. Ca un pom care, dacă a crescut stramb, e foarte greu sau putin probabil să se indrepte mai tarziu.

Sunt unii care spun că ei pot fi buni si fără Biserică, ceea ce e fals, deoarece nu sunt suficiente faptele bune pentru mantuire, ci este necesară si credinta si participarea la sfintele sacramente ale Bisericii. Credinta fără fapte este moartă dar nici faptele fără credintă nu duc la mantuire. Credinta, faptele bune si participarea la sfintele sacramente ale Bisericii trebuie să fie in stransă legătură. Ca să ajungem la mantuire trebuie să credem in Domnul Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, să primim iertare pentru păcate prin sacramentul pocăintei (iar aceasta se face numai la preot) si să-l urmăm pe Domnul Isus Cristos si cuvintele sale.

Domnul Isus Cristos a instituit apostoli si a intemeiat Biserica. El a vorbit clar despre Biserică spunand: spus: "Tu esti Petru si pe această piatră voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui" (Mt. 16,18). Succesorii apostolilor sunt episcopii si preotii, care, impreună cu credinciosii, formează Biserica. Nimeni nu se poate mantui de unul singur, după mintea sa, ci fiecare are nevoie de o Biserică. Iar Sfantul Ciprian spunea: "Nimeni nu-L poate avea pe Dumnezeu drept Tată dacă nu are Biserica drept Mamă.“ Multi au incercat să distrugă Biserica de-a lungul istoriei (si păganii si otomanii si comunistii), dar n-au reusit si nici nu va reusi nimeni niciodată acest lucru, pentru că Biserica este institutia Divino – umană intemeiată de Domnul Isus Cristos.
Că unii preoti nu se ridică la nivelul chemării lor, asta este altă problemă si nu dă nimănui dreptul să generalizeze si cu atat mai mult nu dă nimănui dreptul să conteste Biserica in sine. Pe langă aceasta, Dumnezeu actionează si prin preotii nevrednici. actiunea lui Dumnezeu prin preot nu depinde de vrednicia sau nevrednicia preotului respectiv.

 

Acesta e un fapt extrem de grav si fără precedent după 1989!

Informatiile crestine trebuie sa fie date in primul rand in familie, dar nu trebuie să rămană doar la un nivel elementar. La scoală elevul aprofundează ceea ce a invatat acasă de mic. Dacă omul nu are aceste informatii de mic, (“de pe genunchii mamei", cum spunea cineva), sunt slabe sanse să le caute singur mai tarziu. Ca un pom care, dacă a crescut stramb, e foarte greu sau putin probabil să se indrepte mai tarziu.

Sunt unii care spun că ei pot fi buni si fără Biserică, ceea ce e fals, deoarece nu sunt suficiente faptele bune pentru mantuire, ci este necesară si credinta si participarea la sfintele sacramente ale Bisericii. Credinta fără fapte este moartă dar nici faptele fără credintă nu duc la mantuire. Credinta, faptele bune si participarea la sfintele sacramente ale Bisericii trebuie să fie in stransă legătură. Ca să ajungem la mantuire trebuie să credem in Domnul Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, să primim iertare pentru păcate prin sacramentul pocăintei (iar aceasta se face numai la preot) si să-l urmăm pe Domnul Isus Cristos si cuvintele sale.

Domnul Isus Cristos a instituit apostoli si a intemeiat Biserica. El a vorbit clar despre Biserică spunand: spus: "Tu esti Petru si pe această piatră voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui" (Mt. 16,18). Succesorii apostolilor sunt episcopii si preotii, care, impreună cu credinciosii, formează Biserica. Nimeni nu se poate mantui de unul singur, după mintea sa, ci fiecare are nevoie de o Biserică. Iar Sfantul Ciprian spunea: "Nimeni nu-L poate avea pe Dumnezeu drept Tată dacă nu are Biserica drept Mamă.“ Multi au incercat să distrugă Biserica de-a lungul istoriei (si păganii si otomanii si comunistii), dar n-au reusit si nici nu va reusi nimeni niciodată acest lucru, pentru că Biserica este institutia Divino – umană intemeiată de Domnul Isus Cristos.
Că unii preoti nu se ridică la nivelul chemării lor, asta este altă problemă si nu dă nimănui dreptul să generalizeze si cu atat mai mult nu dă nimănui dreptul să conteste Biserica in sine. Pe langă aceasta, Dumnezeu actionează si prin preotii nevrednici. actiunea lui Dumnezeu prin preot nu depinde de vrednicia sau nevrednicia preotului respectiv.

 

Comentariu printre putinele pertinente

Datorita spatiului redus nu a intrat in comentariul meu si analiza despre religie a lui Gabriel Liceanu;Nefiltrarea la nivelul exigentelor pedagogice a calitatii profesorilor de religie poate sa fie dramatica. Nu e de joaca. Este unul dintre cele mai fine instrumente cu care se lucreaza asupra psihicului si a mentalului uman. Drept care, raspunderea pe care v-o luati in clipa in care atestati calitatea unui profesor de religie este enorma. Si ar trebui sa lamurim poate ce anume aveti ca obiectiv: educatie religioasa in sensul de catehizare, cultura religioasa in sensul de cunoastere a mitologiei crestine? Pentru ca a nu sti Biblia, in speta Vechiul Testament si Noul Testament, pentru un european este un fapt de incultura ingrozitoare. Ce este important: e important ca un copil sa invete Crezul, dar e important sa stie legendele din Biblie, trebuie sa stie ce e cu Avraam, ce e cu Iosif, cu Solomon si trebuie indoctrinat sau invatat sa gandeasca cu mintea lui si sa isi extraga mai degraba ponderea etica a acestor formidabile creatii umane?

Lucrul care ma sperie cel mai tare: sunt un om care apartine Bisericii Ortodoxe, am dreptul sa ma raportez ca unul slujit la felul in care sunt slujit. Daca slujitorii Bisericii ma contrariaza si-i vad intrand in jocuri politice, atunci spaima mea e fara margini. Ce cauta biserica in politica la noi? Am citit site-uri si bloguri ale unor preoti care mi-au dat fiori. Valorile religiei crestine sunt mila, iubirea, toleranta, nu ura. Exista un preot in Alexandria care are un blog - eu ce am citit atunci am vorbit singur 3 zile si cu prietenii mei - Teologia pentru azi se numeste blogul, platforma pentru... o reala post-modernitate. Ce e in capul unui preot care isi intituleaza astfel blogul? Inauntru e cultivarea urii. A scos de pe blog aceste chestii, pentru ca cititorii indignati l-au contactat pe episcopul din Alexandria care l-a chemat pe semne la ordine si a sters linkurile care trimiteau la cele mai agresive articole pe care le-am citit in afara celor orale de la un anumit post de televiziune. [n.n probabil antena 3]

Acesta e un fapt extrem de grav si fără precedent după 1989!

A pune piedici predării religiei in scoli este un fapt extrem de grav si fără precedent după 1989! Ce facem, ne intoarcem in perioada comunistă, cand nu se făcea religie in scoli?

Predarea religiei in scoli este o necesitate si in acelasi timp este unul dintre cele mai importante drepturi! In multe tări din Europa si din intreaga lume religia se predă in scoli. De asemenea, inainte de perioada comunistă se făcea religie in scoli la toate nivelurile.

Ideea gresită a unora că religia e "o chestiune personală" care tine de "spatiul privat" este o prejudecată formată in perioada comunistă. Comunistii au incercat să alunge religia din scoli, din mass media si in general din spatiul public, tolerand-o doar in spatiul restrans al bisericilor si in ***tile acestora. Dar religia nu e o chestiune personală si nu tine doar de spatiul privat. Sfantul Apostol Pavel a scris că "se crede cu inima si se mărturiseste cu gura." Oricine are dreptul la exprimarea liberă a convingerilor oriunde in spatiul public, iar un crestin are si datoria de a mărturisi credinta oriunde prin exemplu si cuvant. Tocmai asta este deosebirea fată de perioada comunistă, că acum religia poate să fie mărturisită si răspandită oriunde in spatiul public si in primul rand predată in scoli! Pe langă asta, predarea religiei in scoli este o necesitate si in acelasi timp este unul dintre cele mai importante drepturi. In decembrie 1989 tinerii scandau: "Există Dumnezeu!" si s-au jertfit si pentru libertatea religiei!

Elevii care apartin unor culte diferite fac orele de religie cu preotul sau profesorul de religie din cultul de care apartin.

Religia nu e mai putin importantă decat alte materii de studiu, dimpotrivă, chiar e mult mai importantă decat orice altă materie, pentru că omul trebuie să cunoască ceea ce a revelat Dumnezeu si care e rostul si scopul său pe lume. Scopul oricarui om trebuie să fie mantuirea, după cuvintele Domnului Isus Cristos, care a spus să cautăm mai intai Impărătia lui Dumnezeu si dreptatea lui si toate celelalte ni se vor da pe deasupra.

El a mai spus: “Lăsati copiii să vină la Mine, că a unora ca acestia este Impărătia cerurilor" (Mt. 19, 14)

Recomand o carte cu titlul "Calauziri pentru cresterea si educarea ortodoxa a copiilor". Chiar dacă prin titlu se poate intelege că e vorba de educatia ortodoxă, cartea contine sfaturi care se pot aplica in educatia religioasă a oricărei Biserici crestine. Poate fi citita direct pe internet (fără a necesita descărcare in calculator), accesand linkul urmator:
profamilia.ro/tineri.asp?calauziri

 

Invatamantul romanesc e perfid

pană la aceasta decizie a curtii toate scolile,liceele,etc
predau forțat religia elevilor.Parintii nu erau anuntati
defel de diriginti,nici copii nu erau intrebati daca vor
sa fie indoctrinati religios,desi nu stiau ce inseamnă.
E clar ca atat scoala cat si biserica va vor ca o turmă
fără prea multe informatii reale despre viata reală.
Acum vom vedea cați părinti vor merge individual la scoala,nechemati de diriginti,ori influentati de ei sau biserica,si sa faca cerere pentru asi indoctrina copilul.

 

Multumiri

d-lui profesorul Emil Moise. Avem nevoie de mai multi ca el... de fapt si noi gandim in spiritul constitutiei si nediscriminarii. Avem mii de ani de negura, misticism si minciuna. Se si vede rezultatul.

Cine uitanu merita !

 

Era si cazul ca religia sa nu fie obligatorie in scoli atita

timp cit parintii nu sint credinciosi iar copii ce sa mai vorbim nici atit. Eu cind eram la scoala mi s-a bagat fortat pe git sapte ani limba rusa si sase ani limba franceza dar pe amindoua le-am vomitat mai tirziu dupa Bacalaureat !

 

buuuun, si ce au limbile cu...

...religia si ce are religia cu gatul tau? ce, crezi ca daca dupa bacalaureat limbi ai expectorat te-ai facut mai barbat?

Pai uite ca are legatura deoarece programul de

invatamint era obligatoriu si nimic nu era la alegerea elevului sau a...parintilor. Eram la "real" , nu la "uman" si trebuia sa invat rusa si franceza ! De ce ? Religia nu era in scoli dar a fost pe vremea lui tata.

Nimic fara Dumnezeu!!!

Nu este de mirare aceasta masura satanista...cu asa satani la conducerea tarii, cu un popa sef mason., cu o lipsa crasa de educatie si bun simt, lipsa de morala si lista este lunga...in distrusatarisoara...Sa nu fie obligatoriu sa mearga copiii in fiecare duminica la biserica, sa citeasca multa lectura religioasa...poate asta mai mergea DAR sa nu aiba habar de cele sfinte..vai de capul vostru tuguiat si in colturi!
Nu se vede unde s-a ajuns azi fara pic de frica de Dumnezeu? Nu spune nimeni sa devii habotnic intra-a le religiei dar sa ai elementare notiuni si sa intelegi ca trebuie sa gindesti si sa actionezi in toate cu frica de Dumnezeu. Noi generatiile care am invatat sa avem frica de Dumnezezeu si sa avem morala crestina sintem diferiti (in sensul bun) fata de generatiile destrabalate care au venit din urma. Lipsa de cunostinte religioase va forma numai indivizi (nu oameni!) dezechilibrati in toate. Rusine! Nici nu merita sa mai citesti sau sa auzi ce se intimpla azi in distrusa RRomanie.
Doamne nu ne lasa! Laudat sa fie Domnul. Amin.

 
 

ATENTIE!!!!!!!!!

transmiteti mesajul asta pe toate canalele:
in weekend se voteaza cu votul pe masa nu la cambina
ca sa mearga mai repede.
iei stampila si hartia, le acoperi putin cu corpul ca la bancomat si ii frigi o stampila si gata o bagi in urna.
Reducem timpul de vot cu 2/3
Nu cred ca ii pasa nimanui daca cineva va vedea ca ai votat johanis nu?
Mai ales in afara.

 

Cat ateismul e in floare nici in p,alarie nu ma doare

BOR nu mai reprezinta demult credinta in Dumnezeu pentru ei totul este dumnezeul-ban.Este de la sine inteles ca pentru BOR saracia,necunosterea (peste 300.000analfabeti) credinta in viata de apoi unde vei traii asa cum traiesc popii azi sunt sustineri grosolane ce manipuleaza masele,pe unii...din ce in ce mai putini.
Religia a apărut intr-o perioadă in care strămosii nostri se confruntau cu nenumărate probleme, cea mai importantă dintre ele fiind supravietuirea de zi cu zi. Credintele supranaturale i-au ajutat să depăsească problemele si le-au oferit o explicatie a mediului din jurul lor. Insă pe măsură ce oamenii de rand au ajuns să se bucure de un mod de viată decent, de o relativ stabilă sigurantă a sănătătii si a finanțelor, astfel de credinte au intrat in declin. Noua tendintă este de a inlocui religia formală cu divertismentul si cu sportul. Chiar ai retelele de socializare, aaa cum este Facebook, distrug religia, pentru că ele sunt capabile să răspundă angoaselor narcisiste moderne pentru care religia nu are un răspuns clar"
Printre tările cu cel mai mare număr de atei se numără tările scandinave ( 85% in Suedia, 80% in Danemarca, 72% in Norvegia si 60% in Finlanda), Vietnam (cu 81% din totalul populatiei) si Japonia (cu 65%). In Franta si Germania, procentul ateilor a crescut in ultimele decenii de la 14-17% la 44%, respectiv 42%.

felicitari!

exceptional efort si rezultat domnule Moise
pacat ca nu sunt mai multi ca dvs.

 
 

 

Acesta e un fapt extrem de grav si fără precedent după 1989!

A pune piedici predării religiei in scoli este un fapt extrem de grav si fără precedent după 1989! Ce facem, ne intoarcem in perioada comunistă, cand nu se făcea religie in scoli?

Predarea religiei in scoli este o necesitate si in acelasi timp este unul dintre cele mai importante drepturi! In multe tări din Europa si din intreaga lume religia se predă in scoli. De asemenea, inainte de perioada comunistă se făcea religie in scoli la toate nivelurile.

Ideea gresită a unora că religia e "o chestiune personală" care tine de "spatiul privat" este o prejudecată formată in perioada comunistă. Comunistii au incercat să alunge religia din scoli, din mass media si in general din spatiul public, tolerand-o doar in spatiul restrans al bisericilor si in ***tile acestora. Dar religia nu e o chestiune personală si nu tine doar de spatiul privat. Sfantul Apostol Pavel a scris că "se crede cu inima si se mărturiseste cu gura." Oricine are dreptul la exprimarea liberă a convingerilor oriunde in spatiul public, iar un crestin are si datoria de a mărturisi credinta oriunde prin exemplu si cuvant. Tocmai asta este deosebirea fată de perioada comunistă, că acum religia poate să fie mărturisită si răspandită oriunde in spatiul public si in primul rand predată in scoli! Pe langă asta, predarea religiei in scoli este o necesitate si in acelasi timp este unul dintre cele mai importante drepturi. In decembrie 1989 tinerii scandau: "Există Dumnezeu!" si s-au jertfit si pentru libertatea religiei!

Elevii care apartin unor culte diferite fac orele de religie cu preotul sau profesorul de religie din cultul de care apartin.

Religia nu e mai putin importantă decat alte materii de studiu, dimpotrivă, chiar e mult mai importantă decat orice altă materie, pentru că omul trebuie să cunoască ceea ce a revelat Dumnezeu si care e rostul si scopul său pe lume. Scopul oricarui om trebuie să fie mantuirea, după cuvintele Domnului Isus Cristos, care a spus să cautăm mai intai Impărătia lui Dumnezeu si dreptatea lui si toate celelalte ni se vor da pe deasupra.

El a mai spus: “Lăsati copiii să vină la Mine, că a unora ca acestia este Impărătia cerurilor" (Mt. 19, 14)

Recomand o carte cu titlul "Calauziri pentru cresterea si educarea ortodoxa a copiilor". Chiar dacă prin titlu se poate intelege că e vorba de educatia ortodoxă, cartea contine sfaturi care se pot aplica in educatia religioasă a oricărei Biserici crestine. Poate fi citita direct pe internet (fără a necesita descărcare in calculator), accesand linkul urmator:
profamilia.ro/tineri.asp?calauziri


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor