CCR: Prag de 30% pentru referendum

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 16:25

   

CCR: Prag de 30% pentru referendum
Curtea Constitutionala a respins miercuri sesizarea facuta de PDL cu privire la Legea referendumului. Astfel, pragul de prezenta se reduce la 30%, iar referendumul va fi declarat validat daca voteaza "Da" cel putin 25% din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste.

Judecatorii CCR au mai decis ca legea va intra in vigoare dupa un an de zile.

"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului si constata ca dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in comunicatul CCR remis Ziare.com.

Referendum cu prag de 30%, dar in vigoare peste un an - reactiile politicienilor

PDL a sesizat la data de 4 iunie Curtea Constitutionala cu privire la "anumite neconstitutionalitati" ale legii referendumului, imediat ce aceasta a fost adoptata in procedura de urgenta de Camera Deputatilor, camera decizionala.

Democrat-liberalii aratau in sesizarea depusa la CCR ca legea prin care s-a redus pragul de prezenta la 30% si pragul de validare la 25% din numarul total al alegatorilor este neconforma cu prevederile art. 1 alin. (3) si (5) si ale art. 2 alin. (1) si (2), art. 147 alin (4) din Constitutie, fiind astfel neconstitutionala.Autorii sesizarii au reclamat faptul ca intr-un stat de drept nu se poate sa se aplice o regula diferita in timp (cvorum de participare de cel putin 50% in anul 2003 vs. cvorum de participare de cel putin 30% din numarul persoanelor cu drept de vot in anul 2013) pentru o situatie juridica identica (revizuirea Constitutiei Romaniei).

Mai mult, in sesizare se subliniaza faptul ca prin reglementarea unui cvorum minim de participare la referendum de 30% in acelasi an in care se intentioneaza revizuirea Constitutiei Romaniei este incalcata o recomandare a Comisiei de la Venetia, conform careia "Aspectele fundamentale in materia dreptului referendar nu trebuie sa poata fi modificate cel putin un an inainte de referendum sau trebuie reglementate de Constitutie ori la un nivel superior legii ordinare".

Autorii sesizarii sustin ca intentia explicit declarata a initiatorului legii este aceea de a facilita (prin scaderea cvorumului de valabilitate la referendum de la 50% la 30% din numarul total al cetatenilor cu drept de vot) adoptarea unei variante revizuite a Constitutiei Romaniei, adica obtinerea unui anumit efect juridic al referendumului.

Majoritatea in Constitutie e de 50%

De asemenea, autorii sesizarii invoca si alte argumente, inclusiv decizii anterioare ale Curtii Constitutionale, prin care se impune intrunirea la referendum a majoritatii absolute, "care consta in majoritatea plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

"In lipsa unei participari de cel putin 50% plus 1, s-ar ajunge la neindeplinirea unei conditii esentiale pentru ca referendumul sa poata exprima in mod real si efectiv vointa cetatenilor, care constituie premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului.

In caz contrar, s-ar ajunge la incalcarea prevederilor art. 2 alin. (1) din Constitutie", mai arata autorii documentului care atrag atentia ca Parlamentul a incalcat Constitutia adoptand noua lege a referendumului ceea ce va conduce la o lipsa de legitimitate a masurilor care vor fi adoptate prin referendum.

Semnatarii sesizarii mai spun ca termenul de "majoritate" trebuie interpretat in sensul comun de majoritate numerica simpla, determinata conform regulii 50% plus 1 din numarul de alegatori inscrisi in listele electorale.

Camera Deputatilor a adoptat la inceputul lunii in procedura de urgenta noua lege a referendumului. Opozitia a acuzat vicii de procedura si de fond si a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala. USL intentioneaza sa utilizeze noua Lege a referendumului pentru a trece mai usor Constitutia la vot, stiut fiind ca romanii nu se inghesuie sa se prezinte la urne daca nu exista o miza substantiala.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6910 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
PSD Erie
rank 5
Toarasi, fiti VIGI danu LENTI, Lapusneanu ie cu ochii pa voi si va
numara !
Nu conteaza cat sunteti, 25%, 30%, 50%, poate chiar 70% !
IDEIA lE CA SUNTETl MULTI !

Sa traiti !
RN
rank 5
Nice...
Nu e pentru cine se pregătește, e pentru cine se nimerește. Adică pentru viitorul președinte. Să nu care cumva să facă figuri Antonescu in caz că-și vede visul cu ochii...
Apollo13
rank 3
Pai de ce sa intre in vigoare peste un an?
Acest lucru il apara pe marinar de suspendare....??!!
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
AdyCa
rank 4
Noua lovitura de stat a hotilor e aproape ratata.
Prin amanarea cu un an a intrarii in vigoare a modificarii legii referendumului, practic a fost anulata tentativa infractorilor de mutilare a Constitutiei.... Asa ca acestora le-a mai ramas doar varianta sa fuga in Rusia, daca vor sa scape de puscarie. Ca Rusia apara hotii si teroristii si nu-i va extrada, mai ales ca ei sunt si kaghebisti....
Ioan din Chicago
rank 5
Gata.
A rupt gura basistilor.
niculaeda
rank 5
@Apollo13
- vedem anu' asta competitzie , referendumu' constitutziei versus referendumu' preshedintelui ! sau te pomeneshti ca se amana ala pe constitutzie un an !
fgrooster
rank 5
@niciolae...
Nicu, var cu muratura
Isi raceshte pe-aici gura!

CCR-ul romanesc
Coada de topor... bassessc!

Hai cu demiterea, Basse!
Jiji te-ashteapta la Jilava, via Rahova, si-tzi promite sa-tzi faca intrarea mai "ushoara"!

Succesuri, mai @niciolae!...
Comentariu inadecvat
Qui Bono
rank 5
@Niculaeda
Referendumul pentru revizuirea constitutiei va avea loc la toamna. Este vorba despre descentralizare, cresterea de absorbtie a fondurilor europene, intarirea institutiilor democratice si a libertatilor individuale. S-a dus isteria cu lovitura de stat... etc si de data aceasta ungurii au anuntat deja ca vor iesi la vot.
JAX
rank 5
SUPER DUPER...
Eu PROPUN sa taiem coada cainelui dintr-o lovitura,dupa metoda Campeanu ha,ha, si sa fie suficienti 10 romani verzi si hotarati,cu conditia ca sa ploua undeva in tara in ziua aia :)))
Ioan din Chicago
rank 5
Nu este tarziu nici peste un an sa-l suspendam pe guvernator.
Judecatorii CCR au mai decis ca legea va intra in vigoare dupa un an de zile, relateaza Digi24
PSD Erie
rank 5
SENINelule, daca mai stai pa ziare.com numai apuci
anu, asa ca bucurate de ce tia mai ramas in PSD***ii !

Traiasca lupta dintre USL !

Traiasca CCIR si Radiosantz International !
fgrooster
rank 5
Au intrat in actziune ... "super" euglenele verzi!
Conform programului, in parametrii stabilitzi in hrubele Cotrocenilor, cu avint ... clorofilic politruc adin-c bassisst!

Super euglenele de la CCR care fac ... passo-doble, pas-de-duex, sa se simta Kakabine din Dealul,Cotrocenilor protejat macar pina la finalul mandatului.

Mandatului de tradator de neam si tzara, guvernator si chiriash in Romania cu patalama, by UE!

"Dupa", om vedea...
Are timpul necesar - dat cu perfuzie-n cap de la CCR anul trecut - sa negocieze cu Angelika von Klingon(daca cishtiga alegerile in Germania) si cu emisarii licuriciului shef o "ieshire" onorabila pe usha din dos a istoriei!

Pe usha din dos, da' macar sa iasa-ntreg pe-acolo, asta-i tot ce-ar mai dori.
Si Vila Dante, domnule prim-ministru Ponta!
Daca se poate...

Macar ashaaaaa, in spiritul ... coabitarii intre partidele, "popoarele" si ... baronii noshtri locali!
Tragicomedian
rank 2
Iu-huuu! Mishto!
La urmatoarea strigare se va cobora pragul la 1%.

Ce dreaku, suntem tara matura, cu democratie orijinala avansata si "alergatori" 'telijenti.

- ia galeata!!!
florika
rank 5
eroare
te'nseli. pragu' va fi de 0%
Cronos
rank 3
si ptr Constitutie tot prag 0% va fi??
??
niculaeda
rank 5
@florika
- si fara sectzii de votare , doar anuntza bec-u' rezultatele cu 3 zile inainte !
anti prostia altora
rank 1
@florika ... ori fi ei cam abramburiti dar
nu face misto de ei cu 0%, ca ei chiar o iau de buna, si e mici si ei la creieras, fie-ti mila de cei neajutorati mintal, zice popa!
Comentariu inadecvat
niculaeda
rank 5
rapsodu'
- mai lucreaza la metrica ! nu la metru .
niculaeda
rank 5
@Ioan din Chicago
- normal ! de ce sa n-aveti 3 ratari la activ !
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
DUTTY
rank 5
Vezi tovarase activist de partid comunist Nicu
Iti aducu aminte cu nostalgie cum se furau voturile ,sau cum se fenta la numaratoarea voturilor in "epoca de aur"!!!
Dar ti-am mai spus ,nu mai suntem in anul 1989,TREZESTE-TE LA REALITATE tovarase Nicu!!!!!!
un oarecare
rank 5
Ha, ha, ha....
Au dat un termen de 1 an, de frica sa nu o ia iarasi in freza Basescu! Se stie ca nu se mai fac referendumuri cu 6 luni inainte de alegeri!
CCR tot coada de topor!
Ambigua
rank 5
Mai citeste, cetatene!
Nu mai fi obsedat de Basescu, n-are nicio legatura!
Fii atent aici: "o recomandare a Comisiei de la Venetia, conform careia "Aspectele fundamentale in materia dreptului referendar NU TREBUIE sa poata fi modificate CEL PUTIN UN AN inainte de referendum sau trebuie reglementate de Constitutie ori la un nivel superior legii ordinare." Si se refera la Constitutie, nu la altceva!
In alta ordine de idei, ii priveste pe Ponta sau Antonescu, daca vor fii alesi sefi de stat. Nu vor avea zile multe, ca-i paste suspendarea la fiecare pas...
Precum vezi, si-au taiat singuri craca de sub picioare!
Prevad ca peste un an jumate, vor lipi craca cu scotch, in speranta ca-i va tine, numa' sa nu se ingrashe...
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
fgrooster
rank 5
Cum adica, bai ... incongruentzilor, n-are legatura?!?
Zegrean, Morar si Motoc nu mai sint judecatori la CCR?!?!?
Iar cele 30 de procente nu sint valabile decit ... la anul si la cit mai multe articole, nuuuu?!?

"*"@Tristu - Bai cetatzene comunist, eu intzeleg ca avetzi ora...

...fixa cind va da drumul din hrubele Cotrocenilor, da' am si eu o intrebare neimportanta:

Cum, mama naibii, incapetzi chiar totzi odata pe poarta?!?...

Enjoy!...
Engage!...

Zegrean, Morar si cu Motoc
N-au putut opri in loc
30 mici procente mai frate:
Pe Base-l "rod" de nu mai poate!
Motivul pentru care a fost sters: fara legatura cu articolul postat"*"
florika
rank 5
urmeaza aria calomniei - compozitor felix
urmatoare miskare a usl-ului aflat sub baghta dirijorului si compozitorului felix va fi suspendarea presedintelui basescu.
Banul
rank 2
N-are cum.....
...a avut grija CCR sa nu intre in vigoare decit dupa un an ceea ce inseamna ca marinarul scapa de vreo suspendare dar nu va scapa de Rahova & Jilava....nu de alta dar Jiji il va asteapta cu celule reconditionate!
Cronos
rank 3
PSD-ul a pierdut INTODEAUNA pe mana lor!!
Ei au infiintat CCR si au schimbat si mandatul presedintelui la 5 ani!!

Vom vedea cum va lovi "bumerangul" legislativ de data asta USL!!!
Apollo13
rank 3
Camelia badeea ca o basista autentica....
.....ne mai repeta aici (degeaba) jelania pedeleului catre CCR. Sa zica merci ca va intra in vigoare de abia peste un an ceea ce il salveaza pe marinar de suspendare si face ca noua Constitutie sa fie votata de populatie dupa legea veche! Noroc ca o sa iasa datele de la recensamint si o sa ne lamurim si cit de neconstitutional este si basescu la aceasta ora!
niculaeda
rank 5
@Apollo13
- pai oricum pentru voi e neconstitutzional si ca s-a nascut !
Comentariu inadecvat
DUTTY
rank 5
Iar esti comunist la gindire tovarase Nicu
Tu ai o manie ca sa ne spui la fiecare articol cu comentariile tale:"Eu sunt Nicu activistul de partid".
Psycho
rank 5
Ca s-a nascut, nu mai conteaza, mai are un an si-o
sa vedem ce face dupa aia!
Important e ca, indiferent cind si indiferent ce-ar face, si el o sa se duca dupa ta-su ceausescu si asta pentru totdeauna!
fgrooster
rank 5
Insulte?... Am "insultat" cumva ... comunismul sau...
...pushcariile - cea de tranzit si cea finala - ale bassesscului?!? M-au reclamat domnii ... gardieni de-acolo ca nu vor asemenea ipochime(nu e insulta!) in stabilimentul lor???
uite ca noi il vrem!

CCR-ul poate sa aprobe sau nu orice fel de procente vrea "mushchii" lui. Oricum are credibilitate ... ZERO!
Noua Constitutzie ar trebui sa consfintzeasca ... desfiintzarea acestui dinozaur securisto-comunist. Aflat pe ... persoana fizica a bassalaului cotrocenean!
Si sa dea competentzel actuale ale CCR-ului unei sectzii speciale a ICCJ a Romaniei!
Asa cum e in toate tzarile civilizate.
Ia intrebatzi-o voi, mai Ziare.com, pe madam Merkel cu e la ea. O sa avetzi...

...A BIG SURPRISE!

"*"@niciolae...

Comunism cu polonicu
Va da plotonerul Nicu!...

Gashca CCR majoritar adinc bassissta inca, incearca "subtil" constitutzionaliceshte sa-l fereasca pe nemernicul natzional cit maimult posibil de veto-ul maselor!

Dupa toamna lui 2014 s-or gasi celule le Rahova si Jilava si pentru ei, nuuu?!?...
Motivul pentru care a fost sters: adreseaza insulte"*"
PSD Erie
rank 5
Toarasi, fiti VIGI danu LENTI, vrasmasu iecu ochii
pa voi, toata chestia ie sa nu vanervati, ca va face rau laco lesterol !

Traiasca CCR frate cu ICR !
Traiasca lupta dintre USL !
m.omiduta
rank 5
La ce ne mai trebuie Referendum? Sa-l inlocuim cu Sondajul de opinie
facem doua, trei, zece sondaje de opinie si din care iese ce trebuie, pe ala il validam. Ce atata circ, atata cheltuiala, cand sondajele le pot face posturi TV de renume ca Irealitatea sau Antenele pe gratis?!
niculaeda
rank 5
@fgrooster
- dupa ilici , deci never !
fgrooster
rank 5
Ziare.com @niciolae "produce" comentarii fara...
...legatura cu articolul postat!
Cind il radiatzi pe ... verzishor?

On topic: Sint si nu sint de acord cu pragul de 30% cu care e de acord CCR-ul!
Eu vreau intre 0.1% si ... 99,9%!
E bine, Ziare.com?!?

"*"@Tristu - Bai cetatzene comunist, eu intzeleg ca avetzi ora...

...fixa cind va da drumul din hrubele Cotrocenilor, da' am si eu o intrebare neimportanta:

Cum, mama naibii, incapetzi chiar totzi odata pe poarta?!?...

Enjoy!...
Engage!...

Zegrean, Morar si cu Motoc
N-au putut opri in loc
30 mici procente mai frate:
Pe Base-l "rod" de nu mai poate!
Motivul pentru care a fost sters: fara legatura cu articolul postat"*"
PSD Erie
rank 5
Toarasi, fiti VIGI danu LENTI, vrasmasu iecu ochii
pa voi sia sculta toce scriti voi aicea !

Traiasca ICR frate cu CCR !

Traiasca Lapusneanu !
DUTTY
rank 5
Tovarase activisr de partid Nicu
In toate comentariile tale la acest articol nu ai reusit sa scrii la subiect DELOC,doar stai pe forum si bati apa in piua de dimineata pina seara cu aberatiile tale comuniste.
anti prostia altora
rank 1
@omiduto ... una - i validarea alta - i
... obligativitatea ... !
Cum este consultativ este si inutil, asa ca Baselu mai bine sa treaca pe la mat sa-si ia o dusca de bere trazvita, la un pahar de vobe, cu "parte" din popor, ce-i place lui!
E mai cistigat!
m.omiduta
rank 5
Mai castigat, nu zic nu, dar
ce-i aia bere 'trazvita'? Ca nu stiu cu ce sa-l astept!
Te-o
rank 5
Nu inteleg argumentele care au determinat CCR sa reduca in mod
dramatic quorum-ul intr'o problema atat de importanta precum constitutia!
In ultima instanta CCR da o lovitura de gratie democratiei care se bazeaza pe vointa majoritatii(50+1%)!
In orice caz pentru USL decizia CCR este cu doua taisuri :
1)la un eventual referendum (repetat)pentru reducerea parlamentului la max.300 membri sansele ca sa fie revalidat sunt f.mari
2)la referendum-ul pentru constitutie ,in atmosfera clara contra majoritatii modificarilor propuse,sa se obtina 25% din voturile electoratului cand quorum-ul este de numai 30% este o misiune imposibila!
Tot raul spre bine!Teo
ioanaiiiiii
rank 5
dar de ce, ca nu zice
ca nu au voie oamenii sa iasa la vot in proportie de 100%!daca sunt interesati, ies la vot, daca nu, ii lasa pe altii sa hotarasca pentru ei, asta e regula!
Te-o
rank 5
@Ioanaiiiiii
Refuzul de a vota este clar un vot negativ fata de tema supusa deciziei electoratului!
In Romania,unde participarea la vot este masiva in randuril populatiei mai putin educata(la sate de ex.
ziua votului este ocazia ruperii monotoniei zilnice si profitarii de o tuica sau un fleac din partea candidatilor),in timp ce paturile educate si clasa mijlocie in general formeaza masiv randurile absenteistilor.
O tara nu poate progresa in acest mod!
In tarile avansate fenomenul este absolut invers!
Voteaza masiv paturile mijlocii,educate si absenteaza marginalii!
Pentru Romania mai este un drum lung pana la aceasta faza a evolutiei sociale !Teo
Comentariu inadecvat
Bazil51
rank 3
dacă rămîne acest prag
validat de controversata CCR, care cred că incepe să se intoarcă cu fața la popor, adio venetici, șmecheri, bișnițari, șantajiști, trădători și tot felul de lichele in funcția supremă din stat. Dă doamne.
sanziana
rank 5
Stai sa vezi
Inca n-ai vazut tot pe lumea asta. Cu acest prag de referendum abia ca se creeaza conditiile pentru candidatul creionat de tine.
ncpcn
rank 5
Daca merg la constitutie cu 50% pierd
daca asteapta anul se desumfla; si il au si pe base in fata cu o saptamina inainte.
m.omiduta
rank 5
@Anti prostia altora
Ooo, multumesc, sunteti prea bun!
sanziana
rank 5
30% asta este epsilon in democratie.
Un epsilon care tinde la zero.
Zero democratie!
m.omiduta
rank 5
@Fgrooster
Nu pricep, sunt mai grea de cap. In mintea mea, logica imi spune ca judecatorii afiliati politic, niciodata nu vor fi independenti. De asta nici nu vad rostul CCR.
anti prostia altora
rank 1
@omiduto ... ai punctat pozitiv in ... ochii mei
daca nu stii ce-i aia bere "trazvita"!
Inseamna ca esti mai rafinata si bei bere netrazvita, de la cutie si nu la pahar de plastic ca idolul (chestie de reactie chimica in contact cu aerul !)
Bursucul
rank 1
Ma doare la basca de 30, 42,01 sau 70 procente.
Eu inteleg,nu-s de meserie,ca am emigrat inainte de a se infiinta particolerele de drept,ca astia noua dau niste hotarari judecatoresti cu aplicabilitate dupa ce ies la pensie.Pana acum pe unde am mai umblat prin lume nu am auzit de o hotarare judecatoresca cu aplicabilitate dupa nu stiu ce timp.Dupa precedentul asta puteau sa-i dea si ciobanului inceperea executarii hotararii judecatoresti dupa fatatul oilor.Sau daca-i crap teasta cu toporul cuiva sa-mi dea inceperea executarii sentintei dupa ce implinesc varsta de 111 ani si 2 luni.Ori e hotarare judecatoreasca data cu capul ori daca nu nu mai e nevoie de ei.Noroc ca in 89 nu exista o asemenea structura ca era schimbat Ceausescu prin hotarare cu aplicabilitate prin 2052.
m.omiduta
rank 5
Sa vede ca esti lecat din tara!
Cine te-a pacalit ca CCR da hotarari judecatoresti?! CCR da hotarari politice, de aia si exista!
fgrooster
rank 5
CCR-ul nu da ... hotariri politice, soro!
Mare eroare de ... gresheala si missunderstanding faci, bre!

CCR-ul da numai hotariri...

...CONSTITUTZIONALICESHTI!

Atit si nimic mai mult. Adica nu-i cazul sa politizam "inalta" curte c-a facut-o el, dom' Bassesscu cu virf si indesat!

Pricepi?!?...
Bursucul
rank 1
Omiduto,
Aia parca-s judecatori daca nu ma insel,si hotararile lor se aplica intocmai si la timp.Ca-s numiti politic,impotriva naturii,e alta mancare de macrou.Daca hotararile judecatoresti sunt aleatorii inseamna ca pot da asa hotarari si tractoristii.Si dulgherii,si zugravii,etc.De marinari nu ma leg ca asta-s aparte.Ca sa facem economie sa dea Mama Omida-n bobi si gata.
F.A.Q
rank 5
Frequently asked questions:
Ai reapărut, "geniule"?
'Poi, dacă ai revenit, nu ne explici ce este "missunderstanding"?
Este vreun concurs de "miss"?

Să nu ne bucurăm că unele lucruri nu se schimbă niciodată, cum ar fi, de exemplu, acest vorbitor de "romgleză" paralel cu toate 'cele dar omniprezent?!

P.S. mis·un·der·stand·ing
A failure to understand something correctly.
A disagreement or quarrel.
Synonyms
misapprehension - misconception - mistake - disagreement
tzatza
rank 2
ha,ha,ha
useleul va intra in cartea recordurilor cu inca o lege "democratica" asemenea legi sunt valabile pentru gradina de legume.
m.omiduta
rank 5
Da' noi ce suntem?!
????
fgrooster
rank 5
Cum ce sintetzi?...
Cumva ... m.omidutze?!?

Enjoy!...
PSD Erie
rank 5
Toarasi, puneti mana si postati, chiar si dageaba
Toata chestia ie sa nu vanervati !

Traiasca ICR frate cu CCR !

Traiasca traficu !
tzatza
rank 2
nu am vrut sa mi se taie potarea pentru ofense
---------
MisuTim
rank 1
Majoritatea,
In orice tara cel mai important este ce voteaza majoritatea celor care voteaza. Numai in Romania conteaza si cei care nu merg la vot.
sanziana
rank 5
Ma', tu tii cu hotii!
Ce este mai lesne sa fraudeze?
Voturile a 5 milioane sau voturile a 18 milioane?
Sa nu-mi spui ca amandoua...
Psycho
rank 5
Tocmai ca nu tine, cu HOTUL, tii tu, mai, Aladin!
Pentru ca ala indemna oamenii sa nu iasa la vot!
Revenim la ce spunea Misu Tim, numai in Romania se numara voturile nevotate!
Bursucul
rank 1
Corect.
Fara prag deloc.Te intereseaza te duci zici da sau ba si daca nu-ti convine ce a iesit ciocul mic si joc de glezne.A face campanie sa boicotezi ceva este impotriva legii actuale din Romania.Eu nu am auzit inca nicaieri prin lumea asta un partid care vrea sa castige indemnand proprii alegatori sa stea acasa.Daca eu nu ma duc,2000 de km dus intors ca n-am chef,aia ma trec la numar.Corect este ca cei care se duc sa se cafteasca intre ei in procente si eu daca nu ma duc inseamna ca nu ma intereseaza problema si respect decizia castigatorului.Nu este corect sa fiu luat la numar asa de florile marului.Atunci sa se puna prag de participare si la prezidentiale si la parlamentare.Cand ii alegi le fata ***,cand sa-i dai afara le moare vitelul.
ioanaiiiiii
rank
@ Te_o
domnule, refuzul de a vota, nu e vot negativ, nu e nici un fel de vot! Vot negativ, este sa votezi NU, sau sa il tai pe ala care nu iti place, dupa imprejurari! Desteptii si educatii din Romania, daca au opinii si preferinte, sa se manifeste, nu sa stea pe margine si sa carteasca!Pot candida, pot sustine pe cine vor ei, pot convinge, daca sunt asa destepti, asta mi se pare mie o cale spre progres, in nici un caz sa stea ascunsi si eventual sa ii numere pe toti aia dezinteresati, ca si cand ar fi de partea lor!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor