CCR: Relatia unui cuplu format din persoane de acelasi sex intra in sfera notiunii de "viata de familie", asemenea unui cuplu heterosexual

Joi, 27 Septembrie 2018, ora 17:22
43762 citiri
CCR: Relatia unui cuplu format din persoane de acelasi sex intra in sfera notiunii de "viata de familie", asemenea unui cuplu heterosexual
Foto: Arhiva site/CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat, joi, motivarea deciziei in cazul Coman-Hamilton, cei doi barbati casatoriti in Belgia care au cerut Romaniei sa le recunoasca statutul de soti.

In motivare, judecatorii CCR precizeaza clar ca familiile bazate pe cupluri de acelasi sex sunt recunoscute si protejate de Constitutia Romaniei.

"In aceasta lumina, aplicand cele dispuse de instanta europeana in interpretarea normelor europene, Curtea Constitutionala constata ca relatia pe care o are un cuplu format din persoane de acelasi sex intra in sfera notiunii de viata privata, precum si a notiunii de viata de familie, asemenea relatiei stabilite intr-un cuplu heterosexual, fapt ce determina incidenta protectiei dreptului fundamental la viata privata si de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si de art.26 din Constitutia Romaniei.

Bucurandu-se de dreptul la viata privata si de familie, persoanele de acelasi sex, care formeaza cupluri stabile, au dreptul de a-si exprima personalitatea in interiorul acestor relatii si de a beneficia, in timp si prin mijloacele prevazute de lege, de o recunoastere legala si judiciara a drepturilor si indatoririlor corespunzatoare (a se vedea, in acest sens, si hotararea Curtii Constitutionale din Italia - Ordinanza n.4/2011, publicata in Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012) ", se arata in motivarea publicata de CCR.

Citeste aici, integral, motivarea CCR a deciziei in cazul Coman-Hamilton

Romanul Adrian Coman a salutat motivarea CCR: "Curtea Constituionala a Romaniei recunoaste, in sfarsit, ca familia noastra este la fel de valoroasa ca orice alta familie. Multumim ACCEPT, avocatelor noastre, parintilor si prietenilor nostri si tututor celor care ne-au sprijnit".

Accept: Referendumul devine total inutil, din orice punct de vedere

O reactie a dat rapid Romanita Iordache, vicepresedinte al asociatiei Accept, care a spus ca aceasta motivare face din referendum un demers si mai inutil decat era inainte.

"Decizia de astazi confirma inca o data ca familia gay este egal valoroasa cu orice alta familie. Referendumul devine total inutil, din orice punct de vedere, intrucat Constitutia Romaniei pune deja semn de egalitate, in lumina articolului 26, intre familia heterosexuala casatorita si cuplurile de acelasi sex, chiar daca acum nu exista o forma juridica de inregistrare a acestor relatii de familie. Parteneriatul civil trebuie reglementat de urgenta de Parlament", a declarat Iordache, potrivit paginii de Facebook a Asociatiei Accept.

Povestea celor doi barbati care au reusit sa faca Romania sa le recunoasca casatoria

Relu Adrian Coman, cetatean roman, si Robert Claibourn Hamilton, cetatean american, au locuit impreuna timp de 4 ani in Statele Unite inainte de a se casatori la Bruxelles, in 2010.

In 2012, cei doi au solicitat autoritatilor romane eliberarea documentelor necesare pentru ca Relu Adrian Coman sa poata lucra si locui cu caracter permanent in Romania impreuna cu sotul sau.

Autoritatile romane au refuzat insa sa ii acorde lui Robert Claibourn Hamilton acest drept de sedere, printre altele pentru motivul ca el nu putea fi calificat in Romania drept "sot" al unui cetatean al Uniunii, intrucat statul nu recunoaste casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Citeste pe larg: Povestea a doi homosexuali, casatoriti de 6 ani, care vor sa le fie recunoscuta uniunea si in Romania

In noiembrie 2016, CCR a decis sa transmita intrebari preliminare catre Curtea de Justitie a UE, pentru a clarifica daca notiunea de "soti" din dreptul european privind libera circulatie include si sotii de acelasi sex.

CCR a intreabat CJUE daca lui Hamilton, in calitate de sot al unui cetatean al Uniunii care si-a exercitat libertatea de circulatie, trebuie sa i se acorde un drept de sedere permanenta in Romania.

Audierile la CJUE au avut loc in noiembrie 2017, Comisia Europeana intervenind in favoarea lui Adrian si Clai, cu argumentul ca o familie deja creata si consolidata in ani de zile nu poate disparea atunci cand trece o granita.

Si CJUE le-a dat dreptate celor doi pe 5 iunie 2018: "Statele membre ale Uniunii Europene nu pot impiedica libertatea de sedere a unui cetatean al Uniunii prin refuzul de a acorda sotului sau de acelasi sex, cetatean al unei tari non-UE, un drept de sedere derivat pe teritoriul lor". Ulterior, CCR a admis in iulie anul acesta sesizarea cu privire la dreptul de libera circulatie si sedere a persoanelor casatorite de acelasi sex.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CCR motivare decizie casatorii homosexuali , #decizii