Ziare.com

Cum isi motiveaza CCR decizia in cazul Melescanu: A folosit metoda istorico-teleologica pentru ca ambele parti aveau dreptate

Vineri, 14 Februarie 2020, ora 15:26

   

Cum isi motiveaza CCR decizia in cazul Melescanu: A folosit metoda istorico-teleologica pentru ca ambele parti aveau dreptate
Curtea Constitutionala a utilizat metode istorico-teleologice si logice pentru a putea stabili daca Teodor Melescanu a fost ales corect in fruntea Senatului.

Judecatorii constitutionali precizeaza, in motivarea deciziei prin care au admis sesizarea Opozitiei si au constatat ca Hotararea Senatului 36/2019 pentru alegerea presedintelui Senatului este neconstitutionala, ca, in aceasta cauza, conflictul a fost generat de modul de interpretare a normei, respectiv de metoda de interpretare careia i se acorda prevalenta.

"Astfel, metoda gramaticala, utilizata de grupul parlamentar care a facut propunerea de candidat la functia de presedinte al Senatului, in persoana unui senator care nu este membru al grupului parlamentar, are sustinere in textul normativ. Aplicand principiul 'ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus', interpretii normei ajung la concluzia ca propunerea de candidat pe care o face un grup parlamentar poate viza orice senator, indiferent de calitatea sa de membru sau nu al vreunui grup parlamentar.

Cu alte cuvinte, acest drept nu poate fi limitat la senatorii care fac parte din grupul parlamentar care face propunerea. Aceasta solutie nu a fost, inca, validata printr-o decizie a instantei constitutionale", precizeaza CCR.

In ceea ce ii priveste pe semnatarii sesizarii, CCR arata ca acestia au invocat "metoda sistematica", fundamentata pe jurisprudenta Curtii.

"Metoda sistematica, invocata de autorii prezentei sesizari de neconstitutionalitate, se fundamenteaza pe jurisprudenta Curtii Constitutionale, care a stabilit in mod constant incidenta principiului configuratiei politice in procedura de alegere a presedintelui unei Camere a Parlamentului.

Relevanta sub acest aspect este Decizia 601 din 14 noiembrie 2005, in care Curtea a stabilit expres cu prilejul procedurii alegerii unui nou presedinte al Camerei, pe parcursul legislaturii, ca 'aceasta inlocuire se poate face numai cu o persoana din acelasi grup parlamentar, care nu-si poate pierde dreptul la functia de presedinte, dobandit in virtutea rezultatelor obtinute in alegeri, respectandu-se principiul configuratiei politice'.

Chiar daca ulterior Curtea si-a revizuit pozitia cu privire la existenta unui drept al grupului parlamentar care a detinut functia de presedinte al Camerei care nu poate fi pierdut pe parcursul mandatului Camerei, pozitia Curtii cu privire la apartenenta persoanei candidate la grupul parlamentar care o propune a ramas neschimbata, dovada fiind trimiterile directe si constante la principiul configuratiei politice", mentioneaza CCR in motivare.

Astfel, spun judecatorii, ambele metode de interpretare folosite par a fi corecte, insa, avand in vedere ca solutiile rezultate ca urmare a aplicarii lor sunt diferite, "Curtea urmeaza a utiliza si alte metode - istorico-teleologica si logica - pentru a deslusi intelesul normei".

Teleologia este conceptia filozofica, care considera ca orice fenomen sau proces din natura are un scop prestabilit.

"Prin urmare, aplicand metodele de interpretare sistematica, istorico-teleologica si logica, solutia rezultata este una singura, infirmand solutia rezultata in urma aplicarii interpretarii gramaticale.

Astfel, chiar daca textul in cuprinsul sau nu distinge cu privire la calitatea candidatului, din coroborarea sa cu celelalte norme cu care se afla in conexiune directa si cu principiile constitutionale aplicabile, intelesul sau este determinabil din structura logica a ansamblului normativ si din scopul legiferarii, omisiunea normei fiind complinita pe aceste cai.

Pentru a fi in acord cu prevederile art. 64 alin.(1), (3) si (5) din Constitutie, care consacra principiul autonomiei parlamentare, dreptul senatorilor de a se organiza in grupuri parlamentare si principiul configuratiei politice, Curtea constata ca intelesul dispozitiilor art. 23 alin.(1) din Regulamentul Senatului nu poate fi decat acela care stabileste dreptul unui grup parlamentar de a face o singura propunere de candidat la functia de presedinte al Senatului dintre persoanele membre ale respectivului grup", noteaza Curtea.

Judecatorii arata ca respectarea acestor norme regulamentare, in intelesul stabilit de Curte, se impune tuturor membrilor Senatului in virtutea prevederilor articolului 1 alineatul (5) din Constitutie, care consacra principiul legalitatii, in egala masura aplicabile si cu privire la regulamentele parlamentare.

"Pentru toate aceste argumente, Curtea constata ca Hotararea Senatului Romaniei nr. 36 din 10 septembrie 2019 prin care senatorul Teodor Melescanu a fost ales presedinte al Camerei, din pozitia de candidat propus de un alt grup parlamentar decat cel al carui membru era, contravine prevederilor constitutionale ale art.1 alin.(5) care consacra principiul legalitatii si al suprematiei Legii fundamentale, ale art. 8 alin.(2) si art.64 alin.(1), (3) si (5) care consacra principiul pluralismului politic si principiile activitatii parlamentare", precizeaza CCR.

Vezi si CCR: Melescanu nu a fost numit legal la sefia Senatului. Care a fost prima lui reactie
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre motivare CCR Melescanu Senat
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5168 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

da' subtila mai e

teleololologia asta, mai frate ! Nu-i asa ca trebuie sa ai perspectiva clara a unei pensii speciale ca sa te obosesti sa patrunzi tainele ei ?
Se impune, totusi, demonstrarea faptului ca solutia juridica adoptata pe baza acestei metode este adevarata si unica, cam ca-n matematica. Se prinde cineva la asta ?

 

Răsplată

Pentru hărmălaia asta domnii judecători primesc lefuri astronomice și pensii nesimțite!

 

telescanu e sub orice critica

insa,decizia ccr,e sub nivelul lui melescanu :)))

iata un citat care ilustreaza logica ccr:

"Logicianul (Domnului Bătran): Alt silogism:
"Toate pisicile sunt muritoare. Socrate e muritor.
Deci Socrate e pisică."
Domnul Bătran: Si are patru labe.
Asta asa-i,pe motanul meu il cheamă Socrate.
Logicianul: Păi vezi...
Domnul Bătran (Logicianului):
Care va să zică Socrate a fost pisică.
Logicianul: Logica tocmai ne-a revelat acest fapt."

revenind la cauza,ce importanta are cine anume
propune un senator la conducerea senatului ?
singura conditie,evident indeplinita,este ca propunerea
sa fie facuta de un membru al senatului,e suficient.

mergind inapoi in timp,putem demonstra ca aceasta
chestiune nu exista in realitate.
pe data de 22.11.2009,printr-un referendum organizat
la propunerea presedintelui traian basescu,poporul
a votat covirsitor desfiintarea senatului
si a limitarii nr de parlamentari la cel mult 300.

ccr trebuia sa oblige parlamentul sa modifice
constitutia in sensul includerii rezultatelor
referendumului in constitutie.
nici atunci,nici mai tirziu,
ccr n-a actionat in acest sens.
pdl,partid aflat atunci la putere,nu a avut
o majoritate care sa poata modifica constitutia.

gargara ca referendumul ar fi fost consultativ nu tine.
constitutia spune clar ca :

"ARTICOLUL 2
(1) Suveranitatea natională apartine poporului roman, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere,periodice si corecte, precum si prin referendum."

iata cum,o problema nerezolvata la timp,l-a pus
pe d-l melescanu in fata unei decizii absurde a ccr.
unde dai si unde crapa :)))

 

pai... cum sa introduca CCR

ceva in Constitutie ? Ce, CCR-ul e Iorgovan ... Doamne iarta-ma !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor