De ce SS a fost salvata de CCR? Maurul sa-si faca datoria

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Martie 2019, ora 08:51
26427 citiri
De ce SS a fost salvata de CCR? Maurul sa-si faca datoria

Partea buna a deciziei CCR privind Sectia speciala pentru magistrati (SS) este turnesolul. Juristi consulti de fabrica, avocati esuati, politruci si repetenti si-au dat mana pentru a mai salva o data mortul viu SS.

Nu e o intamplare ca opinie separata, in sensul neconstitutionalitatii sectiei, au facut exact judecatorii constitutionali care stiu carte si care au in spatele lor autentice cariere: Livia Stanciu, Stefan Minea si Daniel Morar, judecatorul care a intocmit raportul de admitere a sesizarii.

Dl Morar a facut multe compromisuri cu tabara politrucilor, multi spun ca el gandea motivarile de care restul nu-s in stare, dar daca pana si domnia sa si-a depasit visceralitatile si a vrut sa repuna lucrurile in ordinea lor normala e un semn, inca un semn, ca s-a ajuns cu mult prea departe.

Da, este foarte adevarat ca nici sesizarea Opozitiei nu a fost, inteleg, deloc maiastra. Se pare ca stilul pamfletar superficial depaseste zona motiunilor si acapareaza si domeniul in care chiar e nevoie de profesionalism.

Daca nu-s in stare, nu vad de ce nu angajeaza niste avocati bine pregatiti care sa le intocmeasca actele destinate instantelor de toate felurile.

De altfel, acesta se pare ca si este pretextul respingerii sesizarii "in raport de criticile formulate". Nu cred in el. Daca judecatorii ar fi vrut sa fie corecti, aveau la dispozitie raportul dlui Morar. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca, atunci cand vrea, CCR face niste sarituri cu prajina de la sesizare la decizie si apoi la motivare.

Celebra decizie privind interceptarile din 2016 a pornit de la o sesizare care nici macar nu privea textul din Codul de Procedura Penala care a ajuns sa fie rasturnat. Motiv pentru care judectorul constitutional, pe atunci, Tudorel Toader si facea opinie separata in sensul inadmisibilitatii. Si, totusi, a fost admisa.

Inteleg ca pentru a apara SS, bratul sau armat in Justitie, PSD a turat motoarele persuasiunii la maximum si Liviu Dragnea a fost dispus la promisiuni importante.

Cu sau fara legatura, sa vedem daca dl Lazaroiu va reveni la Curtea de Conturi la finalul mandatului de la CCR. Sau, tot cu sau fara legatura, in ce post diplomatic ar putea fi plantata Maya Teodoroiu. Din informatiile mele, PSD a actionat om cu om si a castigat timp pentru SS.

Doar timp, pentru ca decizia CJUE in aceasta privinta tot va veni si numai niste juristi consulti, avocati mediocri sau repetenti isi pot imagina ca CJUE va fi in vreun fel tinuta sau influentata de deciziile lor atunci cand le vor pune in balanta cu rapoartele Comisiei de la Venetia, ale GRECO sau MCV. Cu atat mai mult cu cat Romania va fi reprezentata de profesonistul de calibru galactic Cantar, ajuns agent al Romaniei la Curtea de Justitie a UE direct de sub pulpana lui Claudiu Manda.

Dupa cum pana si CCR si-a lasat o mica portita sa o ia la fuga. Cat timp "Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie este constitutionala, in raport de criticile formulate", per a contrario, ceea ce nu a fost sesizat ramane in discutie.

SS are nevoie de timp pentru a-si face datoria. O linseaza pe Laura Codruta Kovesi cu acuzatii dictate de Ghita si fratii Cosma, o scapa pe judecatoarea Gabriela Barsan de o contestatie in anulare pe care procurorii ar fi trebuit sa o exercite avand in vedere ca achitarea a fost pronuntata de un complet nelegal constituit, iar motivarea achitarii contine niste chestiuni foarte, foarte ciudate a caror solutionare in mod evident SS nu o doreste.

Si SS mai trebuie sa se asigure ca se vor produce pe deplin efectele loviturii date de fix aceeasi majoritate a CCR, Dorneanu, Enache, Lazaroiu, Teodoroiu, Pivniceru si Varga Attila, prin decizia in privinta protocoalelor. Curtea de Apel Cluj a exclus dintr-un dosar zeci de pagini de interceptari.

Asta se va intampla si in restul dosarelor dupa cum a aratat Ziare.com, citand magistrati: "probele stranse cu suportul ofiterilor SRI pana in februarie 2016 ar trebui anulate, indiferent daca au fost obtinute sau nu in baza protocolului semnat de procurori cu SRI." Deodamdata doar pe dosarele aflate pe rol, unde se vor intoarce probabil si altele, dupa ce tot in baza deciziei CCR vor aparea cereri de revizuire.

Sigur, deciziile le vor lua magistratii. Dar cine va iesi din rand si va avea o alta solutie se va alege cu plangere la SS, ca sa le piara cheful de justitie independenta celorlalti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#CCR sectia speciala magistrati , #decizii