Decizia deloc inteleapta a CCR care ii invrajbeste pe romani

Autor: Codru Vrabie - activist, trainer, consultant
Vineri, 22 Iulie 2016, ora 14:48
13819 citiri

22 iulie ar putea fi Ziua Europeana de comemorare a victimelor discursului instigator la ura. Sau, intr-o interpretare ceva mai personala, i-as spune Ziua europeana de prevenire a invrajbirii oamenilor impotriva altor oameni.

In contextul deciziilor de miercuri ale Curtii Constitutionale, mi-am adus aminte de vorbele unei foarte apreciate profesoare de drept constitutional: "unul dintre marile obiective ale justitiei constitutionale este sa produca pace sociala, nicidecum vrajba" (citat aproximativ, din memorie).

Sa vedem daca deciziile CCR de miercuri, in privinta familiei/casatoriei, dau dovada de intelepciunea necesara pentru a conduce la pace sociala: CCR a decis ca initiativa de modificare a Constitutiei indeplineste conditiile procedurale pentru a fi luata in considerare de Parlament, respectiv ca amana pana in septembrie pronuntarea in cauza Coman-Hamilton, pe subiectul recunoasterii unei casatorii din alt stat-membru al Uniunii Europene.

Constitutia spune ca toti cetatenii sunt egali. Astfel, pentru a nu semana vrajba, ar trebui sa ne raportam la cazul Coman-Hamilton exact la fel cum ne-am raportat la casatoriile dintre Mihaela Radulescu si Elan Schwartzenberg sau dintre Andreea Marin si Tuncay Ozturk.

Parlamentul, insa, a decis in 2009 ca persoanele de acelasi sex nu se pot casatori, iar presedintele CCR spune ca dreptul la casatorie nu e explicit reglementat/garantat in Constitutie.

Mie nu-mi convine sa aflu ca, de fapt, cetatenii Romaniei nu sunt chiar egali, ci ca o forma de discriminare ar fi posibila sau chiar permisa, eventual acceptabila... Cum?!? Inacceptabil pentru bunul meu simt, insa perfect justificabil, dupa toate aparentele, pentru o institutie politica.

Pare ca ne aflam la o rascruce, unde art. 48, alin. 2 din Constitutie ar putea fi interpretat in sensul ca Relu ar fi mai putin cetatean decat Mihaela ori Andreea!

Decizia asta nu mi se pare deloc inteleapta, pentru ca perpetueaza comportamente abuzive, atat intre oameni, cat si in felul cum sunt ei tratati de autoritati. Pentru ca sadeste semintele vrajbei intre oameni, institutii si legi!

Cand amani recunoasterea statutului de egalitate intre oameni, cand amani corectarea unei legi care creeaza inegalitati, nu poti pretinde ca produci pace sociala! Si nici nu mai garantezi mare lucru din suprematia Constitutiei, daca nu starpesti raul de la radacina, atunci cand ai ocazia...

Daca intervenea decisiv in cazul Coman-Hamilton, CCR putea amana sau chiar respinge, fara remuscari, initiativa de modificare a Constitutiei. Dar CCR este un organism politic-jurisdictional, iar aici este cheia de citire a modului sau ordinii in care au fost puse subiectele pe agenda: Prin decizia privind initiativa de modificare a Constitutiei, partea politica a CCR deschide calea pentru exploatarea electorala a subiectului, in alegerile parlamentare de la sfarsitul anului (cu sau fara un referendum, tot un drac!).

Din pacate, campaniile electorale au tendinta de-a se prezenta ca o lupta care invrajbeste oamenii, unii impotriva celorlalti.

Asadar, deciziile CCR de miercuri nu prea dau dovada de intelepciune. Mi se pare lipsit de cumpatare sa lasi poarta deschisa pentru exploatarea electorala a unui subiect despre care stii ca are potentialul de-a invrajbi oamenii.

Mi se pare lipsit de prudenta sa permiti, chiar si numai pentru 2 luni, perpetuarea unei inegalitati abuzive in relatiile dintre oameni, institutii si legi.

Mi s-ar parea potrivit ca azi, de ziua prevenirii vrajbei intre oameni, toate partidele politice sa anunte ca nu-i vor permite urii sa-si faca loc intre noi, nici inainte de campania electorala, nici in timpul ei, nici dupa alegeri; nici online, nici in alta parte.

Eu le voi scrie parlamentarilor mei, cerandu-le sa lase proiectul de modificare a Constitutiei in sarcina viitorului Parlament, ca un act de intelepciune care sa-i permita CCR sa judece fara presiune in septembrie si, deopotriva, sa evite invrajbirea alegatorilor cu populisme ieftine.

Codru Vrabie este activist, trainer si consultant in domeniul bunei guvernari, cu preocupari privind reformele anticoruptie in justitie si administratie. Din 1998, Codru a reprezentat mai multe organizatii ale societatii civile, la nivel local, national si international. Licentiat in stiinte politice si drept, masterat in afaceri europene si administratie publica, Codru lucreaza din februarie 2014 cu Asociatia Funky Citizens, alaturi de care promoveaza democratia participativa, responsabila si transparenta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#CCR casatorie gay, #CCR casatorie femeie barbat , #decizii