Hotararea CCR pe referendum - modificata pe site-ul Curtii, dupa ce a aparut in MOf in alta forma

Luni, 06 August 2012, ora 19:40
4760 citiri
Hotararea CCR pe referendum - modificata pe site-ul Curtii, dupa ce a aparut in MOf in alta forma
Foto: Arhiva

Dupa ce presa a relatat ca CCR a scris in hotararea din 2 august privind referendumul ca romanii din strainatate nu trebuie calculati la cvorum, pe site-ul Curtii a aparut o noua varianta a acelei hotarari din care reiesea contrariul, si anume ca romanii din afara trebuie inclusi in cvorum.

NewsIn a publicat o stire la ora 12.00 din care reiesea ca, potrivit Curtii Constitutionale, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate nu intra in calcularea cvorumului, ei nefiind inclusi in listele electorale permanente.

"Curtea retine ca in urma adoptarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.97/2008 (....) a fost abrogata teza a doua a art.26 alin.(1) din Legea nr.35/2008, text care prevedea ca "listele electorale permanente ce cuprind cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate se intocmesc de catre Autoritatea Electorala Permanenta si vor sta la baza delimitarii sectiilor de votare ce vor fi organizate in strainatate".

Asadar, Autoritatea Electorala Permanenta nu mai intocmeste asemenea liste, cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate avand in schimb dreptul de a vota in mod liber in strainatate pe liste electorale suplimentare (...) Ratiunea pentru care acesti cetateni nu sunt inscrisi in listele electorale permanente rezida in faptul ca nu au domiciliul in tara, astfel incat numarul acestora nu poate influenta cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor inscrise pe listele electorale permanente", se arata in motivarea publicata de Curtea Constitutionala atat pe site-ul propriu, cat si in Monitorul Oficial nr. 446 din 3 august 2012.

Materialul scris de NewsIn luni s-a bazat pe hotararea CCR ce a fost accesata pe site-ul Curtii si salvata ca PDF duminica. Dupa aparitia textului, preluarea lui de catre realitatea.net si discutarea subiectului la Realitatea TV, Hotnews a publicat un text, in care se arata ca de fapt CCR recomanda ca romanii din diaspora sa fie inclusi pe listele electorale permanente si in cvorum.

Hotnews a publicat si un facsimil cu textul CCR modificat, cuprinzand o adaugire (bolduit): "Ratiunea pentru care acesti cetateni nu sunt inscrisi in listele electorale permanente rezida in faptul ca nu au domiciliu in tara astfel incat numarul acestora nu poate influenta cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor inscrise pe listele electorale permanente. In speta, insa, sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea presedintelui si ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul".

Acest paragraf a fost introdus si pe site-ul CCR luni in jurul orelor 14, la pagina 19 a Hotararii. A aparut, de asemenea, in finalul textului publicat de Curte si o precizare cu privire la adaugirea care poate modifica luarea in calcul a romanilor din Diaspora.

"Acest paragraf a fost introdus dupa publicarea hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, omisiunea datorandu-se unei erori materiale", se arata in explicatia de pe site-ul Curtii.

Nu este primul document al CCR pe ziua de luni ce ridica semne de intrebare. Curtea Constitutionala a Romaniei a trimis catre Guvern luni dimineata o noua adresa prin care cere listele electorale "in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012" pentru demiterea presedintelui, lucru care indica faptul ca CCR nu a cerut de fapt pe 2 august o reactualizare a acestor liste.

"Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate de Curtea Constitutionala, va aducem la cunostinta faptul ca, prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu", se arata in adresa CCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#modificare Hotarare CCR referendum, #decizie CCR modificare Monitor , #decizii