Motivare CCR: De ce a fost respinsa legea PSD de amanare a ratelor bancare

Marti, 02 Iunie 2020, ora 14:30
4447 citiri
Motivare CCR: De ce a fost respinsa legea PSD de amanare a ratelor bancare
Foto: Arhiva (CCR)

Legea pentru suspendarea rambursarii creditelor reglementeaza contradictoriu, generand instabilitate si incoerenta legislativa, apreciaza Curtea Constitutionala in motivarea deciziei prin care actul normativ a fost declarat neconstitutional in ansamblul sau.

"Curtea constata ca legea criticata - avand acelasi obiect de reglementare ca al ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2020 care incepuse deja sa-si produca efectele la data adoptarii legii criticate - reglementeaza contradictoriu atat ipotezele si conditiile de acordare a suspendarii obligatiilor de plata, cat si efectele acestei suspendari, fara sa prevada vreo dispozitie privind solutionarea conflictului intre aceste acte normative, generand situatii de instabilitate si incoerenta legislativa, cu consecinte negative asupra aplicarii legii la cazurile concrete, din moment ce promoveaza solutii legislative necorelate cu legislatia in vigoare", se arata in motivarea publicata marti de CCR.

Conform sursei citate, in conditiile in care OUG nr. 37/2020 a instituit un termen de depunere a solicitarilor de 45 de zile de la data intrarii ei in vigoare si a produs deja efecte, iar actul normativ adoptat de Parlament nu contine nicio dispozitie cu privire la cererile deja solutionate sau in curs de solutionare depuse in temeiul OUG, o eventuala intrare in vigoare a legii ar genera "mai multe situatii de incoerenta legislativa, cu consecinte negative asupra securitatii juridice si asupra claritatii si previzibilitatii legii", afectati fiind atat creditorii, cat si debitorii obligatiilor de plata.

"Curtea retine ca situatia de incoerenta legislativa este cu atat mai evidenta cu cat, la data adoptarii legii care constituie obiect al controlului de constitutionalitate, se afla in procedura parlamentara Legea pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr.37/2020, ocazie cu care Parlamentul, in temeiul art. 61 alin.(1) si art.115 alin.(7) din Constitutie, putea aduce modificari si completari acestei ordonante de urgenta a Guvernului, evident cu respectarea principiilor si dispozitiilor constitutionale", se mentioneaza in motivare.

Curtea Constitutionala a constatat ca Legea pentru suspendarea rambursarii creditelor nesocoteste, in ceea ce priveste obiectul de reglementare, cerintele obligatorii pentru adoptarea oricarui act normativ, a caror respectare este necesara pentru a asigura sistematizarea, unificarea si coordonarea legislatiei, generand un paralelism legislativ care determina aparitia unor situatii de incoerenta si instabilitate a legislatiei.

In consecinta, actul normativ contravine exigentelor legiferarii in cadrul statului de drept si principiului securitatii raporturilor juridice, ceea ce determina incalcarea dispozitiilor constitutionale.

"Cat priveste efectele unei decizii prin care Curtea, in cadrul controlului anterior promulgarii, constata neconstitutionalitatea legii examinate, in integralitatea sa, iar nu doar a unor dispozitii din cuprinsul acesteia, in temeiul art.147 alin.(4) din Legea fundamentala si avand in vedere jurisprudenta Curtii in materie, Parlamentului ii revine obligatia de a constata incetarea de drept a procesului legislativ, ca urmare a constatarii neconstitutionalitatii legii, in integralitatea sa", precizeaza CCR.

Curtea Constitutionala a admis, pe 6 mai, obiectia de neconstitutionalitate formulata de PNL cu privire la Legea pentru suspendarea rambursarii creditelor si a constatat ca actul normativ este neconstitutional in ansamblul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motivare CCR amanare rate , #decizii