Presedintele sesizeaza Comisia de la Venetia pe Legile Justitiei: Ce urmeaza si care sunt consecintele posibile Interviu

Miercuri, 02 Mai 2018, ora 17:17
12216 citiri
Presedintele sesizeaza Comisia de la Venetia pe Legile Justitiei: Ce urmeaza si care sunt consecintele posibile Interviu
Foto: site Comisia de la Venetia

Sesizarea presedintelui Iohannis adresata Comisiei de la Venetia va fi publicata pe site-ul comisiei impreuna cu Legile Justitiei traduse in engleza si va primi un raport la finalul lunii iunie, iar, daca Romania nu va tine cont de recomandarile ce vor fi facute, risca sa isi piarda dreptul de vot in Consiliul Europei, iar CCR sa fie exclusa din Conferinta Europeana a Curtilor Constitutionale.

Afirmatiile transante sunt facute de Augustin Zegrean, fost presedinte al CCR, intr-un interviu acordat Ziare.com in care vorbeste despre ce urmeaza dupa anuntul facut miercuri de presedintele Iohannis si consecintele acestui demers.

Citeste mai multe despre: Iohannis trimite Legile Justitiei la CCR si sesizeaza Comisia de la Venetia

Spuneti-ne mai intai daca exista un termen bine stabilit, un numar maxim de zile, in care CCR trebuie sa ii dea un raspuns presedintelui, incepand din momentul in care este inregistrata sesizarea.

CCR solutioneaza dosarele in ordinea inregistrarii lor, dar dosarele pe controlul legilor care trebuie trimise la promulgare se solutioneaza cu prioritate. In general, in astfel de cazuri nu trece mai mult de o luna. Cel putin cand eram eu presedinte al Curtii asa era.

Legea 47/1992 prevede procedura: Se cer puncte de vedere de la Parlament si de la Guvern, dupa care se intocmeste raportul si apoi se judeca. Dar sa stiti ca niciodata nu mi s-a cerut cat am fost presedinte la Curte sa dam mai tarziu solutia, toti voiau sa o dam mai repede.

Daca la CCR nu exista un deadline, in schimb stim exact cand e viitoarea sesiune a Comisiei de la Venetia - 22/23 iunie - si, de asemenea, presedintele Iohannis are un termen maxim in care este obligat sa promulge o lege.

Da, un termen de 10 zile dupa ce va primi raspunsul de la CCR. Dar in timpul acelor 10 zile presedintele mai poate sa ceara o noua reexaminare in Parlament....

Ce urmeaza dupa ce presedintele Iohannis sesizeaza oficial Comisia de la Venetia?

Daca se face sesizarea din partea presedintelui Romaniei, Comisia de la Venetia va stabili o echipa de 2-3 juristi, membri ai comisiei, iar acestia vor primi tot materialul de la Presedintie si vor face un raport, care va fi supus comisiei in data de 22 iunie, cand va fi sesiunea.

Dar pana atunci ei lucreaza, nu stau degeaba, poate chiar vor veni aici.

Si comisia de monitorizare a APCE a decis zilele trecute sa sesizeze Comisia de la Venetia. Cu acea sesizare ce se intampla?

Probabil ca le vor conexa, vor judeca impreuna lucrurile. Dar nu vor face o sesiune extraordinara nici in acest caz, pentru ca sunt 90 de oameni in CV, care trebuie sa fie adunati, iar asta costa bani....

Care ar putea fi consecintele in cazul in care Comisia de la Venetia semnaleaza public ca in Legile Justitiei exista aspecte care nu sunt tocmai in regula?

Rapoartele Comisiei de la Venetia nu sunt obligatorii, sunt consultative, dar, de regula, cel care cere le si respecta.

Dar in cazul de fata cel care cere este presedintele, insa Parlamentul e cel care ar trebui sa respecte recomandarile comisiei.

Parlamentul nu poate fi obligat de nimeni sa faca intr-un anumit fel, dar daca Curtea Constitutionala zice ca ceva nu este in regula, el trebuie sa revina asupra unor decizii. Iar o dispozitie dintr-o lege deja declarata neconstitutionala nu mai poate fi introdusa in alta lege.

Daca Comisia de la Venetia spune clar "Acest articol nu este in regula", iar CCR fie nu se pronunta, fie zice ca, dimpotriva, articolul este in regula, potrivit Constitutiei Romaniei, ce se intampla?

Greu de crezut asta, pentru ca am avut experienta bogata in raport cu Comisia de la Venetia, incepand de la redactarea Constitutiei, in 1990-1991. Am fost in contact permanent si ei stiu bine Constitutia Romaniei. La fel, in 2015, cand a existat comisia de revizuire a Constitutiei.

Dar, dar acum avem o alta componenta a Curtii Constitutionale, pe care multi o suspecteaza ca face jocuri politice.

Nu, nu face jocuri Curtea Constitutionala, pentru ca acolo sunt specialisti. Nu se compromite nimeni pentru interesele cuiva.

Prin urmare, dvs sunteti convins ca CCR va tine cont de opiniile care vor fi exprimate de Comisia de la Venetia.

Eu spun doar ca CCR nu este obligata sa astepte raportul respectiv si ca, in general, CCR tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia. Deciziile sunt in concordanta pentru ca tot ce face Comisia de la Venetia se publica pe un portal si toate Curtile din Europa se uita acolo inainte de a da o decizie, cand au unele indoieli.

Deci se tine seama, pentru ca nu e o joaca. Daca nu tii cont de ce spune ea, Comisia de la Venetia poate sa faca un raport la Consiliul de ministri al Consiliului Europei, iar el are la dispozitie masuri de a constrange intr-un fel statele sa respecte regulile.

Este exact situatia de la CEDO. Daca o decizie a CEDO nu e respectata, intervine Consiliul de ministri.

Si ce poate sa faca acest consiliu?

Poate sa faca multe, poate sa mearga pana la excluderea din Consiliul Europei. Bine, ei propun si Parlamentul decide. Dar rar s-a ajuns la asa ceva sau poate niciodata...

In schimb, iti pot retrage dreptul de vot. Si Curtea Constitutionala din Belarus a fost exclusa din Conferinta Europeana a Curtilor Constitutionale (are doar statut de membru asociat - n.red.), care are o legatura stransa cu Comisia de la Venetia, tot pentru ca nu au fost respectate regulile de drept constitutional.

(Belarus a avut statutul de invitat special (fara drept de vot) in Consiliul Europei, premergator celui de membru, dar l-a pierdut din cauza nerespectarii statului de drept, n.red.).

Credeti ca parlamentarii si membrii CCR sunt constienti de ce ar putea urma?

Ei stiu asta. Eu am avut o relatie foarte buna cu Comisia de la Venetia. Mai mult, la fiecare Curte Constitutionala exista un agent de legatura cu comisia.

Plus ca il avem chiar pe ministrul Justitiei membru al Comisiei de la Venetia, iar dansul este chiar specialist in drept constitutional. Daca lucrurile astea s-ar fi intamplat intr-o tara oarecare din Consiliul Europei, probabil ca ar fi fost chiar trimis acolo sa vada ce se intampla.

Deci apasa o mare responsabilitate pe umerii domnului Tudorel Toader.

Ca membru al Comisiei de la Venetia, da.

Sa ne asteptam la o reactie rapida din partea CV?

De regula da, ei reactioneaza rapid. Probabil ca vor urca imediat pe portalul lor sesizarea facuta de presedintele Romaniei si toata Europa va sti de ea. Si Legile Justitiei vor fi trecute acolo, in limba engleza.

Comisia de la Venetia nu va da un raport oficial pana nu este sesiunea, pentru ca raportul trebuie votat acolo. Si probabil ca la sesiunea din iunie Romania va fi reprezentata de domnul Tudorel Toader.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Iohannis sesizare Comisia Venetia justitie , #decizii