Reactii la decizia CCR privind completurile de 5: ce efecte va avea asupra proceselor judecate si in curs de judecare

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 18:55
9683 citiri
Reactii la decizia CCR privind completurile de 5: ce efecte va avea asupra proceselor judecate si in curs de judecare

Opiniile asupra efectelor pe care le va avea decizia de astazi a CCR, care a stabilit ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu formarea completurilor de judecatori sunt diferite.

Practic, CCR a admis astazi solicitarea Guvernului Dancila, care a sustinut punctul de vedere al lui Liviu Dragnea. Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat la finalul sedintei ca instanta suprema a dat mai multe hotarari incepand cu anul 2014, potrivit carora erau desemnati prin tragere la sorti doar patru membri ai completelor de 5. Urmeaza ca Inalta Curte sa ia de indata masurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, in sensul desemnarii prin tragere la sorti a tuturor membrilor acestor completuri, a mai spus Dorneanu.

Intrebarea care se pune este cum vor fi influentate procesele deja judecate si cele in curs de judecare.

Surse juridice au declarat pentru Ziare.com ca in motivare se va arata explicit ca efectele sunt doar de acum incolo si ca tot ceea ce este judecat este bine judecat. De asemenea, ICCJ va trebui sa schimbe completurile de judecata, formate dupa vechea prevedere, inclusiv in dosarele care au intrat in aceasta toamna in faza de apel. Printre acestea este si dosarul in care Liviu Dragnea contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

CCR ii da dreptate lui Dragnea si accepta sesizarea lui Dancila: ICCJ trebuie sa schimbe completurile de 5 judecatori

Reactii la decizia CCR privind completurile de 5 judecatori

Judecatorul Cristi Danilet: Deciziile CCR produc efecte numai pentru viitor, de la data publicarii in Monitorul Oficial a motivarii deciziei. Adica se aplica viitoarelor procese si celor aflate in desfasurare. Procesele solutionate definitiv nu pot fi revizuite (reluarea intregului proces) pe motiv de nelegala compunere a completului de 5 judecatori.

L.E. Exista un caz de contestatie in anulare cand instanta nu a fost compusa potrivit legii (art. 426 lit.d Cpp), ceea ce presupune anularea ultimei hotarari si reluarea procedurii doar din calea de atac".

Senatorul PNL Alina Gorghiu sustine ca nu ar trebui sa existe nicio consecinta pentru ceea ce s-a intamplat pana in prezent.

"Este limpede ca din punctul de vedere al plenului CCR completurile de cinci sunt nelegal constituite, dar nu exista nicio consecinta pentru ceea ce s-a intamplat teoretic pana acum sau nu ar trebui sa existe. (...) In mod cert se vor constitui in mod legal de la aceasta decizie a CCR incolo completurile de cinci", a declarat Gorghiu pentru AGERPRES.

Intrebata daca decizia CCR ar putea avea consecinte in cazul dosarului presedintelui PSD, Liviu Dragnea, ea a raspuns ca nu vede niciun fel de consecinta.

"Cu privire la (...) dosarul domnului Dragnea, nu vad niciun fel de consecinta, pentru ca domnia sa a fost condamnat in prima instanta de completul de trei judecatori de la Inalta Curte, dosarul domniei sale se afla in apel la completul de cinci judecatori. In functie de calea de urmat pe care o identifica CCR sau de sugestiile pe care le face CCR, cel mult se poate ajunge la tragerea la sorti a unui complet in cazul dosarului domnului Dragnea si a altor dosare aflate pe rolul completurilor de cinci sau la sorti se poate trage chiar acelasi complet. Nu vad niciun fel de problema din acest lucru", a spus Alina Gorghiu.

Fostul judecator CCR, Toni Neacsu, care a sustinut punctul de vedere al Guvernului in fata CCR: "Conflictul exista din 1 februarie 2014 si se intinde si in prezent, prin refuzul ICCJ de a apica art. 32 din Legea 304/2004. Nu stim inca ce se intampla cu efectele produse deja de acest conflict juridic de natura constitutionala, respectiv cu hotararile judecatoresti definitive pronuntate de ICCJ in compunerea nelegala a completelor de 5. Cine mai e in termen poate introduce contestatia in anulare. Dar ceilalti? Vom vedea din motivare. Oricum, CCR a decis indiscutabil ca toate completele de 5 in materie penala de la ICCJ au functionat in afara legii incepand cu 1.02.2014. Dauna totala".

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), spune ca nelegalitatea compunerii completelor poate fi motiv de revizuire a unor dosare.

"Pana si Inalta Curte trebuie sa respecte legea. Daca Parlamentul in aceasta vara a stabilit un lucru, cum se compun completurile, nu poate pe langa lege un colegiu de conducere, condus la un moment dat de doamna Stanciu (...) Daca noi am dat o lege si am spus ca din 23 iulie acest an a intrat in vigoare si trebuia sa se constituie completurile prin tragere la sorti la ICCJ, nu credeti ca si Inalta Curte ar trebui sa respecte o lege? Din cate stiu eu, din 2014 ar fi trebuit, odata cu mica reforma, ar fi trebuit sa intre in vigoare aceasta prevedere cu tragerea la sorti si cu completurile de cinci, pentru ca altfel, asa cum am stabilit noi la un moment dat in Codul de procedura penala, si exista si pana acum, chiar exista o cauza de revizuire a dosarelor de nelegalitatea compunerii completelor", a declarat, miercuri, la Parlament, deputatul PSD Florin Iordache, citat de Mediafax.

Intrebat daca decizia CCR va avea influenta asupra tuturor dosarelor judecate din 2014 si pana in prezent de completurile de cinci de la Inalta Curte, Iordache a raspuns: "Asteptam motivarea. Dar repet, au fost o serie intreaga de romani care au avut de suferit printr-o compunere nelegala". Chestionat ce se va intampla cu dosarele pe rol, social-democratul a spus ca cei "nemultumiti" pot ataca in instanta constituirea.

"Comunicatul a spus ca se aplica de indata (decizia CCR-n.r.), asta inseamna ca aceste dosare care se afla pe rol acum, fara indoiala trebuie toti cei cinci sa fie trasi la sorti, iar dosarele care au fost solutionate, fara indoiala, dau posibilitatea celor nemultumiti sa solicite in instanta faptul ca acel complet a fost nelegal constituit", a spus acesta.

Presedintele Uniunii Salvati Romania, Dan Barna, a declarat, citat de Agerpres, ca decizia CCR poate avea efecte foarte mari pentru stabilitatea sistemului legislativ, insa a adaugat ca trebuie asteptata motivarea Curtii Constitutionale.

"Trebuie sa asteptam si motivarea Curtii pentru a vedea care a fost conflictul pe care Curtea l-a avut in considerare. Efectele pot fi unele foarte mari pentru procese si stabilitatea sistemului legislativ din Romania, pentru ca nu se intampla ca efect direct doar faptul ca procesul lui Liviu Dragnea se va relua - asta fiind o consecinta evidenta si e important sa ne intrebam cati oameni au posibilitatea sa isi schimbe judecatorii atunci cand doresc, cum tocmai se intampla domnului Dragnea. Dar, daca mergem pe o interpretare literala a deciziei, de asta spuneam ca e important sa vedem motivarea, pare ca pentru toate procesele din ultima perioada judecate de ICCJ apare o noua cale de revizuire, ceea ce este un lucru foarte grav", a declarat Barna.

El a atras atentia asupra faptului ca Parlamentul, in momentul in care a modificat Legea 304/2004, nu a introdus si dispozitii tranzitorii. "Oricum, de la 1 ianuarie s-ar fi intrat pe noua prevedere legislativa care vizeaza tragerea la sorti pentru toti cei cinci judecatori. De acum incolo e foarte important de vazut care vor fi efectele - la fel ca si in Ordonanta 92 a lui Turodel Toader - pentru procesele care sunt in momentul de fata in curs sau pentru cele care au fost judecate in ultima perioada, pentru ca acolo aceasta modificare poate sa aiba un efect devastator, in sensul ca, pur si simplu, se mai inventeaza extra-lege o cale de revizuire. Cel putin asa arata, de aceea spun ca sunt curios sa vad si motivarea pe care Curtea Constitutionala o va prezenta, dar, dincolo de asta, nu putem decat sa constatam ca Liviu Dragnea tocmai si-a gasit un mecanism prin care isi va schimba judecatorii din dosar. (...) Impactul e unul major pe sistem, nu e doar beneficiarul evident din aceste zile, care e Liviu Dragnea", a explicat Barna.

Fostul ministru Vlad Voiculescu: "CCR i-a oferit lui Dragnea si prietenilor sai din PSD si din afara lui o noua gura de aer. In sine, nimic nou. Fara sa fiu jurist, pare cumva ca orice presupusa nelegalitate sau interpretare a dispozitiilor legale este pentru CCR un conflict constitutional. Chiar este totul un conflict constitutional?

Pentru ca daca faci un pas in spate, pare ca CCR isi creeaza o noua competenta de a rezolva tot ce nu trece suficient de repede prin OUG sau lege.

Sper ca argumentele deciziei sa fie fundamentale si strict juridice si sa nu fie doar o metoda de creare a unor cai de atac pentru hotarari definitive sau pentru a avea unii a doua sansa la un complet mai prietenos.

PS. Inteleg ca problema este doar cu un membru al completului, care nu era tras la sorti. Atunci de ce tine mortis CCR sa fie schimbati imediat toti cinci? E ca si cum pentru ca domnul judecator CCR Lazaroiu are o problema cu mandatul dumnealui la CCR ar trebui sa schimbam tot CCR-ul. Oare asa sa fie?", a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat ca decizia CCR privind formarea completelor de 5 judecatori de la ICCJ este una "politica" si ca "este vorba de Liviu Dragnea" deoarece pana la judecarea recursului liderului PSD nu s-a ridicat problema alegerii completelor.

"Va trebui sa vedem si motivarea. Pentru noi este o surpriza neplacuta. Ne-au convins argumentele ICCJ. In vreme ce judecatorii CCR sunt numiti politic, judecatorii de la ICCJ au ajuns acolo pe baza de examen. De aceea, dincolo de chestiunile juridice, unde sunt doi juristi sunt trei interpretari, vedem ca decizia de azi data de o institutie politico-juridica este mai degraba o decizie politica spunem noi. Vedem ca argumentele unor profesionisti ai dreptului, cum sunt judecatorii de la cea mai inalta curte de justitie din aceasta tara nu sunt luate in considerare de catre CCR si vedem ca aceastad ecizie a CCR se aseaza dintr-un tot mai lung sir de decizii criticabile si care dincolo de aspectele juridice, ofera sau ataca din ce in ce mai mult credibilitatea CCR. De aceea, USR va promova ideea unei revizuiri a Constitutiei ca pe viitor judecatorii CCR sa fie numiti nu doar politic, sau nu politic ci mai degraba din randul magistratilor si pe criterii obiective si nu politice", a declarat, miercuri, la Parlament, deputatul USR Stelian Ion, citat de Mediafax.

Deputatul USR a adaugat, pe aceasta tema, ca sesizarea a pornit de la liderul PSD Liviu Dragnea.

"Trebuie sa vedem motivarea, dar nu putem sa nu vedem ca patru ani de zile aceste reguli au fost corecte, dintr-o data odata cu nevoia stringenta a dlui Liviu Dragnea totul este dat peste cap si dezlegarea asta in cazul dlui Dragnea vine dinspre CCR, pentru ca este vorba de Liviu Dragnea. De la dl Liviu Dragnea a pornit aceasta sesizare si ieri cine se afla in biroul dlui Liviu Dragnea? Ministrul Justitiei se afla in biroul dlui Liviu Dragnea sa discute speta dlui Dranea si anume problema pe care o are cu completul de 5 judecatori care ii judeca speta supusa acestui recurs la ICCJ. Este terifiant ce se intampla (...) Va trebui sa respectam decizia CCR, nu avem cale de intors", a mentionat acesta.

Decizia s-a luat cu majoritate de 7 la 2

Decizia de astazi a CCR s-a luat cu majoritate de 7 la 2. Surse Ziare.com au declarat ca opinie separata au facut judecatorii Livia Stanciu si Stefan Minea.

Intr-un comunicat de presa postat pe site se precizeaza ca CCR a decis urmatoarele:

"1. A admis sesizarea formulata de prim-ministrul Guvernului Romaniei si a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de hotararile Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu Hotararea nr.3/2014, potrivit carora au fost desemnati prin tragere la sorti doar 4 din cei 5 membri ai completurilor de 5 judecatori, contrar celor prevazute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.255/2013.

2. Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza a proceda de indata la desemnarea prin tragere la sorti a tuturor membrilor completurilor de 5 judecatori, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.207/2018.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Sesizarea la CCR a fost formulata de catre Guvern, in contextul in care si liderul PSD, Liviu Dragnea, a sustinut nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecatori de la instanta suprema, un astfel de complet judecand si apelul in dosarul angajarilor fictive de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, in care el a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare.

Avocatii lui Dragnea au dat in judecata Inalta Curte si Colegiul de Conducere al ICCJ. Acest proces este pe rol la Curtea de Apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CCR completuri 5 judecatori efecte , #decizii