USL impotriva Curtii Constitutionale (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 07:37
9529 citiri
USL impotriva Curtii Constitutionale (Opinii)
Foto: opiniagiurgiu.ro

Victor Ponta spune ca pleaca linistit la Bruxelles dupa deciziile CCR. Nu inteleg de ce. Din tarcul stramt in care a incercat sa o vare Guvernul Ponta, Curtea Constitutionala nu a facut decat sa confirme, de fapt, acuzatiile aduse actualei puteri de catre cancelariile occidentale.

CCR a validat intr-adevar procedura de suspendare, pentru ca numai avea instrumentele necesare sa o invalideze, dar a confirmat prin doua decizii luate in unanimitate ca guvernul a incercat sa schimbe regulie jocului si, implicit, a atacat statul de drept, prin doua reglementari neconstitutionale pe care a incercat sa le faca inatacabile.

Asadar, CCR a validat cererea de suspendare a presedintelui, a respins sesizarea lui Vasile Blaga privind revocarea din functia de presedinte al Senatului si a lui Gheorghe Iancu privind revocarea din functia de avocat al poporului, dar nu pentru ca ei nu ar avea dreptate, ci pentru ca CCR nu mai are dreptul sa atace hotararile parlamantului din cauza unei ordonante de urgenta emise chiar inainte de aceste revocari.

In acelasi timp, CCR a declarat neconstitutionala legea care a scos aceste hotarari de sub competenta sa si a conditionat constitutionalitatea legii referendumului de o anumita prezenta la vot, mai precis 50% +1. Dar si in privinta atributiilor CCR si a prezentei la referendum guvernul a emis si doua ordonante de urgenta, asupra carora CCR nu poate fi sesizata decat de Avocatul Poporului care a fost revocat in conditii dubioase, revocare asupra careia CCR nu se poate pronunta. Si am inchis cercul abuzului perfect.

Ca sa intelegem mai bine, va propun un exercitiu de logica. Sa derulam filmul si sa plecam de la premisa ca nu ar fi existat ordonanta privind Curtea Constitutionala, practic inatacabila, dar cu un continut identic cu al unei legi neconstitutionale. Pe legislatia nealterata de aceasta OUG, revocarea lui Vasile Blaga putea fi judecata de CCR. Curtea o putea valida.

Dar daca o invalida, de exemplu pe motiv ca solicitarea de revocare nu a venit de la grupul care l-a propus pe Vasile Blaga, nu numai ca dl. Antonescu nu ar fi ajuns presedinte interimar, dar convocarea sesiunii extraordinare in care a fost suspendat presedintele, convocare semnata de acelasi Crin Antonescu, ar fi fost si ea nelegala, deci, implicit, intreaga procedura ar fi fost nelegala. Acesta sa fie motivul pentru care 4 judecatori CCR au socotit ca procedura de suspendare este neconstitutionala? Vom vedea.

Situatia e similara si in privinta regulilor referendumului. S-a incercat o suntare a regulilor in vigoare si prin lege, si printr-o ordonata care, ambele, eliminau conditia unei prezente de 50% +1. CCR a respins in unanimitate eliminarea acestui prag.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanenta", spune comunicatul CCR. Iar regula prezentei minime obligatorii la referendum nici macat nu a fost inventata de CCR. Ea a fost emisa de Comisia de la Venetia, un fel de curte constitutionala europeana, si este aplicata de toate tarile UE in privinta referendumului.

Dupa primul moment de deruta, guvernul a comunicat ca la referendum se aplica Ordonanta de Urgenta. Adica acea OU care elimina prezenta minima obligatorie impusa de CCR. Pe cine crede USL ca pacaleste? Adica aceeasi prevedere constitutional obligatorie intr-o lege si e facultativa intr-o ordonanta? Principiul constitutional e acelasi si el guverneaza materia, indiferent ca sediul ei e o lege sau o OUG. Devine evident si din avion ca USL a emis ordonata de urgenta tocmai pentru a incalca decizia CCR si se foloseste de imensul abuz pe care l-a comis atunci cand s-a asigurat ca nu mai are cine sa-i atace ordonantele la CCR. In plus, cum e posibil ca presedintele sa fie demis cu 2 voturi din 3, in vreme ce un primar de sat nu poate fi demis decat daca la vot vin jumatate plus unu din locuitorii cu dret de vot ai comunei?

Pe de alta parte, este clar ca incep potlogariile cu listele electorale, valabile chiar pe 10 iunie cand acelasi guvern Ponta organiza alegerile locale. Toni Grebla pretinde ca ele trebuie revizuite in cateva zile pe baza rezultatelor recensamantului care insa nu sunt decat partiale si ar trebui sa intre in vigoare abia anul viitor. Va incalca USL si aceasta prevedere, va folosi rezultate partiale, ca doar pe sefii de la Institutul de Statistica, cu rol cheie in aceasta poveste, i-au schimbat ca pe Avocatul Poporului? Si apoi, daca listele vor fi schimbate, sa intelegem ca localele au fost organizate pe liste nevalabile si victoria USL este sub semnul intrebarii?

Una peste alta, deciziile CCR si felul in care USL le aplica confirma exact ceea ce spunea chiar liderul socialistilor din Bundestag-ul german: "Este inacceptabil sa restrangi in doar cateva zile atributiile Curtii Constitutionale, sa adaptezi procedurile parlamentare si sa ocupi functii importante peste noapte. Pe scurt, normele democratice si standardele parlamentare sunt suprasolicitate si incalcate (in Romania n.r.)". Actuala putere nu face decat sa amplifice enervarea UE si SUA pana cand va ajunge la aplicarea celor mai aspre sanctiuni impotriva Romaniei.

Cand insusi liderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda, ii cere presedintelui CE o ancheta care "ar trebui sa ia in considerare rolul jucat de toti actorii institutionali in actiunile trecute care au dus la criza actuala si sa ofere sprijin in elaborarea unei posibile solutii privind sustenabilitatea statului de drept (in Romania n.r.)", Victor Ponta ar trebui sa plece la Bruxelles cu inima cat un purice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#USL CCR, #decizii CCR, #Victor Ponta Bruxelles, #decizii USL constitutionale , #decizii