Ziare.com

Comisia de la Venetia aminteste CCR ca, intr-o societate democratica, deciziile Curtii sunt supuse criticii - corespondenta oficiala

de Magda Gradinaru
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 14:16

   

Comisia de la Venetia aminteste CCR ca, intr-o societate democratica, deciziile Curtii sunt supuse criticii - corespondenta oficiala
CCR a publicat, vineri, intreaga corespondenta purtata cu Comisia de la Venetia, pe care a sesizat-o de doua ori, denuntand presiuni exercitate asupra sa.

In raspuns, forul european le aminteste judecatorilor ca hotararile constitutionale pot fi criticate intr-o democratie, chiar daca sunt obligatorii, dar si ca CCR are o mare responsabilitate in a adopta decizii conforme Constitutiei.

Astfel, Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei de la Venetia, a raspuns judecatorilor constitutionali ai Romaniei, spunandu-le ca libertatea de exprimare este "o valoare fundamentala intr-un stat democratic, dar detinatorii functiilor publice trebuie sa se abtina in criticile lor".

Comisia precizeaza, in acelasi raspuns, ca deciziile Curtilor constitutionale sunt obligatorii si trebuie sa fie respectate, iar "criticile nerespectuoase si apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curtii sunt inadmisibile".

"Aceasta pozitie importanta a Curtilor Constitutionale vine, de asemenea, cu o inalta responsabilitate a Curtilor de a adopta decizii care sa fie in conformitate cu Constitutia si cu principiile sale.

La cea de-a 115-a sesiune plenara (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Venetia a discutat despre reforma judiciara din Romania. In considerarea urgentei acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor si Biroului Comisiei pentru a pregati o opinie preliminara in luna iulie.

Opinia preliminara se va referi cu siguranta la deciziile adoptate de Curtea Dumneavoastra", se arata in raspunsul trimis CCR, care confirma ceea ce Ziare.com a scris cu cateva zile in urma.

Amintim ca judecatorii CCR au sesizat Comisia de la Venetia de doua ori, reclamand presiunile la care sunt supusi atat dupa decizia in cazul revocarii Kovesi, cat si in cazul intalnirii dintre judecatorul Petre Lazaroiu si fostul consilier prezidential Simina Tanasescu.

Astfel, in 5 iunie, plenul CCR a decis sesizarea secretarului general al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) si a presedintelui Conferintei Curtilor Constitutionale Europene "in legatura cu atacurile virulente declansate impotriva Curtii Constitutionale, prin care unii reprezentanti ai unor autoritati publice, precum si ai unor partide parlamentare au discreditat si delegitimat autoritatea acestei institutii fundamentale a statului - garantul suprematiei Constitutiei - fiind pusa sub semnul indoielii obligativitatea deciziilor sale".

Aceasta sesizare a fost controversata pentru ca, desi comunicatul initial vorbea despre o decizie in unanimitate, a doua zi judecatoarea Livia Stanciu a declarat pentru Ziare.com ca nu sustine sesizarea, avand in vedere ca "are un continut diferit fata de ce s-a discutat in sedinta".

Apoi, in 20 iunie, plenul Curtii Constitutionale a Romaniei a hotarat, cu majoritate de voturi, sesizarea secretarului general al Consiliului Europei si a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) "in legatura cu un nou demers indreptat impotriva Curtii Constitutionale, care vizeaza, in concret, o anumita situatie de fapt ce este de natura a crea presiuni cu privire la mandatul domnului judecator Petre Lazaroiu, dar care urmareste, inainte de toate, delegitimarea deciziilor pronuntate de Curtea Constitutionala in actuala sa componenta. Textul scrisorii a fost trimis astazi catre organismele internationale mai sus mentionate".

Concluziile expertilor au fost discutate la Venetia in Subcomisia privind justitia pe 22 iunie. Desi initial anuntase ca va fi prezent la discutii, ministrul Tudorel Toader nu a mai participat la lucrarile Subcomisiei.

Intr-un recent interviu acordat Radio Europa Libera, Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei de la Venetia, a aratat ca acest organism urmareste de cateva luni situatia din Romania. Intrebat despre atacurile la adresa Justitiei in fostele state comuniste din estul Europei, Gianni Buquicchio a spus: "Cei care sunt la putere vor sa schimbe legile, pentru ca nu sunt satisfacuti de deciziile Justitiei".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6266 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Palme si Pumni

Numai Palme si Pumni incaseaza Celula Ciumei Rosii(CCR) de la Comisia de la Venetia si organismele UE si SUA !!!

 

CCR/PSD oricum nu pricepe

Chestia cu "inalta responsabilitate a Curtilor de a adopta decizii care sa fie in conformitate cu Constitutia si cu principiile sale" este prea finutza, degeaba au scris-o "venetienii". Personajele care formeaza majoritatea CCR/PSD ori nu pricep ori sunt prea jigodii ca sa aplice asa ceva.

 

Interesant

Comunicatul Comisiei de la Venetia are acelasi efect asupra membrilor CCR si ai coalitiei de mafioti PSD+alde+udmr+minoritati ca si cand ai citi poezii unui po.rc !

Comisia de la Venetia....

spune deasemenea, ca CCR are obligatia de a lua decizii in conformitate cu Constitutia tarii si nu decizii care sa satisfaca orgoliile liderilor organizatiei mafiote PSD-ALDE-UDMR !In cazul in care poporul gaseste ca deciziile CCR sunt luate doar ca sa ii satisfaca pe mafioti, poate iesi in strada si sa demonstreze impotriva CCR !
Comisia de la Venetia aminteste CCR ca, intr-o societate democratica, deciziile Curtii sunt supuse criticii !

Interesant

Comisia de la Venetia ar trebui sa se pronunte daca decizia CCR cu privire la revocarea lui Kovesi respecta la litera legislatia actuala din Romania sau nu !
Iohannis ar trebui sa sesizeze Comisia de la Venetia in acest sens !

 

decizii ccr

daca tot este vorba despre decizii ccr, de ce nu se aminteste si de decizia din 2012 care, in urma referendumului, decide ca numarul parlamentarilor sa fie de max. 300 si sa fie o singura camera. aceasta decizie de ce nu se respecta? Romanii trebuie sa intretina 600 de trintori, care nu fac nimic pentru tara. acest parlament este NECONSTITUTIONAL.

 

O corectura

Vezi ca referendumul cu 300 de parlamentari a fost in 2009 (acum 9 ani) si nu-l vad pe Dragnea, tariceanu si mafiotii lor la fel de ingrijorati de nerespectarea Constitutiei ca in cazul deciziei CCR de revocare a lui Kovesi de acum cateva zile !
De ce oare ?
E ca-n nuvela "Ferma Animalelor", scrisă de G.Orwell.
Odată cu venirea por.cilor la carma fermei, aceștia au introdus 7 percepte. Acestea sunt foarte asemănătoare cu principiile și valorile partidelor noastre :

1. Oricine merge pe două picioare este dușman.
2. Oricine merge pe patru picioare sau are aripi e prieten.
3. Nici un animal nu va purta haine.
4. Nici un animal nu va dormi in pat.
5. Nici un animal nu va bea alcool.
6. Nici un animal nu va ucide alt animal (acest amendament a fost preschimbat ulterior de porci, fiind adăugat "fără motiv")
7. Toate animalele sunt egale (care ulterior, s-a schimbat in "toate animalele sunt egale , dar unele sunt mai egale decat altele").

"Doar nu vă imaginați , sper, că noi porcii, facem acest lucru din egoism și din spirit de castă? Multora dintre noi nu le plac mierea și laptele. Nici mie nu-mi place. Singurul motiv pentru care luăm aceste produse este acela de a ne păstra sănătatea… Noi porcii lucrăm cu creierul. Tot ce inseamnă conducere și organizare depinde de noi. Zi și noapte veghem la bunăstarea voastră. Pentru voi, bem noi acel lapte și mancăm acea miere."

referendum

dupa referendumul din 2009, decizia s-a dat in 2012.

in tara mea,

ccr este mai acida decat inchizitia,mercenari.

@Mircica

Ai dreptate !
Referendumul a fost organizat in 2009 fiind validat de CCR.
In 2012 CCR a dat decizia 682/2012 prin care decide ca rezultatul referendumului din 2009 este obligatoriu.
La sase ani de la acea decizie Dragnea, Tariceanu si mafiotii lui sunt ingrijorati ca presedintele nu respecta o decizie CCR data cu cateva saptamani in urma !

Asta inseamnă

că dacă deciziile CCR nu sunt luate in conformitate cu Constituția nu mai devin obligatorii ? Obligativitatea deciziilor cCurții n-ar trebui să fie in funcție de cați judecători sunt pentru o anume soluție. Dacă din 9 judecători 4 au opinie separată, din ceilalți 5, 1 are o obiecție, 2 sunt in conflict de interese iar 1 in ilegalitate, ce mai "obligă" decizia ***ții ? Rămane voința lui Dorneanu ca decizie a ***ții ?

 

După ce am intrat de bunăvoie și nesiliți de nimeni in Uniunea

Europeană și NATO nu mai putem repeta lozinca neamestecului in treburili interne, atat de dragă lui Ceaușescu și in spatele căreia dictatorul iși infometa propriul popor și ii interzicea dreptul la liberă exprimare, la circulație liberă și la alegerea liberă a domiciliului. Acum nu doar guvernul Romaniei, ci și CCR trebuie să admită că nu are puteri discreționare asupra instituțiilor din Romania și că este supusă unui control din partea instituțiilor abilitate din UE.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor