Curtea Constitutionala, rugata sa intervina: Senatul refuza din nou sa aplice decizia Inaltei Curti

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 16:27
6180 citiri
Curtea Constitutionala, rugata sa intervina: Senatul refuza din nou sa aplice decizia Inaltei Curti
Foto: Arhiva

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Curtii Constitutionale sa intervina pentru punerea in executare a deciziei definitive si irevocabile a Inaltei Curti conform careia senatorul Akos-Daniel Mora (PNL) s-a aflat in incompatibilitate si trebuie revocat din functie.

CSM a sesizat Curtea Constitutionala joi, cerandu-i sa solutioneze conflictul juridic de natura constitutionala aparut ca urmare a refuzului Senatului Romaniei de a pune in executare Decizia nr. 6289/24.09.2013 a Inaltei Curti.

Decizia CSM a fost luata ca urmare a sesizarii adresate joi de Agentia Nationala de Integritate, care a solicitat in mod repetat Senatului Romaniei "sa dispuna cu celeritate aplicarea prevederilor legale", se precizeaza intr-un comunicat remis presei.

"Comisia Juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari din cadrul Senatului Romaniei nu a aplicat sanctiunea disciplinara de revocare din functie a senatorului Mora Akos Daniel, in ciuda unei decizii definitive si irevocabile a instantei, considerand ca aceasta speta nu este de competenta Senatului", acuza ANI.

Agentia reaminteste ca a mai existat un caz similar, cel al fostului senator Mircea Diaconu, in care Curtea Constitutionala a decis ca Senatul si-a "arogat competente ce apartin puterii judecatoresti" refuzand sa il revoce din functie pe senatorul liberal si impiedicand astfel puterea judecatoreasca "sa isi indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita".

Agentia Nationala de Integritate a constatat in aprilie 2011 ca Akos Daniel Mora, consilier judetean in cadrul C.J. Mures, s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat S.C. MORAGROIND S.R.L, societate in cadrul careia acesta detine functia de Director si calitatea de asociat, a incheiat contracte de executie lucrari, in valoare totala de 15.689.344 Lei, cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures si cu alte unitati administrativ teritoriale de pe raza Judetului Mures.

In decembrie 2012, Akos Daniel Mora a fost ales in senator PNL in colegiul uninominal 3 din Circumscriptia electorala nr.28 Mures. El a atacat in instanta decizia ANI, insa, prin decizia nr. 6289/24.09.2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, definitiva si irevocabila, recursul sau a fost respins, fiind considerat ca nefondat.

Inca un senator PNL isi pierde mandatul - Akos Daniel Mora, declarat definitiv incompatibil de ICCJ

In urma cu o luna, ANI a solicitat Senatului Romaniei sa constate oficial demiterea de drept din calitatea de senator a lui Akos Daniel Mora (foto). In replica, senatorul a declarat pentru Ziare.com ca "ANI forteaza nota" si ca decizia Inaltei Curti nu trebuie pusa in legatura cu actual sau mandat de senator, pentru ca acuzatiile se refera la o perioada anterioara.

Senatorul Mora: ANI forteaza nota. Decizia ICCJ nu are legatura cu acest mandat

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Curtea Constitutionala senator Mora, #CSM sesizat CCR Senat, #conflict Senat ANI Akos Mora , #decizii