Daniel Morar, judecator al Curtii Constitutionale, a explicat pe larg decizia CCR privind interceptarile, catalogand-o drept una "cruciala, de cotitura, care schimba paradigma justitiei penale din Romania".
La decizia din februarie a CCR, doi judecatori din noua au facut opinie separata, argumentand ca persoanele care au ridicat obiectia de neconstitutionalitate au fost interceptate pe baza vechiului Cod de Procedura Penala, care avea alte prevederi.
Fara interceptari SRI in dosare penale: Doi judecatori CCR au facut opinie separata
Morar a aratat, intr-un interviu acordat saptamanalului Dilema Veche, ca, inainte de intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala, in 2014, procurorul era cel care punea in executare mandatul de supraveghere tehnica. Dupa intrarea in vigoare a noului Cod, la punerea in executare a mandatului de interceptare au aparut doi subiecti noi, si anume "lucratori specializati ai Politiei si alte organe specializate ale statului".
Exclusiv Bomba de pe masa CCR: Explicatiile SRI despre interceptari
"Orice cetatean care are un litigiu pe rolul unei instante judecatoresti si care considera ca legea aplicabila litigiului ar fi neconstitutionala o poate aduce in fata Curtii Constitutionale prin ridicarea acestei exceptii de neconstitutionalitate. Ei bine, asa au ajuns la noi acei cetateni care au fost implicati in dosare penale si care au fost interceptati. (...) Curtea a verificat acuzatiile, si anume daca expresia 'alte organe specializate ale statului' este suficient de clara (...) si daca la adapostul acestei sintagme neclare, un serviciu secret ca SRI intruzioneaza in viata privata a oamenilor si in activitatea de cercetare penala specifica organelor judiciare. Mai mult decat atat, Curtea a verificat acuzatia autorului exceptiei, cum ca posibilitatea pe care o avea SRI nu ar fi caracteristica unei societati democratice.
Curtea nu primeste insa tot dosarul de la instanta pe rolul careia se afla litigiul. Ea primeste doar incheierea, in care exista o sumara trecere in revista a cauzei si exceptia de neconstitutionalitate a partilor. Nicaieri, niciodata, inainte de solutie nu s-a pus problema inadmisibilitatii acestei exceptii. (...) In acel moment, Curtea nu avea de unde sa stie daca interceptarile au fost realizate pe vechiul sau pe noul Cod si, prin urmare, s-a pronuntat pe fondul chestiunii", a precizat Daniel Morar.
Reactia SRI dupa decizia CCR: Are un impact cert asupra securitatii nationale (Video)
Intrebat daca s-a descoperit ca interceptarile fusesera facute pe vechiul Cod dupa votul judecatorilor, Morar a spus ca nu vrea sa se pronunte pe aceasta chestiune.
"Eu nu am dreptul sa comentez opinia separata a colegilor mei. E dreptul si responsabilitatea lor si, pana la urma, decizia s-a luat cu majoritate. Dar, intr-adevar, ideea inadmisibilitatii a aparut in spatiul public dupa ce Curtea s-a pronuntat. Iar Curtea Constitutionala nici nu-si explica deciziile. Ea doar si le motiveaza, iar motivarea e cat se poate de clara. Cert e ca pana cand Curtea s-a pronuntat (...) nu s-a pus, nici in cadrul Curtii si nici in cadrul dezbaterilor, problema admisibilitatii", a declarat Morar.
De ce a venit tocmai acum decizia CCR
Magistratul a vorbit si despre ideea aparuta in presa dupa decizia Curtii, potrivit careia "CCR s-a pronuntat oarecum neasteptat si abrupt asupra acestei chestiuni".
"Dar putea Curtea sa se pronunte mai demult asupra acestei chestiuni? Discutiile au pornit de la realitatea ca dintotdeauna SRI a efectuat aceste interceptari tehnice pentru ca detinea logistica necesara. Si inainte de 2014, tot ei realizau punerea in executare a mandatului. Si atunci apare intrebarea de ce vine Curtea sa se pronunte abia in 2016. Pai, Curtea nu se poate pronunta decat in momentul in care este sesizata. Iar pana in 2015, nu am fost sesizati cu o asemenea exceptie, iar Curtea nu se poate autosesiza (cu exceptia revizuirii Constitutiei), nu lucreaza decat la cerere", a lamurit Daniel Morar.
Asadar, jurnalistul Andrei Monolescu a subliniat ca, inainte de intrarea in vigoare a noului Cod, situatia era si mai ciudata, pentru ca, desi legea nu prevedea ca alate organe specializate pot face interceptari, totusi exista acest organ care in fapt era tot SRI.
"Exact. In ce priveste interceptarea telefonica asa era situatia. Dar, desi lucrul acesta se intimpla de douazeci de ani, asa cum va spuneam, CCR a avut posibilitatea sa se pronunte asupra lui abia acum. Inainte de 2014, CCR nici macar nu putea fi sesizata in aceasta chestiune. Atunci era o stare de fapt pe care nu CCR o putea lamuri. Dar am auzit si afirmatia ca CCR ar fi luat acest dosar peste rand, ca i-ar fi dat prioritate. Nimic mai neadevarat.
Dosarul era pe rolul Curtii din mai 2015, deci cu aproximativ opt luni inainte de pronuntare. In toata aceasta perioada, CCR a cerut puncte de vedere, asa cum prevede legea, de la Guvern, de la Avocatul Poporului, de la Senat si de la Camera Deputatilor. Apoi, dezbaterea exceptiei a avut loc in sedinta publica, unde s-au prezentat toate partile si deci toate punctele de vedere. Prin urmare, CCR nu a desfasurat o activitate oculta in aceasta chestiune", a precizat magistratul.
Morar a lamurit si teoria potrivit careia Curtea ar fi putut da un termen pentru reglementarea situatiei. "Curtea nu poate sa dea un asemenea termen. CCR, ca de altfel cvasitotalitatea curtilor constitutionale din lumea asta, nu poate sa dea un termen de implementare a unei decizii", a mentionat Morar.
Daniel Morar a dezvaluit ca toti judecatorii CCR se asteptau ca decizia privind interceptarile sa creeze controverse in randul presei si al opiniei publice.
"Da, toti am realizat asta, pentru ca e o decizie cruciala, de cotitura, care schimba paradigma justitiei penale din Romania, cel putin partial. Iar pe mine, ca om care am trait aproape jumatate din viata in regimul comunist si care dupa 1990 am citit o multime de carti despre sistemele comuniste si totalitare, despre abuzurile serviciilor de informatii si ale politiilor secrete, m-a surprins lipsa de dezbatere publica a acestei chestiuni. Adica problema intruziunii serviciilor secrete in activitatea de cercetare penala", a marturisit Morar.
Magistratul a declarat ca ordonanta de urgenta a Guvernului privind interceptarile, dupa publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial, "a fost absolut necesara, pentru ca nu puteai sa stai pana cand vine Parlamentul cu o reglementare si sa lasi fara aceste instrumente dosarele penale in care urmaresti criminali sau mari evazionsti. Dar, pe fondul chestiunii, daca ordonanta e corecta sau nu, nu ma pot pronunta".
Ordonanta interceptarilor, aprobata: SRI va putea fi "organ de cercetare penala speciala"
Decizia trebuie aplicata si dosarelor pe rol
Intrebat daca hotararea CCR trebuie aplicata si dosarelor pe rol, in care interceptarile s-au facut deja, magistratul a raspuns afirmativ.
In 25 de dosare DIICOT s-a cerut anularea probelor bazate pe interceptari SRI (Surse)
"Da, pentru ca este de esenta deciziilor Curtii Constitutionale sa se aplice din momentul publicarii lor, pentru viitor. Asta inseamna ca se aplica tuturor cauzelor aflate pe rolul instantelor, care nu s-au incheiat, n-au inca o decizie definitiva. Modul cum se aplica este insa decis de judecatorul cauzei. Iar CCR a dat anterior o decizie in care a explicat ca daca un anumit mijloc de proba este nelegal (asa cum ar fi acum aceste interceptari facute de SRI) nu este inlaturat automat. Instantele au de decis in functie de niste criterii de specialitate (nu intru in amanunte juridice) daca iau sau nu in considerare aceste probe", a aratat Morar.