De ce a decis CCR ca si concubinii pot refuza sa depuna marturie impotriva partenerilor, la fel ca sotii

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 16:33
4617 citiri
De ce a decis CCR ca si concubinii pot refuza sa depuna marturie impotriva partenerilor, la fel ca sotii
Foto: site CCR (Arhiva)

Nu exista nicio diferenta relevanta, din punct de vedere moral, afectiv si al dreptului la intemeierea familiei, intre partenerii casatoriti legal si concubini, a stabilit Curtea Constitutionala, acesta fiind motivul pentru care, la fel ca si sotii, concubinii ar trebui sa aiba dreptul sa refuze sa depuna marturie in cazul in care partenerul este acuzat de procurori.

Explicatiile apar in motivarea deciziei Curtii Constitutionale prin care, in urma cu o luna, s-a stabilit ca si concubinii pot refuza sa depuna marturie, nu doar sotii, motivare publicata vineri.

Curtea Constitutionala a fost sesizata cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor art.117 din Codul de procedura penala de Iovan Scripcariu, intr-un dosar deschis in 2016 la Tribunalul Neamt.

"Curtea observa ca persoana care are cu suspectul/inculpatul o relatie asemanatoare acelora dintre soti - fara a fi oficializata - nu beneficiaza de dreptul de a refuza sa fie martor, cu toate ca, potrivit doctrinei, din punct de vedere moral, afectiv si al dreptului la intemeierea familiei, nu exista nicio diferenta relevanta intre partenerii de viata casatoriti legal si cei implicati intr-o uniune consensuala, iar audierea acestora din urma in cauza partenerului lor creeaza aceleasi posibile probleme in cuplu ori aceleasi indoieli justificate asupra sinceritatii declaratiei, ca si in cazul declaratiei sotului legitim", se precizeaza in motivarea CCR.

De asemenea, se mai arata ca, desi Constitutia nu defineste notiunea de "viata familiala'", Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut, in jurisprudenta sa, ca notiunea de "viata de familie" nu este restransa doar la familiile bazate pe casatorie, putand include alte relatii "de facto".

"Cu alte cuvinte, exista 'viata de familie' si in cazul unei relatii de fapt echivalente casatoriei, asa incat Curtea Constitutionala constata ca ratiunea reglementarii dreptului de refuz al audierii subzista si in cazul persoanelor care au (...) ori au avut relatii asemanatoare acelora dintre soti cu suspectul sau inculpatul, de vreme ce scopul substantial al instituirii acestui drept il reprezinta protectia 'vietii de familie', avand o importanta majora in societate, indiferent de existenta unei inregistrari formale.

Asa incat, cata vreme principiul egalitatii in fata legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situatii care, in functie de scopul urmarit, nu sunt diferite, atunci Curtea constata ca nu exista niciun motiv obiectiv si rezonabil pentru care persoanele care au (...) sau au avut relatii asemanatoare acelora dintre soti cu suspectul sau inculpatul sa fie excluse de la exercitiul dreptului de a refuza sa dea declaratii in calitate de martori in procesul penal", se mai mentioneaza in motivare.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost admisa, dupa deliberari, cu majoritatea voturilor judecatorilor constitutionali.

Parlamentul are la dispozitie 45 de zile incepand din 19 septembrie, data adoptarii deciziei, sa puna in acord cadrul legal cu cele stabilite de CCR, altfel articolul respectiv isi inceteaza efectele.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#decizie CCR marturie soti concubini , #decizii