De ce a respins CCR modificarile aduse de PSD la Legea referendumului

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 11:47
4426 citiri
De ce a respins CCR modificarile aduse de PSD la Legea referendumului

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) considera ca trebuie sa dispuna de un interval de timp rezonabil pentru efectuarea controlului de constitutionalitate, potrivit motivarii deciziei prin care a admis, partial, obiectia de neconstitutionalitate formulata de senatori PNL si USR privind proiectul de modificare a Legii referendumului.

"Stabilirea unui termen de doua zile in care Parlamentul sa trimita legea catre Curtea Constitutionala nu isi gaseste nicio justificare in procedura urgenta ce caracterizeaza controlul de constitutionalitate al legii de revizuire, care trebuie exercitat (...) in termen de cinci zile de la data adoptarii proiectului legii de revizuire. (...)

Or, in redactarea preconizata, art.6 alin. (3) din Legea nr.3/2000 ar permite Parlamentului sa amane trimiterea legii de revizuire pana la finalul termenului de doua zile, ceea ce ar conduce la diminuarea timpului de care Curtea Constitutionala dispune pentru verificarea legii adoptate de Parlament, cu posibila consecinta a efectuarii, sub presiunea timpului, a unui control de constitutionalitate lipsit de substanta.

Chiar daca procedura prevazuta pentru exercitarea acestui tip de control este urgenta, Curtea Constitutionala trebuie, totusi, sa dispuna de un interval de timp rezonabil pentru a se putea pronunta", se arata in motivare.

Conform aceleiasi surse, in lipsa unui interval de timp suficient pentru pronuntare, controlul de constitutionalitate ar fi unul pur formal, CCR neputandu-si exercita in mod real aceasta atributie.

"Prin urmare, prevederile articolului unic pct.2 din legea criticata, cu referire la art.6 alin. (3) din Legea nr.3/2000, afecteaza buna functionare a Curtii Constitutionale si aduce atingere rolului sau constitutional de garant al suprematiei Constitutiei, consacrat de art.142 alin. (1) din Legea fundamentala.

De altfel, termenul de cinci zile prevazut de art.23 alin. (1) din Legea nr.47/1992 este corelat cu cel in care, potrivit art.156 teza intai din Constitutie, legea de revizuire a Constitutiei se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv in termen de 5 zile de la data adoptari", se mai arata in motivare.

CCR a mai constatat ca prevederea cuprinsa in articolul unic pct.2 din legea criticata, potrivit careia Guvernul stabileste prin hotarare data referendumului si aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, contravine dispozitiilor constitutionale.

"In cazul suspendarii din functie a presedintelui, Parlamentul stabileste data referendumului printr-o hotarare, aceasta fiind emisa in exercitarea functiei de control pe care o exercita, tot in virtutea atributiilor sale constitutionale.

In schimb, revizuirea Constitutiei, ca lege fundamentala a statului, realizandu-se printr-o lege de modificare si/sau completare a acesteia, este firesc ca actul normativ referitor la organizarea referendumului sa fie tot o lege. Asadar, Curtea constata ca prevederea (...) potrivit careia Guvernul stabileste prin hotarare data referendumului si aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, data acestuia, contravine dispozitiilor art.151 alin. (3) din Constitutie.

Pentru aceleasi ratiuni, Curtea constata ca este neconstitutionala si abrogarea, facuta in scop corelativ, a art.15 alin. (1) din Legea nr.3/2000 care stipuleaza expres ca obiectul si data referendumului se stabilesc prin lege", se precizeaza in document.

CCR a dezbatut, pe 3 octombrie, obiectia de neconstitutionalitate formulata de 38 de senatori PNL si USR privind proiectul de modificare a Legii referendumului, pe care a admis-o partial.

Citeste si:
Ciucă l-a rugat pe premierul Greciei să susțină România pentru a fi admisă cât mai repede în Schengen
Ciucă l-a rugat pe premierul Greciei să susțină România pentru a fi admisă cât mai repede în Schengen
Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 7 iulie, la Atena, că l-a rugat pe prim-ministrul grec şi echipa sa să sprijine demersul României de a fi cât mai curând admişi în spaţiul...
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Șeful guvernului de la București se află joi, 7 iulie, în vizită de lucru în Grecia, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria. Conform programului...
Comentarii