Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce au contestat deputatii la CCR dezincriminarea conflictului de interese, pe care tot ei au votat-o, si ce asteapta de la Curte

Joi, 30 Iunie 2016, ora 14:05
4102 citiri
De ce au contestat deputatii la CCR dezincriminarea conflictului de interese, pe care tot ei au votat-o, si ce asteapta de la Curte
Foto: Ziare.com

Aproape 100 de deputati au sesizat CCR privind dezincriminarea conflictului de interese, spunand ca astfel doresc ca judecatorii Curtii sa ofere un punct de vedere asupra constitutionalitatii proiectului de lege.

Doi dintre semnatarii sesizarii, social-democratul Florin Paslaru si liberalul Mihaita Calimente, au oferit explicatii pentru Ziare.com, referitor la demersul trimis CCR. Amandoi sunt acuzati de ANI de conflict de interese si ar scapa gratie acestei legi.

Initiativa legislativa de interpretare a Statutului deputatilor si senatorilor prevede ca alesii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzati de conflict de interese, iar proiectul a trecut saptamana trecuta de Camera Deputatilor.

Din 2013, Statutul senatorilor si deputatilor prevede ca acestia nu-si mai pot angaja rudele la cabinetele de parlamentari, iar acest lucru lasa astazi loc de interpetari, chiar si dupa votul din Camera Deputatilor.

Paslaru: Am cerut punctul de vedere al CCR, sa ne spuna daca e bine si corect

"S-a votat interpretarea Statutului deputatilor si senatorilor, dupa care au fost tot felul de critici din partea societatii civile, din partea ziarelor, si atunci un numar de 99 de deputati din absolut toate partidele politice au spus 'Hai sa cerem un punct de vedere al CCR'. Si am facut lucrul asta.

S-a sesizat toata lumea, pentru ca e prima data cand se face lucrul asta si cred ca e un lucru normal sa facem. Am cerut punctul de vedere al Curtii Constitutionale, atata tot. CCR o sa spuna 'e bine sau nu e bine', eu cred ca va spune ca e ok ce am votat. Dar pentru societatea civila si pentru transparenta, eu zic ca am facut foarte bine ca am facut lucrul asta.

Si atunci asteptam. Saptamana viitoare, nu stiu cand se discuta lucrul asta. Dar e un lucru bun pe care ar trebui sa il facem pentru alte legi. S-a mers pe lucruri mult mai grele la Curte, de ce sa nu intrebam? E normal sa ai transparenta, sa nu mai stai ascuns dupa ziduri. In momentul in care sunt niste semne de intrebare, intrebam, e normal", a declarat Florin Paslaru, liderul deputatilor PSD.

Intrebat ce se va intampla, daca CCR va decide totusi ca proiectul este neconstitutional, Paslaru a precizat: "Vom vedea atunci, chiar nu stiu ce vom face. Foarte multi dintre cei care comenteza interpretarea articolului nici macar n-au citit-o".

"Acolo este interpretarea articolului (al Statulului - n.red.), ca modificarea legii se face din 2013. Aici s-a cerut sa se stabileasca inca o data, clar, pe romaneste, pe interesul tuturor, cum se aplica acel articol.

Pentru ca articolul in sine era din 2013. CCR spune 'Ceea ce ati votat prin proiectul de lege de modificare a articolului este corect sau nu-i corect'. Adica e constitutional sau nu e constitutional. Sa vedem intai raspunsul Curtii", a adaugat social-democratul, in conditiile in care cei care au semnat sesizarea au atras atentia asupra unor efecte retroactive ale proiectului si au sugerat chiar ca el reprezinta "o subtila dezincriminare retroactiva, o amnistie".

In plus, acesta a precizat ca a votat pentru proiectul de lege, pentru ca "toata lumea a votat", la sedinta din 22 iunie.

Calimente: Nu constitutionalitatea legii trebuie stabilita, ci constitutionalitatea aplicarii ei

Printre semnatarii sesizarii s-a numarat un singur liberal, Mihaita Calimente, care a explicat la randul sau de ce a semnat sesizarea catre CCR.

"Colegii care au initiat-o mi-au explicat ca trebuie sa lamureasca CCR aceasta poveste, pentru ca s-a considerat ca, din punct de vedere al legalitatii, cei de la ANI au actionat retroactiv, legea fiind din 2013.

Faptele comise de noi spuneau ei ca s-au petrecut intre 2008 si 2012 si prima sesizare pe care ANI ne-a trimis-o a fost in 2015. Si in sesizare scria ca, din punct de vedere juridic, fapta este amnistiata, pentru ca este decazuta din termen si ca ramane o sanctiune administrativa pe care trebuie sa ne-o aplice Comisia Juridica - scaderea salariului cu 10 la suta.

Dar pentru ca s-ar fi putut ca din nou altcineva sa interpreteze altfel si iar sa o luam de la capat si sa lamurim odata aceasta poveste, sa decida CCR toata aceasta situatie", ne-a spus Mihaita Calimente, care sustine ca, in continuare, nu se mai pot angaja rude la cabinetul de parlamentar.

"Acum, CCR va stabili cum se aplica. Tocmai de-aia s-a trimis la Curte, ca sa lamureasca Curtea povestea asta si sa nu mai existe discutii. (...) Asta mi-au spus, ca se doreste sa se pronunte Curtea in legatura cu acest lucru - deci cei care am fost inainte de 2013 acuzati ca am fi facut anumite ilegalitati", a subliniat deputatul PNL, mentionand ca a iesit din sala, la votul din 22 iunie, si ca este singurul liberal in situatia de a fi in conflict de interese.

"Ma interesa si pe mine sa rezolve Curtea, sa stiu odata care este povestea - sunt de vina sau nu sunt de vina? (...) Nu constitutionalitatea legii trebuie stabilita, ci constitutionalitatea aplicarii ei. Cei care dupa 2013, in momentul in care a fost publicata legea, au incalcat legea, acelora sa li se aplice", a mai precizat Mihaita Calimente.

CCR ar urma sa se pronunte pe marginea acestei sesizari pe 6 iulie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#deputati dezincriminare conflict interese, #sesizare CCR conflict interese , #decizii
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
"De ce au contestat deputatii la CCR dezincriminarea conflictului de