Ziare.com

De ce Dan Voiculescu nu poate beneficia de decizia CCR privind confiscarea extinsa

de Camelia Badea
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 14:19

   

De ce Dan Voiculescu nu poate beneficia de decizia CCR privind confiscarea extinsa
Curtea Constitutionala a decis saptamana trecuta ca masura confiscarii extinse este posibila doar pentru bunuri ce au fost dobandite dupa anul 2012, cand a intrat in vigoare legea ce reglementeaza acest lucru.

Dan Voiculescu, condamnat in dosarul ICA, Antena3 si Grivco nu beneficiaza de efectele deciziei CCR. Si asta in ciuda faptului ca in presa au aparut informatii conform carora, dupa decizia CCR, familia Voiculescu ar putea sa-si recupereze o parte din bunurile luate de stat ca urmare a condamnarii suferite in dosarul ICA, inclusiv sediul televiziunilor sale.

CCR: Confiscarea extinsa, posibila pentru bunuri dobandite dupa anul 2012

Dan Voiculescu si Marian Iancu, printre beneficiarii deciziei CCR privind confiscarea extinsa

"Decizia CCR nu se aplica dosarelor enumerate de dumneavoastra pentru ca in respectivele dosare nu s-a dispus masura confiscarii extinse, ci masura confiscarii speciale. Masura confiscarii speciale exista de mult timp in Codul Penal si cu ajutorul ei statul confisca bunurile rezultate din infractiuni, daca acestea nu sunt folosite pentru despagubirea victimei infractiunii. In cazurile invocate de dumneavoastra, bunurile sunt confiscate prin confiscare speciala", a explicat, la solicitarea Ziare.com, Laura Stefan, expert anticoruptie la Expert Forum (EFOR).

Totodata aceasta a oferit cateva explicatii cu privire la confiscarea extinsa, in legatura cu care s-a pronuntat, nu pentru prima oara, CCR.

"Confiscarea extinsa este o institutie nou introdusa in Codul Penal - in 2012 - prin intermediul careia instanta poate sa confiste averea nejustificata a unui infractor condamnat pentru o fapta grava. Confiscarea extinsa poate sa vizeze bunurile obtinute de infractor in ultimii 5 ani inainte de comiterea infractiunii grave pentru care e condamnat. Aceste bunuri pot fi confiscate doar daca instanta ajunge la concluzia ca au fost obtinute prin activitati similare celor pentru care se pronunta condamnarea.

Atentie: pentru aceste activitati similare nu se pronunta o condamnare. Condamnarea priveste doar infractiunea grava principala", ne-a declarat Laura Stefan.

In aceste conditii, "dezbaterea a privit felul in care trebuie interpretata aplicarea acestei prevederi si posibilitatea ca ea sa se extinda pe 5 ani anteriori comiterii infractiunii", a mai punctat Laura Stefan.

"Lucrurile au fost transate de CCR in 2014 atunci cand a avut de evaluat constitutionalitatea prevederii privind confiscarea extinsa introdusa in vechiul cod penal. Atunci CCR a spus ca prevederea respectiva se aplica doar bunurilor dobandite dupa 2012, justificand pe caracterul de pedeapsa asociat confiscarii extinse.

Avand caracter de pedeapsa, confiscarea extinsa se poate aplica doar bunurilor dobandite dupa introducerea in lege a respectivei pedepse pe principiul nulla poena sine lege (nu exista pedeapsa fara lege - n.red.). Aceeasi solutie a fost adoptata de CCR si acum cand a avut de evaluat prevederea privind confiscarea extinsa din noul cod penal, prevedere identica celei din vechiul cod penal", a mai comentat expertul anticoruptie.

O pozitie similara a exprimat si avocatul Elenina Nicut intr-un comentariu postat pe Facebook, in care a reamintit ca, "inainte de decizia de joi, CCR mai pronuntase inca doua", respectiv Decizia nr. 78/2014 si Decizia nr. 356/2014.

"Decizia de joi este absolut fireasca, avand in vedere ca art. 118 indice 2 alin. 2 lit a) din vechiul CP a devenit art.112 indice 1 alin. (2) lit.a) din Codul penal (...) In dosarele de interes public s-a dispus cu precadere confiscarea speciala, iar nu cea extinsa, deci nu sunt vizate", a scris pe Facebook Elenina Nicut.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10605 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"De ce Dan Voiculescu nu poate beneficia de decizia CCR privind

confiscarea extinsa"
- nu conteaza motivu' , important e sa nu poata ! :o)))

 

...

Dacă a spus expertul Laura Ștefan, păi cu siguranță că așa este !?!

 

Ai dreptate!

Pana nu-si da cu parerea si nu decreteaza doctorul in drept pontea, orice afirmatie venita din partea oricarui expert este lovita de nulitate. Unde mai pui ca pontea are in mana si temuta arma numita "ordonanta de urgenta", chiar ca nu-i sta nimeni in fata.
Incerc sa inteleg atitudinea constant partinitoare a unor forumisti, se stiu ei, nu trebuie numiti, care cu mult talent interpreteaza faptele numai si numai in favoarea unor dovediti infractori.

Dan Voiculescu nu poate beneficia de confiscarea extinsa.

Este pacat si absolut nedrept!
Felix ar trebui sa 'beneficieze' de absolut toate confiscarile posibile si imaginabile!
De ce altii DA si Felix NU :)))

 

Huoooooooooo hotilor

Cum adica s-a dat leagea ca cine a furat pana in 2012 sa nu i se mai confiste ce a furat ?, Pai sa fie aplicata si hotilor de rand nu numai politicienilor hoti.Oameni buni in ce tara traim? .Daca sa dat legea asta ce face Iohannis ? , ce fac parlamentarii liberali ?. Cum sa se dea leagea asta? . A fost intrebat poporul daca e de acord cu asa ceva ?.Am impresia ca Basescu era mult mai bun ca Iohannis, deci hotii care au furat tara si au vanduto pe nimic vor fi liberi si vor ramane si cu averile? .Domnule Iohannis pentru asta vam ales? ,ca sa taceti din gura? ,ca toti hotii sa fie multumiti si sa traiasca in pace ?, rusine, rusine, rusine, ce face-ti romanii din tara?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor