Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

CCR a decis in unanimitate: Nu exista conflict Guvern-Parlament ca urmare a depunerii unei motiuni de cenzura in sesiune extraordinara

Marti, 15 Septembrie 2020, ora 12:03
4306 citiri
CCR a decis in unanimitate: Nu exista conflict Guvern-Parlament ca urmare a depunerii unei motiuni de cenzura in sesiune extraordinara
Foto: Hepta.ro

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, marti, cu unanimitate de voturi, ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament ca urmare a depunerii unei motiuni de cenzura in sesiune extraordinara, respingand solicitarea premierului Ludovic Orban.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins cererea formulata de primul-ministru si a constatat ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, generat de modalitatea in care Parlamentul a inregistrat si prezentat motiunea de cenzura 2MC/17 august 2020 - 'Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mita generalizata. Belsug in buzunarele clientelei PNL, saracie in buzunarele romanilor'", se precizeaza intr-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, doi membri ai Curtii Constitutionale, fiind de acord ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala, au apreciat ca cererea trebuia respinsa exclusiv ca inadmisibila.

Judecatorii constitutionali au dezbatut luni solicitarea Guvernului prin care se cerea sa se constate daca exista o situatie conflictuala intre Guvern, pe de o parte, si Parlament, pe de alta parte, "generata de depunerea unei motiuni de cenzura in perioada dintre cele doua sesiuni parlamentare ordinare, cu consecinta convocarii unei sesiuni extraordinare exclusiv numai pentru prezentarea motiunii fara dezbaterea si votarea acesteia".

Potrivit textului sesizarii, situatia conflictuala este derivata "din incalcarea dispozitiilor art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1) din Constitutie".

"Conflictul juridic de natura constitutionala exista intre Guvernul Romaniei si Parlament si deriva direct din Constitutie (art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1)), in sensul in care blocarea procedurii motiunii de cenzura la etapa prezentarii acesteia fara parcurgerea celorlalte etape procedurale in aceeasi sesiune parlamentara mentine Guvernul Romaniei, parte a puterii executive, intr-o situatie incerta, fapt declarat contrar Constitutiei, prin decizii anterioare ale Curtii Constitutionale (Decizia nr. 1525/2010), deoarece afecteaza principiul stabilitatii activitatii Guvernului, dedus din dispozitiile art. 102 alin. (1) si art. 113 din Constitutia Romaniei", se arata in sesizare.

Conform acesteia, "existenta conflictului juridic de natura constitutionala este generata de depunerea motiunii de cenzura in perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cat si de convocarea unei sesiuni extraordinare avand ca obiect numai prezentarea motiunii de cenzura".

Guvernul sustinea, totodata, ca motiunea de cenzura initiata la data de 17 august de un numar de 205 deputati si senatori, cu titlul "Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mita generalizata", avand continutul prezentat in sesiunea extraordinara din data de 20 august, "nu poate fi dezbatuta si votata in alta sesiune ordinara sau extraordinara decat cu incalcarea dispozitiilor art. 113 alin. (4) din Constitutia Romaniei, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sanctiuni in temeiul aceluiasi act politic epuizat (motiunea de cenzura inregistrata in data de 17 august 2020) prin nediscutarea si votarea acestuia in cadrul sesiunii parlamentare in care a fost depus".

De asemenea, conform sesizarii, cele doua Camere ale Parlamentului trebuiau sa fie convocate in sesiune extraordinara comuna "la momentul initierii motiunii de cenzura".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#CCR guvern, #ccr motiune, #CCR decizie , #decizii