Ziare.com

Decizie CCR: Nu se mai redeschid dosare in lipsa suspectilor

Marti, 23 Iunie 2015, ora 16:48

   

Decizie CCR: Nu se mai redeschid dosare in lipsa suspectilor
CCR a decis, marti, ca este neconstitutionala redeschiderea dosarelor penale in lipsa invinuitului. Magistratii Curtii Constitutionale sustin astfel ca este necesara prezenta in sala de judecata a suspectului, in momentul in care instanta decide ca parchetele pot redeschide dosarul care il vizeaza.

Plenul CCR a luat marti in discutie exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala, conform carora "redeschiderea urmaririi penale este supusa confirmarii judecatorului de camera preliminara, in termen de cel mult 3 zile, sub sanctiunea nulitatii.

Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului, asupra legalitatii si temeiniciei ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale. Incheierea judecatorului de camera preliminara este definitiva".

In urma deliberarilor, Curtea a admis cu majoritate de voturi exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile articolului din Codul de Procedura penala sunt neconstitutionale cu privire la solutia legislativa conform careia judecatorul de camera preliminara hotaraste "fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului", potrivit unui comunicat de presa al CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie, aceasta urmand sa fie comunicata celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului.

De asemenea, motivarea solutiilor pronuntate marti de catre Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

D.T.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6307 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Deci practic, dosarele cu NUP nu mai pot fi redeschise

Care infractor scos basma curata de vreun NUP dat la plezneala ar fi atat de cre-tin sa fie prezent in sala de judecata pentru redeschiderea dosarului?

 

CCR -Ceausescu sa ne ieri ca 'n decembrie 'm fost beti !

CCr sa fie adus in tribunal,judecat si condamnat la moarte

t r a d a t o r i l o r !!!

La executie cu voi,plutonul de executia sa va vina de hac , voua si intregilor voastre familii

SIDA , cancere si buba neagra in voi,familiile vostre,copii si nepotii,nici unul sa nu scapati viermilor !

dedicatie pentru cineva

chiar daca e mor.t tot se poate face reparatie morala. ce imi plac mie "stiintele juridice".

 

Ai inteles bine MosGorila, basistuleee :))

Nea' Zegrean, Daniel Märar, Petre Lazaroiu (advocatul lui Basescu) Mircea Stefan Minea (cel care spunea ca ro­manii cu drept de vot emigrati in strainatate nu pot fi scosi de pe listele permanente) and comp spun ca escrocii mafioti (basisti si pesedisti) nu pot fi acuzati in lipsa. Thats' life :))

 

Penalul a trecut de 10 dosare redeschise si pentru celelalte

trebuie sa fie prezent? Nu-i bai, il aducem cu mascatii!

Lipsa de cultura juridica bat-o vina !

Ceea ce aceasta decizia a CCR inseamna e ca redeschiderea dosarului penal nu se va mai face de acum incolo doar la cererea parchetului de catre un judecator in absenta invinuitului,care trebuie citat pentru a se putea opune (eventual prin avocatul sau) la aceasta redeschidere. Daca invinuitul nu se prezinta, nimic nu va impiedica luarea unei decizii in absenta ta.Pana la actuala decizie a CCR,invinuitul habar nu avea ca exista o cerere de redeschidere a urmaririi penale fata de el. Din pacate Ziare.com nu foloseste de un jurist pentru a comenta deciziile cu caracter juridic ceea ce conduce la confuzii in randul cititorilor !!!

 

De fapt,

textul contestat este "fără participarea procurorului SI a suspectului sau, după caz, a inculpatului"
Prin negare, se obtine...
cu participarea procurorului SAU a suspectului/inculpatului.

Adicatelea, nu-i chiar normal sa se intample asa ceva in absenta ambelor parti (procuror+inculpat), dar este ok daca cel putin una dintre parti e prezenta (de exemplu, doar procuror :))

@neutru

nu am intels nimic. parchetul e procurorul din cate stiu. judecatorul nu are dreptul sa deschida vre-un dosar penal, poate doar daca te numesti livia.

 

Consultatie gratuita........

Procurorul (omul parchetului) da o ordonanta de redeschidere a urmaririi penale dar aceasta ordonanta de redeschidere trebuie confirmata de un judecator de camera preliminara in termen de 3 zile.Ceea ce stii dta. era pe vremea comunistilor cand procuratura redeschidea dosare la simpla discretie fara ca sa fie necesara o confirmare din partea unui judecator. Cum procedura actuala se facea fara participarea invinuitului, CCR a decis ca e vorba de o dispozitie legala neconstitutionala. Asta inseamna ca legea trebuie modificata in asa fel incat si invinuitul sa fie instiintat ori citat la o redeschidere a urmaririi penale.Nu se pune problema ca nu se mai pot redeschide dosare penale ci ca aceasta redeschidere sa se faca in conditii cu totul diferite (cu citarea invinuitului).

 

CCR a tradat-Ceausescu sa ne ierti , ca 'n decembre 'm fost beti !

Adica, daca ponta va motiva toata viata ca are treaba la turci,cazurile in care este implicat nu vor fi judecate niciodata.

 

Citeste comentariul meu,nu te arunca in gard !

Daca Ponta al tau este citat la adresa domiciliara si nu se prezinta,cazul va fi redeschis in lipsa lui.Dupa intelegerea voastra,nu doar Ponta dar orice persoana neprezentandu-se in fata instantei poate bloca redeschiderea urmaririi penale !! O fi Romania tzara lu' peshte dar nici chiar asa !!!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor