Ziare.com

Decizie cu implicatii in dosarele penale. CCR: "O persoana prezumata a fi nevinovata nu poate fi constransa sa produca proba vinovatiei sale"

Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 22:41

   

Decizie cu implicatii in dosarele penale. CCR: "O persoana prezumata a fi nevinovata nu poate fi constransa sa produca proba vinovatiei sale"
O persoana prezumata a fi nevinovata nu poate fi constransa sa produca proba vinovatiei sale, arata Curtea Constitutionala in motivarea deciziei prin care a constatat ca solutia legislativa din Codul de procedura penala, care nu reglementeaza dreptul martorului la tacere si la neautoincriminare, este neconstitutionala.

"Jurisprudenta si doctrina au retinut ca principiul aflarii adevarului impune organelor judiciare obligatia de a asigura, pe baza de probe administrate cu respectarea caracterului echitabil al procedurii, aflarea adevarului judiciar cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la persoana suspectata de savarsirea unei infractiuni. Este general admis ca organele de urmarire penala au obligatia de a strange si de a administra probe atat in favoarea, cat si in defavoarea suspectului/inculpatului. Or, Curtea retine ca, in vederea respectarii efective a prezumtiei de nevinovatie, o persoana prezumata a fi nevinovata nu poate fi constransa, determinata sa produca proba vinovatiei sale, ci, dimpotriva, are dreptul de a ramane in pasivitate, acuzarii revenindu-i sarcina de a face proba contrara, a vinovatiei", se precizeaza in motivarea publicata miercuri pe site-ul CCR.

Curtea constata ca obtinerea unei declaratii in baza articolului 118 din Codul de procedura penala, sub sanctiunea retinerii infractiunii de marturie mincinoasa in cazul in care martorul nu face declaratii adevarate si in conditiile in care martorul isi asuma riscul ca aspectele declarate sa poata fi folosite chiar impotriva sa, reprezinta "un mecanism coercitiv incompatibil cu dreptul la un proces echitabil".

"Curtea constata ca art. 118 din Codul de procedura penala nu instituie garantii suficiente pentru martor, de vreme ce acesta poate fi pus in situatia sa contribuie indirect la propria incriminare, in dezacord cu respectarea prezumtiei de nevinovatie, de care orice persoana beneficiaza (...) si, totodata, impieteaza asupra justei solutionari a cauzei, contrar dreptului la un proces echitabil, (...) inclusiv prin incalcarea dreptului la aparare al martorului", se arata in motivare.

Curtea Constitutionala a mai observat ca instantele nationale de drept comun, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, au subliniat necesitatea retinerii dreptului la tacere si neautoincriminare si in ceea ce il priveste pe martor.

CCR a admis, pe 2 iunie, o exceptie de neconstitutionalitate, constatand ca solutia legislativa cuprinsa in art. 118 din Codul de procedura penala, care nu reglementeaza dreptul martorului la tacere si la neautoincriminare, este neconstitutionala.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 7698 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

luativa boarfele si plecati la cosul de gunoi

Romania are nevoie de a se dezvolta
Romania are nevoie de spitale, de fabrici
Romania are nevoie de libertate

O gasca de banditi ce isi spun ccr fac ultima miscare comunista
Cred ca aceasta banda ar trebui desfiintata
In alte state locul CCR-ului este luat de intelepti nu de ***

Fara CCR Romania poate avansa

 

sa stai si sa te crucesti: cecereaua romanisataneza aplica....

...si confrma Cel de-al 5-lea Amendament din Bill of rights al Constitutiei SUA !!!!!!
=============
"The amendment as proposed by Congress in 1789:

No person shall be held to answer for a capital, or otherwise infamous crime, unless on a presentment or indictment of a Grand Jury, except in cases arising in the land or naval forces, or in the Militia, when in actual service in time of War or public danger; nor shall any person be subject for the same offence to be twice put in jeopardy of life or limb; nor shall be compelled in any criminal case to be a witness against himself, nor be deprived of life, liberty, or property, without due process of law; nor shall private property be taken for public use, without just compensation."
============
pe cand validarea si aplicarea in romanisatan a celorlalte prevederi ale Celui de-al 5-lea Amendament la Constitutia SUA?

 

La cat de neconstituționale-s codurile astea, te-ntrebi de ce nu-s

abrogate odată, că de modificat conform deciziilor de neconstituționalitate, oricum, nu-i timp!

 

bravo CCR

voi va continuati ofensiva impotriva articolelor din legi care ar putea condamna coruptii (si in general infractorii). Tineti-o tot asa pana la victoria finala in care nici un infractor nu va mai fi condamnat.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor