Decizie surprinzatoare a Curtii Constitutionale in cazul primarilor incompatibili, printre care si Iohannis

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 15:38
16199 citiri
Decizie surprinzatoare a Curtii Constitutionale in cazul primarilor incompatibili, printre care si Iohannis

Curtea Constitutionala a amanat, marti, pentru a doua oara decizia privind constitutionalitatea articolului de lege in baza caruia mai multi alesi locali, printre care si Klaus Iohannis, primarul Sibiului, au fost declarati incompatibili.

Magistratii Curtii au amanat luarea unei decizii pana la data de 9 decembrie si au cerut ca intre timp sa li se puna la dispozitie anumite informatii de catre Curtea de Apel Constanta, unde a ajuns in prima instanta contestatia facuta de primarul din Tuzla, cel care a deschis acest caz.

Subiectul a mai fost analizat si in data de 7 octombrie, dar judecatorii CCR au decis amanarea luarii unei decizii pana la data de 4 noiembrie, fara insa a solicita documentele despre care au vorbit astazi.

Articolul pe care primarul din Tuzla, Constantin Micu, il reclama ca fiind neconstitutional prevede ca un primar, viceprimar, presedinte de Consiliu Judetean sau vicepresedinte de CJ intra in incompatibilitate daca devine reprezentant in adunarile generale ale societatilor de interes local.

Mai exact este vorba despre articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 care arata ca: "Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (...) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national".

In iulie 2013, Constantin Micu si alti 21 de alesi locali din judetul Constanta au fost declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate.

Ce efect va avea decizia CCR asupra lui Iohannis

Si Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a fost acuzat de ANI, in aprilie 2013, ca s-a aflat in incompatibilitate deoarece incepand din august 2010 a fost si reprezentantul orasului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, iar din aprilie 2009 la SC Piete SA.

Consecintele pe scena politica in cazul unei decizii de incompatibilitate pentru Iohannis -Interviu

Iohannis a castigat procesul intentat ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care a dispus anularea deciziei. ANI a contestat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care va decide in data de 18 noiembrie daca cererea este admisibila sau nu.

Iohannis nu scapa de procesul de incompatibilitate. ICCJ a admis cererea de recurs

Iohannis vs. ANI: Procesul de incompatibilitate se judeca la doua zile dupa prezidentiale

Avocatul Elenina Nicut a explicat pentru Ziare.com care sunt efectele deciziei CCR in acest caz.

"Verdictul CCR are efect asupra dosarului lui Iohannis doar daca va fi unul de neconstitutionalitate. Daca CCR confirma constitutionalitatea, situatia ramane aceeasi. Decizia CCR nu se aplica retroactiv, dar principiul e ca o dispozitie legala declarata neconstitutionala nu poate produce niciun efect si, atata vreme cat pe rolul unei instante se afla inregistrata o cauza care se intemeiaza pe respectiva dispozitie, instanta va tine cont de noua situatie de drept.

Este inteleapta decizia de suspendare a proceselor pe rol pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate pentru ca, in caz de decizie de neconstitutionalitate, partile interesate au deschisa si o cale extraordinara de atac, revizuirea", a declarat aceasta.

Klaus Iohannis a intrat in turul doi al alegerilor prezidentiale impreuna cu Victor Ponta, candidatul PSD, urmand ca pe data de 16 noiembrie romanii sa decida prin vot daca il aleg sau nu presedinte al Romaniei.

C.B.

Citeste si:
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Deputatul USR, Cătălin Drulă, a scris marţi, 18 ianuarie, pe Facebook că investigaţia Pressone arată cu dovezi clare că Nicolae Ciucă este ”unul dintre doctorii fake ai României, cu...
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că marţi, 18 ianuarie, a avut loc prima întâlnire între comisiile de negociere ale PNL şi ALDE în vederea fuziunii celor două...
Comentarii