Deputatii au adoptat initiativa lui Iordache care modifica legea CCR. Opozitia va sesiza Curtea

Miercuri, 27 Martie 2019, ora 13:37
14546 citiri
Deputatii au adoptat initiativa lui Iordache care modifica legea CCR. Opozitia va sesiza Curtea
Foto: Arhiva (CCR)

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, propunerea legislativa initiata de social-democratul Florin Iordache privind instituirea unui termen de cel mult 15 zile in care hotararile Parlamentului pot fi contestate la Curtea Constitutionala.

PNL si USR au anuntat ca vor ataca proiectul la CCR daca trece si de Senat in aceeasi forma.

In Camera Deputatilor, propunerea a inregistrat 168 de voturi "pentru", 91 de voturi "impotriva" si trei abtineri.

Propunerea legislativa completeaza art. 27 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

"Sesizarea Curtii Constitutionale asupra hotararilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputatilor si al celor doua Camere ale Parlamentului se formuleaza in maximum 15 zile de la publicarea acestora in Monitorul Oficial", prevede proiectul adoptat.

In prezent, in Legea privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, in procedura jurisdictionala a controlului constitutionalitatii actelor Parlamentului nu este stabilit un termen in care cei indrituiti sa sesizeze CCR sa isi poata exercita acest drept.

Conform celor adoptate, Curtea asigura controlul constitutionalitatii legilor, a tratatelor internationale, regulamentelor Parlamentului, hotararilor plenului Camerei Deputatilor, hotararilor plenului Senatului si hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului, precum si a ordonantelor Guvernului.

Curtea Constitutionala pronunta decizii, hotarari si emite avize, dupa cum urmeaza: se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere, ale unui grup parlamentar sau unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.

Sesizarea CCR asupra hotararilor plenului Camerei Deputatilor, ale plenului Senatului si ale plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului se formuleaza in maximum 15 zile de la publicarea acestora in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia se pronunta cu votul majoritatii judecatorilor Curtii si se aduce la cunostinta Camerei al carei regulament sau hotarare au fost dezbatute.

Daca prin decizie se constata neconstitutionalitatea unor dispozitii ale regulamentului sau hotararii criticate, Camera sesizata va reexamina, in termen de 45 de zile, aceste dispozitii, pentru punerea lor de acord cu prevederile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile din regulament sau hotarare declarate neconstitutionale sunt suspendate. La expirarea termenului de 45 de zile, dispozitiile declarate neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice, mai prevede proiectul.

Opozitia va sesiza Curtea

Deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat ca proiectul ingradeste dreptul de a contesta la Curtea Constitutionala.

"Prin aceste prevederi formati un gard in jurul Opozitiei parlamentare si in fiecare saptamana il lipsiti pe presedinte de atributii constitutionale. (...) Controlul de constitutionalitate nu este o frana in calea democratiei. Vom vota impotriva si vom contesta la CCR", a precizat Andronache.

Si deputatul Stelian Ion a anuntat ca USR va contesta proiectul la CCR.

"Aceasta propunere legislativa restrange drastic contestarea la CCR a hotararilor Parlamentului, impunand un termen de 15 zile. In prezent, hotararile pot fi atacate oricand. Motivele proiectului nu au niciun fundament.

Faptul ca dupa un an - doi ani se poate constata neconstitutionalitatea unei hotarari, ea nu produce efecte retroactive. Deciziile CCR produc efecte doar pentru viitor. Modificarea este neconstitutionala. Clar o vom ataca la CCR", a subliniat Stelian Ion.

Replica lui Iordache

In replica, deputatul PSD Florin Iordache a spus ca o decizie a Curtii Constitutionale precizeaza ca instituirea unor termene nu are ca scop decat disciplinarea actelor.

"Nu am nicio problema, incercati sa atacati la Curtea Constitutionala. Ati incercat de foarte multe ori. Nu conteaza cine este la Putere sau in Opozitie, dar modul in care sicanati prin atacari la Curte nu este normal", le-a spus Iordache reprezentantilor Opozitiei.

El s-a referit si la faptul ca Opozitia a atacat la CCR, in mod repetat, modificarile la Legile Justitiei si la Codurile Penale. "Modul in care dvs atacati si sicanati da dreptul Guvernului sa venim prin ordonanta. E inadmisibil sa stam sa asteptam ani de zile niste decizii pentru ca dvs va treziti sa atacati la Curte", a sustinut Iordache.

Camera Deputatilor este prima sesizata cu acest proiect, Senatul fiind forul decizional.

Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
Încercarea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a obține o echipă cu mai multe femei în următorul mandat a agitat spiritele la Bruxelles, culminând cu o demisie surpriză cu...
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Așa cum bine știm, staff-ul de campanie al lui Nicolae Ciucă „a furat" startul în campania pentru alegerile prezidențiale. Cartea fostului premier a fost promovată intens, cu câteva luni...
#hotarari Parlament atacate CCR , #decizii
  1. Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
  2. Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
  3. Numărul de candidați complică bătălia pentru Cotroceni și strică socotelile unor partide. Cine are de pierdut și cine are de câștigat
  4. George Simion afirmă că a construit o casă cu doar 29.300 de euro. "Pentru toţi oamenii care nu credeau că este posibil" VIDEO
  5. Momentul care a convins-o pe Elena Lasconi să intre în politică. "Dacă nu era el, eu nu intram în luptă"
  6. Ciucă, mesaj către Nicușor Dan: "Ne îndreptăm împreună către victorie"
  7. Reguli privind votarea prin intermediul urnei speciale la alegerile parlamentare. Condițiile care trebuie îndeplinite
  8. Premierul Ciolacu a convocat o întâlnire cu primarii din București. Vine și Nicușor Dan?
  9. De unde ia un candidat milioane de lei pentru alegerile prezidențiale? Ce răspund susținătorii lui
  10. Partidul lui Simion, amenințat de un nou scandal. O fostă deputată AUR acuză că a fost bătută de consilieri VIDEO