Fantezia fierbinte a puterii absolute (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 13:18
6841 citiri
Fantezia fierbinte a puterii absolute (Opinii)

Curtea Constitutionala a adus la ordine Senatul in chestiunea Mircea Diaconu:

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu UNANIMITATE de voturi, constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul Romaniei, conflict declansat prin refuzul Senatului Romaniei de a lua act de incetarea de drept a calitatii de senator a domnului Mircea Diaconu, prin ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care se constata starea de incompatibilitate a acestuia".

Unanimitate inseamna ca si judecatorii propusi de PSD, PNL si Ion Iliescu sunt de acord cu ceea ce a reclamat CSM, mai precis cu faptul ca Senatul a comis o grava incalcare a separatiei puterilor in stat, rasturnand prin vot politic o decizie definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. E imposibil sa mai acuzi in aceste conditii politizarea deciziei.

Imposibil pentru o minte rationala. In loc sa se redreseze rapid si, eventual, sa-si ceara scuze, Puterea pregateste un contraatac teribil impotriva Curtii Constitutionale si a statului de drept.

USL propune nici mai mult nici mai putin decat modificarea Constitutiei, astfel incat deciziile CCR sa poate fi infirmate prin votul a doua treimi dintre parlamentari, asa cum prevedea Constitutia Iliescu-Iorgovan pana la modificarea din 2003. Si nu a avansat ideea vreun candidat ciudat in pana de idei. A vorbit serios despre aceasta posibilitate Victor Ponta insusi.

O asemenea reglementare, o asemenea amputare a puterilor CCR, ar reprezenta un pas decisiv spre dictatura. Pentru cei care nu stiu, repet povestea.

Curtile Constitutionale, cu atributia de cenzor al emitentilor de acte normative, nu sunt o inventie romaneasca. Curtile Constitionale au aparut dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, adica dupa ce Europa a vazut cum Hitler a distrus democratia germana, asa numita republica de la Weimar, folosindu-se exact de mecanismele democratice parlamentare.

A fost o demostratie cumplita a felului in care o majoritate rezultata dintr-un vot democratic poate derapa in dictatura, abuz si violenta. Pentru cine considera ca "dictatura parlamentara" este un nonsens, perioada nazista a Germaniei este cea mai buna dovada contrara.

In anumite momente istorice, de exemplu dupa o criza economica grea, ajunse sub controlul unor personalitati malefice si charismatice, majoritatile pot deveni toxice si dictatoriale, adica pot sa franga toate regulile si procedurile legale.

Curtile Constitutionale au fost inventate si sunt socotite institutii vitale in orice stat de drept tocmai pentru ca ele sunt anticorpii impotriva unor astfel de mutatii teribile. Rolul este, prin defintie, exact cel pe care multi il socotesc in Romania antidemocratic, adica sa cenzureze deciziile majoritatii si sa le anuleze atunci cand sunt neconstitutionale.

In democratiile functionale, Curtile Constitutionale sunt garantia mentinerii in limitele statului de drept, garantia ca exercitiul puterii majoritare are o limita.

Ei bine, exact limita aceasta nu o poate accepta USL sub nicio forma.

USL, care mizeaza acum pe o majortate de 2 treimi, nu concepe un alt fel de putere decat cea absoluta, fara limite. Daca adaugam o alta idee la fel de toxica a Puterii, care cocheteaza cu trecerea CSM sub control parlamentar, devine clar ca USL se pregateste pentru o incalecare brutala a Justitiei.

Atat doar ca ea nu se poate intampla cat timp Romania este parte a Uniunii Europene. Dupa reactia pe care au avut-o liderii occidentali la incercarea din vara a USL de a eluda o decizie a CCR, este previzibila reactia in cazul in care Puterea va incerca sa anihileze CCR, deschizand larg calea instalarii unei dictaturi cu acte in regula intr-una dintre tarile problema ale UE.

Acum una din doua, ori liderii USL viseaza frumos si vorbesc ce viseaza fara a crede cu adevarat ca visele pot deveni realitate, fie chiar sunt dispusi sa scoata Romania din Europa pentru a-si atinge cu mana visul viu de la Ion Iliescu incoace - puterea absoluta.

Sigurul motiv pentru care cred ca vor ramane, o vreme cel putin, doar cu visul este unul economic: nu pot finanta pe cont propriu cheltuielile Romaniei. Si la cata competenta vadesc, vremea aceasta va fi lunga.

Dqar faptul ca un tanar politician, cu studii juridice, actual premier al unei tari UE, poate avea astfel de fantezii de subminare a statului de drept este suficient de grav prin el insusi, fara a fi nevoie ca fantezia sa se si materializeze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Ponta schimba Constitutia, #Ponta decizii CCR Parlament , #decizii