Fara filaje SRI: Strainii fugari care se ascund in Romania vor fi mai greu de prins

Vineri, 11 Martie 2016, ora 14:50
3892 citiri
Fara filaje SRI: Strainii fugari care se ascund in Romania vor fi mai greu de prins
Foto: SRI

Localizarea, filarea, interceptarea si prinderea urmaritilor international care se ascund in Romania, facute pana acum cu sprijinul SRI, ar putea fi ingreunate in urma deciziei Curtii Constitutionale.

Aceste atributii ar putea fi preluate de Directia Operatiuni Speciale, care insa se va ocupa si de supravegherea tehnica in dosarele penale, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate de News.ro declara ca jumatate din mandatele europene de arestare sau din cererile de extradare cu spatiu non-UE, precum Statele Unite ale Americii, China, tarile arabe, respectiv de ordinul zecilor, au fost puse in executare pana la decizia Curtii Constitutionale de catre Serviciul Roman de Informatii si Departamentul de Informatii si Protectie Interna.

"In lumina deciziei CCR, sprijinul tehnic va fi transferat catre Directia Operatiuni Speciale din IGPR, care urmeaza sa se ocupe de tot ceea ce inseamna mandate de supraveghere tehnica, precum interceptari, inregistrari in mediu ambiental, filaje sau localizare, ce vor fi absolut necesare in aducerea la indeplinire a acestor solicitari de extradare", au precizat sursele citate.

Actiunile pentru prinderea fugarilor care se ascund in Romania ar putea fi insa intarziate, daca serviciul angrenat in operatiune nu detine echipamentele necesare si personal suficient efectuarii unor astfel de operatiuni.

"In cazul persoanelor de nationalitate romana si straina condamnate definitiv de instante romanesti, aceleasi masuri tehnice speciale sunt aplicabile in vederea localizarii si prinderii lor pentru aducerea la indeplinire a mandatelor de executare emise de instante", mai spun sursele citate.

Aproape 300 de dosare ale unor astfel de persoane sunt in lucru doar la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

Sursele citate arata ca ar fi neclara si situatia persoanelor retinute sau arestate provizoiru in baza mandatelor europene sau internationale de arestare in vederea extradarii anterior hotararii Curtii Constitutionale.

Aceste persoane au fost depistate si retinute cu sprijinul si suportul tehnic al SRI.

Interceptarile din dosarele Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale structurilor din subordine vor fi facute, dupa decizia Curtii Constitutionale, de Directia Operatiuni Speciale din Politia Romana, structura care nu a fost inclusa in decizia judecatorilor constitutionali, au declarat surse judiciare.

Si pana la decizia Curtii Constitutionale, Parchetul instantei supreme si parchetele din subordinea sa, mai putin DNA si DIICOT, lucrau in 70-80% dintre cazuri impreuna cu DOS.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca Guvernul va emite, vineri, o ordonanta de urgenta prin care interceptarile in dosarele penale vor fi efectuate de catre politia judiciara folosind infrastructura deja existenta a Serviciului Roman de Informatii, fara implicarea personalului SRI.

Ciolos: Ordonanta privind interceptarile, o solutie de moment. Vedem apoi daca sunt solutii mai bune

In elaborarea OUG, Ministerul Justitiei s-a consultat atat cu Parchetele, cat si cu SRI, aceasta din urma institutie fiind de acord cu solutia propusa. Vineri, CSAT urmeaza sa dea avizul necesar acestei ordonante.

Cum vor fi facute interceptarile dupa decizia CCR. Proiectul ordonantei de urgenta

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a fost convocat pentru vineri de catre presedintele Klaus Iohannis, subiectul sedintei fiind decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea interceptarilor facute de SRI in dosarele penale.

Decizia Curtii Constitutionale se aplica dosarelor aflate pe rol.

CCR a pus tara pe jar LIVE: CSAT si sedinta de guvern, la ceas de seara

In ceea ce priveste hotararile definitive, Curtea precizeaza ca aceasta decizie poate servi ca temei de revizuire in cauzele in care au fost ridicate exceptii de neconstitutionalitate similare inaintea datei publicarii deciziei in Monitorul Oficial.

Tensiuni în tabăra suveraniștilor. Cristian Terheș: „Apropierea Rusiei de granițele României este o amenințare și la adresa noastră” INTERVIU
Tensiuni în tabăra suveraniștilor. Cristian Terheș: „Apropierea Rusiei de granițele României este o amenințare și la adresa noastră” INTERVIU
Cristian Terheș, europarlamentar român, care a bifat cel de-al doilea mandat prin intermediul listei „Alianța AUR”, în prezent retras din această construcție politică, a confirmat...
S-a pus cruce „polului de dreapta”? De ce nu au reușit PNL și USR să ajungă la o înțelegere. „Se poate încă discuta pentru turul al doilea”
S-a pus cruce „polului de dreapta”? De ce nu au reușit PNL și USR să ajungă la o înțelegere. „Se poate încă discuta pentru turul al doilea”
După luni de discuții pe marginea formării unui „pol de dreapta”, cu PNL și USR printre componentele principale, obiectivul pare la fel de departe de a fi realizat. Liberalii cereau o...
#localizare prindere fugari legislatie Romania, #localizare prindere fugari interceptari SRI legislatie, #SRI interceptari filaje lege , #decizii
  1. "Tsunami" de drone lansat de Rusia în Ucraina într-o săptămână. Armata Kievului anunță că a doborât 15 în noaptea în care una a intrat pe teritoriul României
  2. UPDATE Persoanele evacuate preventiv din cauza incendiului puternic din Maramureș care a cuprins 500 de hectare s-au întors acasă. IGSU: Nu se impune ajutor pentru populație
  3. Lasconi cere explicații după ce o dronă rusească a intrat pe teritoriul României. "Este absolut revoltător să aflăm mai multe de la ucraineni"
  4. Vreme caldă în țară duminică. Temperaturile de săptămâna viitoare vor fi mai mari decât normalul perioadei
  5. Virusul West Nile face o nouă victimă în România. Confirmarea a venit după 2 zile
  6. Cutremur în România, în zona Vrancea. Este al treilea din acest weekend
  7. Cod galben de vânt puternic pe litoral valabil duminică. Ce localități sunt vizate
  8. Temperaturi de îngheț la început de septembrie. Minima se apropie de recordul înregistrat în România, în 1990
  9. Dronă rusească pe teritoriul României, monitorizată de două avioane F-16. MApN: Se fac cercetări cu echipe la sol, în zona localității Periprava
  10. Cum au reacționat localnicii din Dobrogea care au primit Ro-Alert la 3 noaptea. ”Am sunat la 112. M-au direcționat către ISU unde mi s-a spus să ignor alerta”