Judecatorii constitutionali Maya Simona Teodoriu si Tudorel Toader au facut opinie separata la decizia prin care interceptarile SRI in dosarele penale au fost declarate neconstitutionale.
La finalul Deciziei nr. 51 din 16 februarie 2016, publicata miercuri pe site-ul Curtii Constitutionale, se arata care a fost opinia separata a celor doi.
Astfel, acestia au atras atentia asupra faptului ca exceptia de neconstitutionalitate invocata in dosarul invinuitilor Nalini Ziya, Nalini Noori si Hosseini Seyed Mehdi trebuia respinsa, de fapt, ca inadmisibila, pentru ca ea nu avea legatura cu solutionarea cauzei.
Astfel, Teodoriu si Toader sustin ca cele trei persoane acuzate de spalare de bani si evaziune fiscala au fost interceptate in baza prevederilor art. 91 din Codul de procedura penala anterior intrarii in vigoare a noilor coduri.
Cum acestia nu au fost interceptati in baza prevederilor noului Cod de procedura penala, ei nu aveau dreptul sa il conteste la CCR, sustin Teodoriu si Toader.
Cei doi magistrati mai afirma ca in mod gresit s-a interpretat ca ar fi vorba de preluarea unei solutii legislative, pentru ca in cazul de fata ar fi vorba despre "solutii juridice diferite, consacrate de acte legislative diferite", cata vreme, in opinia lor, noul Cod de procedura penala nu constituie o modificare a vechiului Cod, ci un act normativ distinct.
Ziare.com a atentionat inca din data de 24 februarie asupra faptului ca interceptarile de la dosar au fost realizatate in baza art 99 din vechiul Cod de Procedura Penala, supus de doua ori examenului constitutionalitatii si declarat constitutional prin Decizia CCR 410/2008 si Decizia CCR 962/2009.
CCR deschide portile inchisorilor? Misterele unei hotarari care arunca in aer parchetele
Decizia Curtii Constitutionale in urma careia SRI nu mai poate face interceptari in dosare penale a starnit vii reactii.
DNA, DIICOT si Politia Romana au cerut suplimentarea personalului si a fondurilor, iar SRI a subliniat faptul ca decizia CCR are impact asupra sigurantei nationale.
Reactia SRI dupa decizia CCR: Are un impact cert asupra securitatii nationale
De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a convocat o sedinta extraordinara a CSAT, pe aceasta tema.
Fara interceptari SRI in dosare penale: Din Israel, Iohannis convoaca de urgenta CSAT
Cu toate acestea, presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat ca niciun infractor nu va scapa din cauza efectelor produse de decizia Curtii si a dat exemplul Angliei, unde interceptarile nu sunt acceptate ca probe in instanta.
Seful CCR: Nimeni nu scapa nepedepsit. Nici in Anglia nu se fac interceptari (Video)
C.B.
... Vezi tot