In ultimul timp, in mod cu totul nepermis intr-un sistem democratic, Curtea Constitutionala a fost implicata volens nolens in prea multe incidente si litigii ce tin de stabilitatea democratica si de institutiile statului.
Si aceasta in conditiile in care Curtea Constitutionala este o instanta mai degraba politica, decat una jurisdictionala. Este adevarat ca cei noua membri ai Curtii Constitutionale sunt considerati judecatori, dar calificarea de "judecator" este foarte departe de ceea ce, in mod real si constitutional, se intelege prin judecatori, ei nefiind nici independenti, nici impartiali.
Fiind numiti de trei dintre institutiile statului (cele doua camere ale Parlamentului si presedintie), acesti "judecatori" sunt, de fapt, politicieni, multi dintre ei nefiind nici macar o clipa, inainte de desemnarea la Curtea Constitutionala, judecatori propriu-zisi.
Membrii Curtii Constitutionale sunt, nici mai mult nici mai putin, numiti pe baza unui algoritm politic. In alta ordine de idei, foarte multe dintre problemele esentiale pentru societate pe care Curtea Constitutionala le-a rezolvat, intr-un fel sau altul, in anii anteriori, au fost solutionate intr-un conclav de noua persoane, fara accesul publicului sau al avocatilor petentilor.
Fundatia Horia Rusu cere revocarea lui Petre Lazaroiu de la CCR.
Sunt, intr-adevar, unele proceduri la care, la Curtea Constitutionala, partile pot sa asiste sau sa fie reprezentate de avocati. Exceptia de neconstitutionalitate e, practic, singurul exemplu in care partile se pot reprezenta si pot avea avocat. In toate celelalte cazuri de competenta Curtii, nimeni nu isi poate sustine parerea in fata CCR. In fine, Curtea se pronunta in prima si ultima instanta. Eventuale hotarari gresite ale acesteia nu pot fi corectate de sistemul judiciar, intrucat nu exista nici o cale de atac, ceea ce este cel putin bizar din perspectiva dreptului de acces liber la justitie reglementat de CEDO si de Constitutie.
Toate acestea sunt argumente pentru desfiintarea Curtii Constitutionale, atributiile pe care le are ea acum urmand a fi date in competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa modelul care a functionat foarte bine, in Romania, inainte de 1945. ICCJ fiind instanta de la varful sistemului judiciar romanesc, ea nu numai ca este constituita din judecatori, dar poate sa asigure si o jurisprudenta unitara si, in plus, poate sa asigure si exercitarea cailor de atac, care fac parte din principiul liberului acces la justitie.
Comisie pentru o noua Constitutie, infiintata sub egida Fundatiei Horia Rusu.
ICCJ ar putea rezolva la cazul concret, dar cu valoare de precedent judiciar, exceptiile de neconstitutionalitate. In acest fel ar fi evitate si inerentele intreruperi ale cursului justitiei pe perioada judecarii exceptiei (in prezent, cata vreme este in curs de judecata exceptia, procesul in sine este suspendat, cauzand mari prejudicii celeritatii procesului).
Conflictele intre institutiile statului ar fi solutionate in mod public si transparent de justitie, cu putere de lucru judecat, in contradictie cu actuala modalitate de solutionare a acestor conflicte de catre Curtea Constitutionala, care a starnit mai multa confuzie, decat precizie".
Gheorghe Piperea