Gigina, omorat a doua oara? Si un cadou pentru Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 08 Iulie 2016, ora 07:02
12112 citiri
Gigina, omorat a doua oara? Si un cadou pentru Dragnea

Bogdan Gigina a murit dupa ce a cazut intr-o groapa, gonind pe motocicleta ca sa deschida calea unei coloane la care ministrul de Interne nu avea dreptul potrivit HG 1.391/2006, adica potrivit regulamentului de aplicare a Codului Rutier.

Gabriel Oprea este anchetat pentru abuz in serviciu. CCR a decis insa in motivarea deciziei privind abuzul in serviciu ca aceasta infractiune poate fi comisa doar daca incalci legislatia primara, adica o lege emisa de Parlament, o ordonanta de urgenta sau o ordonanta simpla a Guvernului.

Enumerarea este limitativa si clara: "Curtea statueaza ca neindeplinirea ori indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara - legi si ordonante ale Guvernului (pct 60- n.red) ".

E adevarat ca pe parcursul motivarii se fac consideratii privind raportul dintre legislatia primara si cea secundara, despre faptul ca ele trebuie sa fie concordante, ceea ce rezulta din principiul ierarhiei actelor juridice, dar concluzia nu cred ca lasa loc prea multor dubii: " (...) numai legiuitorul primar sa poata stabili conduita pe care destinatarul legii este obligat sa o respecte (pct 65 - n.red) ".

Aplicata strict la dosarul Oprea, ea ar avea ca efect inchiderea dosarului.

De vina pentru moartea lui Bogdan Gigina va fi ramas doar groapa. Asta daca procurorii nu vor gasi ceva de care sa se agate si in ordonanta de urgenta.

Un alt exemplu este dosarul Bombonicai Dragnea, in care atat domnia sa, cat si Liviu Dragnea au calitate de suspecti. In acest caz, abuzul in serviciu ar fi fost comis prin incalcarea unei hotarari de CJ, nici gand de legislatie primara.

In cazul Udrea - BRD au fost incalcate norme bancare. In cazul ANRP, considerat jaful secolului, este vorba despre standarde de evaluare. In dosarul privind dezafilierea echipei Universitatea Craiova, Mircea Sandu si Mitica Dragomir au incalcat statutul Federatiei, nu legea.

Toate aceste dosare pot fi salvate doar daca procurorii reusesc sa gaseasca alte temeiuri legale pentru incadrarea juridica, ceea ce oricum implica un volum de munca suplimentar, adica scoaterea betelor din roate, sau daca judecatorii vor gasi artificii prin care sa ignore aceasta prevedere, asa cum s-a intamplat, de exemplu, discret dar eficient in cazul interceptarilor.

Mai pe romaneste, mizez atat de intelepciunea, cat si pe orgoliul judecatorilor, care sa nu inghita incalcarea evidenta, in opinia mea, de competente pe care o comite CCR prin acest tip de decizie.

Nu mi se pare admisibil ca CCR sa depaseasca zona controlului de constitutionalitate si sa intre in interpretarea si aplicarea legii, care, inclusiv constitutional, revin exclusiv instantelor de judecata in frunte cu ICCJ.

Nu e intamplator ca toate instantele sesizate cu exceptia de neconstitutionalitate in privinta abuzului in serviciu au argumentat clar impotriva exceptiei, in frunte cu ICCJ, care s-a referit explicit chiar la "indeplinirea defectuoasa". Deci o unanimitate a judecatorilor de instante, magistrati de cariera, a fost infranta de unanimitatea judecatorilor CCR, numiti politic.

Din reactiile pe care le-am cules eu din sistemul judiciar, judecatorii sunt infuriati si, da, ma astept ca in toate cazurile in care vor avea cea mai mica posibilitate sa gaseasca solutii de argumentatie prin care sa isi reia rolul incalcat de CCR si sa nu se rezume la legislatia primara.

Dar exista si un anumit tip de cazuistica foarte probabil fara mari sanse de scapare. Ministrii acuzati de abuz in serviciu in dosarul Microsoft ce lege au incalcat? Decizie de oportunitate. "In masura in care prevederile penale de 'abuz in serviciu' si 'abuz de putere' sunt invocate impotriva ministrilor pentru actiuni care sunt in principal de natura politica, atunci acest fapt trebuie facut ca ultima solutie", zice CCR.

Primarul care schimba anual bordurile ce lege incalca? Oportunitate politica. Trucarea unui caiet de sarcini prin includerea unor conditii croite dupa o anumita firma si numai aceea ce lege incalca?

Iar pentru viitor, in opinia mea, s-a dat liber la furat cu acte in regula. O singura grija va exista: sa lucreze de la legislatia secundara in jos, cat timp numai cea primara conteaza pentru abuz, si sa nu cada pe vreo luare de mita, ceea ce a avut grija tot CCR sa faca mai greu prin scoaterea SRI din supravegherea tehnica. Cu interceptari si filaje pe sponci, spaga devine cu mult mai sigura.

Ca sa fac o paralela, in cazul interceptarilor, judecatorii au salvat dosarul judecatorului Mustata, bazat pe supraveghere tehnica realizata de SRI, si i-au aplicat acestuia 8 ani si sase luni de inchisoare, dar un nou dosar Mustata nu prea mai e posibil pana cand DNA nu va ajunge sa egaleze logistica SRI, adica cine stie cand.

Chiar asa de naivi sa fim? De dragul legii si al integritatii era Revelion pe la Antena 3 si Romania TV in ziua anuntarii deciziilor in privinta interceptarilor si a abuzului?

A fost linsata cu sete dna Kovesi ca a luptat la baioneta avertizand asupra efectelor provocate de eventuala dezincriminare a abuzului. Eu cred ca, daca dna Kovesi nu spunea nimic si nu iesea scandal, exact dezincriminare am fi avut.

Dar pentru ca a iesit tulburare, dupa doua amanari, CCR a gasit aceasta solutie perversa, care nu salveaza chiar pe toata lumea, cum ar fi salvat dezincriminarea, dar da imense sanse lumii care conteaza, ca sa zic asa. Transpartinic, precum componenta Curtii.

Zicea Traian Basescu cu obida: "trei oameni din echipa mea, arestati de alti trei oameni tot din echipa". Dupa deciziile de anul acesta ale CCR cred ca vorba se schimba si devine a corului politic: 9 de-ai nostri i-au salvat pe cati au putut dintre ai nostri.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...