Ziare.com

Intrunirea majoritatii absolute la referendum,esentiala - CCR

Joi, 12 Iulie 2012, ora 19:25

   

Intrunirea majoritatii absolute la referendum,esentiala - CCR
Intrunirea conditiei de prezenta de jumatate plus unul din numarul celor inscrisi in liste, la referendum, reprezinta "o conditie esentiala" in exprimarea in mod real si efectiv a vointei cetatenilor, fiiind si un act de "responsabilitate civica", este motivarea CCR privind legea referendumului.

In motivarea deciziei de constitutionalitate a modificarilor aduse legii referendumului, CCR nu clarifica explicit faptul ca mai multe variante privind referendumul de demitere sunt conforme cu legea fundamentale, ci doar sugereaza acest lucru spunand ca Parlamentul nu este ingradit sa stabileasca majoritatea pentru demiterea presedintelui.

Curtea remarca si faptul ca, ulterior sesizarii sale cu solutionarea Legii trecute prin Parlament, Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta nr.41/2012, prin care a instituit, in ceea ce priveste aprobarea demiterii Presedintelui Romaniei, o derogare de la art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 referitor la cvorumul de participare la vot ca si conditie de validare a referendumului.

CCR nu precizeaza in niciun fel ca si-ar fi extins controlul si asupra OUG sau ca decizia sa pe lege se extinde si asupra OUG, mai ales ca textul ordonantei de urgenta este identic cu cel al legii din 2007, atunci cand tot printr-o decizie a Curtii s-a stabilit constitutionalitatea prevederilor.

"Tinand cont de jurisprudenta sa in materie, Curtea constata ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala, avand in vedere ca niciun text constitutional nu conditioneaza dreptul legiuitorului de a opta pentru fixarea unei anumite majoritati care sa se pronunte pentru demiterea prin referendum a Presedintelui Romaniei", argumenteaza Curtea, in motivarea pe legea privind referendumul.

Judecatorii CCR explica faptul ca demiterea Presedintelui Romaniei prin referendum reprezinta o sanctiune pentru savarsirea unor fapte grave, motiv pentru care Curtea retine ca este justificat ca aceasta sa fie aprobata de cetateni cu majoritatea voturilor valabil exprimate.

"Curtea constata ca rezultatul referendumului depinde de indeplinirea cumulativa a doua conditii: una referitoare la numarul minim de cetateni care trebuie sa participe la referendum pentru ca acesta sa fie valabil si una privitoare la numarul de voturi valabil exprimate, care determina rezultatul referendumului", se mentioneaza in motivarea CCR.

"Curtea observa ca, in varianta redactionala dedusa in cauza de fata controlului de constitutionalitate, Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 ofera o reglementare unitara pentru toate tipurile de referendum consacrate de Constitutie, dand expresie si exigentei reprezentativitatii sub aspectul rezultatului votului. Astfel, aceeasi solutie legislativa se regaseste in cazul referendumului privind revizuirea Constitutiei, al referendumului cu privire la probleme de interes national si al referendumului local, unde, potrivit art.7 alin.(2), art.12 alin.(2) si, respectiv, art.14 alin.(2) din Legea nr.3/2000, rezultatul se stabileste in functie de majoritatea voturilor valabil exprimate pe intreaga tara sau dupa caz, la nivelul unitatii administrativ-teritoriale", mai mentioneaza CCR.

"Tot astfel, Curtea constata ca si conditia ce trebuie indeplinita pentru validitatea referendumului este aceeasi pentru toate tipurile de referendum, art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 impunand intrunirea majoritatii absolute care consta in jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Curtea retine ca aceasta reprezinta o conditie esentiala pentru ca referendumul sa poata exprima in mod real si efectiv vointa cetatenilor, constituind premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului, in conformitate cu principiul statuat in art.2 alin.(1) din Legea fundamentala", este argumentatia judecatorilor Curtii.

CCR mentioneaza ca "participarea la referendum a majoritatii cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente reprezinta un act de responsabilitate civica, prin care corpul electoral urmeaza sa se pronunte cu privire la sanctionarea sau nu a Presedintelui Romaniei, avand posibilitatea demiterii sau mentinerii acestuia in functie".

In aceste conditii, Curtea constata ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Sursa: rNews

Articol citit de 2383 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CCR in lupta cu abuzul comunistoizilor din USL. Ma C. A. C. pe USL !

.

 

CCR - Inventatorii democratiei originale!

De mii de ani se numara voturile si cele care-s mai multe decid!
Acum nu, se numara totzi mortzii de pe niste liste valabile inca din 2002 si mortzii decid!

 

nu e asa

La alegeri normale da dar referendumul este altceva.
Mai studiaza.

@sedricro

- cine ? maxi-paste !

ma comunist inversunat

toate referendumurile din tara asta sint validate daca se prezinta la vot 50%+1 din cei inscrisi pe liste. din cauza asta basescu a facut referendumul pt desfiintarea senatului si reducerea nr de parlamentari la 300 bucati in primul tur al prezidentialelor din 2009,atunci au votat 52% dintre cei inscrisi pe liste si referendumul a fost declarat valid. fiind valid,curtea a constatat ca aprox 75% dintre cetateni vor disparitia senatului si limitarea drastica a parazitilor din parlament.
asa se fac referendumuri in toate tarile ue.
daca nu-ti convine,bea un ceai de menta.

comunistii nu stiu de reguli stiu numai de par.

Trebuie sa-i stirpim ,pe toti ,dar nu cu bita si cu minciuna cum fac ei. Ci cu inteligenta, marginalizid-ui,si demostrindu-le ca suntem mai multi si mai destepti ca ei

punctul 7!

http://www.venice.coe.int/docs/2007/CDL-AD%282007%29008-rom.pdf

Eroare

Stimabile,"democratia originala " a inventat-o un tovaras pe nume Ion Iliescu,alaturi de constitutia ce doar ocrotea proprietatea privata(un moft dupa parerea aceluiasi tovaras).


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor