Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: CCR sa decida imediat, nu le trebuie o luna!

Luni, 06 August 2012, ora 21:49
8889 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: CCR sa decida imediat, nu le trebuie o luna!

Demisiile de la Interne sunt un semnal de alarma. Nu putem modifica retrospectiv listele electorale, ca atare CCR sa nu mai amane decizia pana pe 31 august, interval in care statul de drept se poate prabusi.

Ca intotdeauna, cei prinsi la mijloc si moderati cad. Demisiile lui Ioan Rus si Victor Paul Dobre nu sunt de natura sa ne bucure. Cei doi au reusit sa organizeze un referendum de mare miza fara fraude majore.

Dar cum pragul de participare nu s-a atins, incercarea de a frauda referendumul vad ca apare dupa inchiderea urnelor. Si cum nu puteau merge pana la capat fara sa se incrimineze, iata-i ca pleaca.

Cine ii va inlocui? Cineva cu mai putine scrupule decat ei, sunt convinsa, ca are mai putin de pierdut (de exemplu, e amenintat cu un dosar de coruptie). Si asta va arata ca nu au plecat pentru ce au gresit pana acum, ci pentru ca au refuzat sa faca greseli si mai mari de acum inainte.

Asa cum am scris saptamana precedenta, numarul de alegatori la referendum, din care se stabileste participarea, este cel comunicat de Ministerul de Interne BEC. Ca a fost bun sau prost nu mai conteaza si nici nu e clar ce e bun sau prost.

Eu, de exemplu, lucrez cu contract permament in alta tara (Germania) unde platesc grosul impozitelor, figurez ca rezident si am dreptul sa votez in alegerile locale. Dar continui sa am statut de rezident si in Romania, platesc impozit pe proprietate in doua orase, impozit pe venit pentru ca am drepturi de autor si am votat si la alegerile locale (pentru Nicusor Dan), si la refererendum (contra suspendarii), locuiesc de facto in Romania circa patru luni pe an.

Asta e Uniunea Europeana, cetatenia noastra devine dubla si nu mai e asa usor sa spui cati votanti are o tara (orice cetatean UE are dreptul sa voteze la locale in tara unde e rezident).

De asta nu e bine sa fie organizate scrutinuri la care participarea sa se stabileasca din numarul total de votanti, cum a cerut in iulie Curtea Constitutionala (si a intarit Comisia Europeana), ca nu se stie care e acela, si daca rezultatul e apropiat, cum a fost la referendum, votul se invalideaza din aceasta cauza. Dar asta mai conteaza doar pe viitor, ca si curatarea listelor de morti etc.

Curtea Constitutionala a incercat sa isi dreaga prima greseala prin a doua, anume a deschis cutia Pandorei cerand mai multe acte.

Nu am nici o indoiala ca, asa cum au stabilit colegii mei de la Romania Libera, Curtea a cerut sa ii mai fie trimise odata datele dinainte de referendum, nu sa se calculeze altele noi, ceea ce ar fi ilegal, dar nici asta nu trebuiau sa ceara, ca erau toate pe site-ul BEC, in scrisoarea mea deschisa pentru ei, care a fost citita de zeci de mii de oameni saptamana trecuta (http://www.romaniacurata.ro/mai-draga-curte-constitutionala-3132.htm) dadusem exact toate linkurile, salvate cu data accesarii.

Presiune mare si Curtea cedeaza, adica trage de timp, dar intervalul pe care il creeaza devine el insusi sursa pericolului, spatiul pentru aripa radicala din USL sa treaca la ceea ce pana acum a fost o exagerare propagandistica, adica la o veritabila lovitura de stat, dovada ministrii de la Interne care isi dau demisia, prinsi intre doua randuri de presiuni, si politicieni ca Dan Sova care anunta ca prezenta va fi peste 50%. Cu alte cuvinte, o calculam pana iese care trebuie.

Victor Ponta nu trebuia sa accepte aceste demisii, nu trebuia sa permita interpretarea aberanta ca se face un mini-recensamant, e jurist si stie la fel de bine ca si noi, daca nu mai bine, ca nu putem recalcula post-factum populatia electorala.

Nu daca vrem sa mai ramanem in Europa. Eu sunt gata sa trimit in plic renuntarea mea oficiala la locul meu pe listele permanente (mi-a cam ajuns de tara asta), dar cum cinci sute de mii de oameni nu vor face la fel nu ajuta la nimic.

Tineti piept barbarilor! Vointa oamenilor trebuie respectata, Basescu nu mai merita sa fie presedinte, dar trebuie sa plece cand va fi democratic si legal, nici intr-un caz inlocuit cu unii care calca in picioare legile ca sa isi atinga scopul.

Rus si Dobre sunt sigur niste politicieni imperfecti, dar azi trebuie sa le multumim, au dat un semnal de alarma care trebuie sa ne trezeasca.

In primul rand pe Curtea Constitutionala, care nu are nevoie decat de o zi ca sa capete adresele pe care le-a cerut, nu o luna, interval in care statul de drept se poate prabusi.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din RomaniaCiteste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...