Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ce ar fi legal sa decida CCR?

Autor:
Luni, 20 August 2012, ora 11:16
6318 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ce ar fi legal sa decida CCR?

Se apropie fatidica zi de 21 august. Fatidica prin consecitele sale, cu imens potential de schimbare rapida a datelor politico-sociale-economice din Romania.

Pe 21 august, CCR ar trebui sa decida, in sfarsit, asupra valabilitatii referendumului, conform legilor in vigoare.

Legalitatea deciziei CCR

In primul rand este vorba de Legea 47/1992

"Art.47. - (1) Plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului.

(2) Hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.

(3) Inaintea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, hotararea Curtii Constitutionale se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna".

Adica, se supune la vot valabilitatea referendumului. Nu validarea, nu invalidarea, nici anularea, ca nu scrie in lege asa ceva. Iar procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului a fost indeplinita.

Majoritatea de doua treimi (6-3 sau mai mult, 7-2, 8-1), pentru valabilitatea referendumului, a fost introdusa de legiuitor pentru a marca situatia de exceptionalitate a demiterii unui presedinte al Romaniei, lucru care nu se petrece in fiecare an sau in fiecare luna.

Per a contrario, orice alt scor, (5-4, 4-5, etc), inseamna nevalabilitatea referendumului. Tertium non datur. Si presedintele Basescu se intoarce la Cotroceni.

Acestea sunt prevederile legale. Cum dupa toate datele transmise de BEC, s-au prezentat la vot 46,23% dintre cetatenii cu drept de vot, este clar ca legislatia plaseaza referendumul in categoria "nevalabile". Asa ca nu vad cum ar putea un judecator de la CCR sa declare referendumul valabil.

Cvorumul

S-au purtat si se poarta discutii asupra cifrei care reprezinta numarul total de cetateni cu drept de vot.

Prima evaluare, de 18,3 milioane locuitori, sustinuta de BEC, de AEP (Autoritatea Electorala Permanenta) si de ministrul Ioan Rus, inclusiv prin adrese scrise inaintate CCR si prin demisie, "ca sa nu-si petreaca batranetile in puscarie", a fost contestata de actuala putere, inclusiv prin plecarea, mai de voie, mai de nevoie, a celor doi ministri, Rus si Dobre.

Pana la urma, CCR a transat si aceasta problema prin decizia din 14 august, in felul urmator:

"Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, "listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv." Acolo unde aceasta operatiune nu s-a executat, urmeaza a se realiza in termenul acordat de Curte."

Specificatia "listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv", inseamna indiferent de domiciliu sau resedinta, indiferent daca au sau nu documente de identitate valabile sau expirate (cele expirate pot fi preschimbate in cateva ore), indiferent de statutul de casatorite sau nu, indiferent cati locuiesc intr-o locuinta, etc.

Sa fie in viata si sa nu aiba interdictie de a vota printr-o sentinta definitiva. Adica, la numarul anterior de 18,3 milioane, se adauga circa 450.000 stabiliti cu domiciliul in strainatate si cu acte in evidenta MAE, si se scad cei decedati, acolo unde operatia aceasta nu s-a facut, in mod regulat, pana in 10 iulie.

Declaratiile minstrului Radu Stroe, (cel care a declarat deunazi ca nu recunoaste si respecta o decizie a CCR aparuta in Monitorul Oficial):

"In cadrul procesului de actualizare a listelor, au fost depistate persoane cu actele de identitate expirate "nu de o luna, doua, ci de doi, cinci sau sapte ani". "Este o categorie importanta de cetateni ale caror acte de identitate sunt expirate de ani de zile. Mai sunt apoi cei de afara (din strainatate - n.r.). Vor fi modificari majore", demonstreaza fie necunoasterea legislatiei, fie prostie, fie manipularea ordinara a populatiei, ca sa poata avea pretexte ulterioare pentru organizarea unor manifestatii de strada. Dv., domnule Radu Stroe, spre deosebire de Ioan Rus, vreti sa "va petreceti batranetile in puscarie"? Ca asa pare. Sau, cine n-are curaj, sa stea acasa.

Oricate date ar veni de la administratiile locale, nu pot contabiliza 2,5 milioane de morti sau de condamnati in cateva zile. Ar fi de un ridicol perfect.

Aud mereu ca o "majoritate" 7,4 milioane de romani si-au aratat dorinta si vointa ca presedintele Basescu sa plece si acestia trebuie aparati si protejati.

Trec peste fraudele imense care, dupa anchetele procurorilor, vor scadea acest numar si intreb: dar restul de 11 milioane, care n-au vrut sa voteze demiterea presedintelui, nu formeaza o majoritate?

Alegatia ca acestia oricum nu voteaza de obicei este falsa. O parte dintre ei nu votau pentru ca aveau de ales intre doua rele. La demiterea presedintelui lucrurile se schimba esential, nu mai este vorba de ales intre doua rele ci de a decide soarta presedintelui Romaniei. O cu totul alta miza. Si pana la proba contrarie nu se poate afirma nimic despre dorinta si vointa celor 11 milioane, care au decis, posibil, sa nu participe la vot pentru a impiedica realizarea cvorumului. Lucru perfect legal. Asa ca despre ce majoritate vorbim, cand cei neprezentati si-au realizat tinta electorala asa cum au crezut de cuviinta. 11 milioane. Inseamna sa nu fie bagati in seama? Nu formeaza si ei o majoritate?

Iata si scenariile posibile, in ordinea probabilitatii lor

Scenariul A.

CCR decide ca referendumul este nevalabil, prin nerealizarea scorului de 6-3 necesar valabilitatii. Revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni poate fi tergiversata sau amanata un timp, prin neintrunirea Parlamentului care sa ia act de decizia CCR. Doar atat poate face, dupa cum recunosc inclusiv juristi ai USL. Oricum controlul deciziilor parlamentului, cand este vorba de valori si principii constitutionale, s-a intors la CCR. Nu cred ca in aceste cateva zile de tergiversare ar avea tupeul sa schimbe sefii Parchetelor.

Crin Antonescu pleaca din viata politica, cum a promis, alianta USL s-ar putea sparge, iar Victor Ponta ar putea fi dat jos din functia de premier chiar de proprii colegi de partid, ca vinovatul principal pentru aventura in care a bagat partidul si care il poate costa pierderea alegerilor din decembrie.

Scenariul B.

CCR valideaza referendumul, in ciuda evidentei faptului ca cvorumul nu a fost realizat, actuala putere schimba rapid sefii Parchetelor Generale si DNA, il gratiaza pe Adrian Nastase, iar parte importanta din puterea judecatoreasca cade in capcana clientelismului politic. Supravietuirea economica a Romaniei devine abia acum o mare problema, costurile imprumuturilor devin exorbitante datorita instabilitatii politice si Romania se prabuseste economic dupa scenariul grecesc.

Marti vom sti care dintre cele doua scenarii este cel valabil.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#CCR decizie referendum, #liste electorale referendum, #CCR decizie liste electorale , #decizii
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
CCR trebuie sa invalideze referendumul
Poza ETC
ETC
rank 1
Alegeri anticipate! Basescu a fost demis de popor! Restul e dementa.