Ziare.com

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ce se poate intelege din comunicatul CCR?

de
Miercuri, 15 August 2012, ora 18:18

   

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ce se poate intelege din comunicatul CCR?
Si eu si multi altii am criticat CCR ca n-a decis soarta referendumului pe 1-2 august, sau macar pe 14 august.

Pe baza cifrelor furnizate de BEC si AEP si sustinute pana in ultima clipa, prin demisie, de ministrul Ioan Rus. Critica e valabila in continuare.

Discutiile aprinse produse in spatiul public, asupra corectitudinii si actualizarii listelor, pana la 10 iulie, apare ca o circumstanta atenuanta in favoarea CCR, in sensul ca decizia acesteia ar fi trebuit intemeiata pe date absolut corecte, pentru a nu starni ulterior controverse si discutii inutile.

Comunicatul de marti al CCR, suficient de eliptic, aduce insa si cateva clarificari importante, pe care e bine sa le comentam pentru a le limpezi.

Erata adaugata la Comunicatul CCR din 2 august, si publicata in Monitorul Oficial, s-a facut in mod regulamentar, dupa ce presedintele CCR a obtinut acordul a inca cinci judecatori, si sub semnatura judecatorului raportor Mircea Stefan Minea. Deci cu majoritatea a sase judecatori.

"Judecatorul-raportor, sub indrumarea caruia s-a redactat hotararea, a procedat cu acordul majoritatii judecatorilor Curtii la completarea considerentelor acesteia, precizand ca, pentru stabilirea numarului total de cetateni romani care trebuiau sa isi exprime optiunea, 'sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului'".

In acest context, iesirea publica a unor judecatori, printre care decanul Facultatii de Drept, Tudorel Toader, care reclamau ilegalitatea demersului legat de erata, a fost nu numai inoportuna, dar incalca si legea 47/1992 care spune:

Art.64. - Judecatorii Curtii Constitutionale sunt obligati:
b) sa pastreze secretul deliberarilor si al voturilor si sa nu ia pozitie publica sau sa dea consultatii in probleme de competenta Curtii Constitutionale;

Pentru a nu se crea un precedent periculos, avand in vedere si pozitia de cadru didactic a judecatorului Tudorel Toader, este necesara o ancheta interna a CCR pentru a lamuri eventuala sa abatere de la legea CCR si sanctiunile corespunzatoare.

Explicatia data de comunicatul CCR: "2. Completarea operata de judecatorul-raportor nu influenteaza si nu poate influenta hotararea pe care Curtea Constitutionala urmeaza sa o adopte conform art.47 alin.(1) din Legea nr.47/1992" este de natura sa inlature o eventuala suspiciune si acuzatie de antepronuntare in privinta rezultatului referendumului, nedecis inca de catre CCR.

Fraza cheie este urmatoarea:
"Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv".

Indiferent unde ar locui sau ar avea resedinta, adaug eu. Aceasta inseamna ca, pe langa cele 18,3 milioane de cetateni cu drept de vot, aflati in listele electorale permanente, numar comunicat de ministrul Ioan Rus in cateva randuri, trebuie adaugati, de catre Guvern, si cetatenii stabiliti in strainatate, circa 450.000. Adica cvorumul de valabilitate al referendumului creste de la 9,15 milioane, la circa 9,4 milioane.

CCR lamureste si mult discutata problema a "camionului de liste". CCR cere numarul celor aflati in listele permanente, nu "camionul".

"Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului".

Guvernul este autoritatea organizatoare a referendumului si are in subordine o parte dintre institutiile care concura la stabilirea exacta a acestui numar, principala institutie fiind Directia de Evidenta Populatiei din cadrul MAI.

Daca, eventual, nu au fost eliminate din lista electorala permanenta toate persoanele, decedate sau care si-au pierdut drepturile electorale, pana la 10 iulie, aceasta eliminare trebuie facuta in termenul stabilit de CCR, prin punerea in concordanta a evidentelor existente la diferite institutii ale statului, primarii sau altele, aflate sau nu in coordonarea Guvernului.

Adica nu este vorba de "camionul" de liste, nici de mini-recensamant, ci de numerele care concurau la stabilirea cu exactitate a cvorumului necesar validarii/invalidarii referendumului, la data de 10 iulie.

In sfarsit, apare o indicatie, nu foarte clara, asupra modului in care se va vota decizia asupra rezultatului referendumului, intr-un fel sau altul, anume conform cu:
Art.47. - (1) Plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului.

(2) Hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.

O interpretare posibila a acestui articol ar fi urmatoarea:
Este necesar un vot de cel putin 2/3, adica 6-3, asupra "valabilitatii" referendumului, in cazul nostru de demitere a presedintelui Romaniei. Legiuitorul a vrut sa accentueze exceptionalitatea situatiei, pentru ca demiterea unui presedinte nu este o chestiune uzuala si banala.

Orice alt scor al votului conduce, per a contrario, la "nevalabilitatea" referendumului de demitere a presedintelui. Adica la invalidarea sa. Un scor de 5-4, bunaoara.

Cu alte cuvinte se supune la vot in cadrul CCR "valabilitatea" referendumului de demitere a presedintelui, (nu "nevalabilitatea"), care ar trebui sa obtina 6-3 pentru a primi confirmarea CCR, situatie intalnita si in legislatia germana. Procedurile si organizarea referendumului au fost corecte, eventualele fraude fiind acum anchetate de parchete, nu de CCR, care nu este instanta de ancheta.

Cum principalul criteriu legal, acela al cvorumului, nu a fost indeplinit, este greu de crezut ca se va vota cu 6-3 pentru "valabilitatea" referendumului de demitere a presedintelui Basescu, adica pentru plecarea sa din functie.

Acestea sunt cateva observatii supuse atentiei cititorilor mei, cu mentiunea ca forma integrala a comunicatului CCR poate fi accesata pe site-ul Curtii.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4819 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Valabilitate reerendumului, Vlastoane,

Inseamna validare sau invalidare. Trebuie sa existe simetrie, nu mai citi doar ce-ti convine. Iar legea 35/2008, ai cam uitat-o. La primul tur, cand este cvorum, la alegerile prezidentiale, se iau in calcul listele permanente. Ce inseamna liste permanente?
Legea 35/2008 prevede la articolul 26, alineatul 2 că listele electorale permanente se intocmesc pe localităti si cuprind pe toti cetătenii cu drept de vot care domiciliază in localitatea pentru care ele au fost intocmite.

 

Nea Caisa se da pitit dupa cais

Isi da si el presupusul.
Dar asta nu e rau,se pare ca e si el om.
Mai grav este cand se baga in treburi de care nu are habar.
Desi documentele oficiale il contrazic el o tine pe a lui.

 

Plastron și Pițioi trăiește...

Bagă la gamelă,criado Plastron.

Comunicatul CCR difuzat marti 14 august, la orele 19.00, in urma sedintei Curtii, anunta in esenta ca "falsul-erata" a fost legal, fara a clarifica acuzele de fals intelectual si abuz in serviciu formulate prin numeroase plangeri penale impotriva judecatorului (aratat a fi Stefan Minea) care a semnat adresa catre Guvern din 6 august 2012 in numele presedintelui Augustin Zegrean, care se afla la serviciu. Ca si cand ar avea de a face cu o natie de nestiutori, comunicatul CCR pretinde ca in privinta "eratei" trimise la Guvernul Romaniei/Monitorul Oficial in dimineata zilei de 6 august 2012: "Judecatorul–raportor, sub indrumarea caruia s-a redactat hotararea, a procedat cu acordul majoritatii judecatorilor Curtii la completarea considerentelor acesteia".

Afirmatia reprezinta o sfidare la adresa normelor de drept care spun ca o hotarare judecatoreasca care contine o eroare materiala, se repara prin acelasi mod in care a fost redactata dupa cum urmeaza:

- in sedinta de judecata legal programata, cu convocarea si participarea tuturor judecatorilor care au participat la hotararea initiala;

- procedarea la dezbateri in plenul Curtii, care sa fie consemnate si in care sa existe deliberari directe, nemijlocite si in contradictoriu, eventual cu participarea partilor;

- prin emiterea unei incheieri de indreptare a erorii materiale, semnata de toti cei 9 judecatori care au fost prezenti initial;

In niciun caz nu era pemis ca JUDECATA sa fie inlocuita cu o consultare telefonica a majoritatii judecatorilor de catre judecxatorul Minea, cu ignorarea completa a trei judecatori din tabara opusa PDL (Ion Predescu, Axinte Gaspar si Tudorel Toader) care se aflau in concediu.

De asemenea, chiar si unii judecatori din majoritatea pretinsa se aflau in concediu, fiind stiut ca in concediu un judecator nu are voie sa ia decizii decat dupa ce se anunta si inregistreaza oficial in actele instantei reintoarcerea sa la serviciu.

Karkalete†††††††††††††††††††††††††††††

decizia:Basescu inapoi la Cotroceni

Nu inteleg de ce toata lumea isi da cu presupusul.....probabil in functie de interese...de!!!!Lucrurile stau foarte clar,stenogramele confirma ceea ce toti banuiam ...s-a furat la greu,"salvatorii" Romaniei au furat cu nesimtire.....decizia celor de la CCR poate fi doar una singura:Basescu inapoi la Cotroceni.

Alta ironie

Daca suntem mai putini cu drept de vot,cei de pe locul doi din alegerile parlamentare vor trebui dati afara din parlament. Stiu pe unu care s-a cocotat sus de tot si nu se vrea dus deloc. Voi il stiti?

Cam aveti dreptate! Numai CCR are erate!

Celelalte instante au erori materiale.
CCR-ul poate indrepta eratele in vacante si in concediu, folosind SMS-urile, Mesangerul, telefonul mobil, pe cand celelalte instante trebuie sa indrepte erorile materiale in plen, in sedinta publica.

Listele sunt false!

Cetatzeni moldoveni au primit CI in ROmania, la ordinul lui Basescu, asa s-a ajuns la 18 milioane de alegatori!
O noua infractziune care-l avantajeaza!
E incorect ca un infractor sa fie favorizat de o infractziune anterioara si sa scape!
Cvorumul inseamna 50% din alegatorii din ROmania ... de cetatzenii care platesc impozite in tzara asta...nu alte fantezii de ale lui Vuiton!

 
 

direct la sursa!!

Pe surse de la Parchetul General

S E N Z A T I O N A L

Vot multiplu peste….. 1,5 milioane voturi,
Semnaturi in lipsa (in special pentru cei din strainatate )……peste 1,3 milioane
Voturi anulate (prin aplicarea a celei de-a 2-a stampile pe voturile cu NU )…. etc etc ,,,,0.85 milioane

TOTAL PESTE 3,65 MILIOANE VOTURI FURATE

Din cei 7,4 milioane care voiau sa-l demita pe Basescu mai raman : 3.75 MILIOANE !!!

apropo fularul Burberry a fost la vot

sau nu avea dreptul ?

Am inteles,cind o scoti afara sa te usurezi te

apuca tremuriciu !!!!....Fa-o bre ca d'asta au murit tinerii aia in 89 , ca sa poti fi matale onanist !!!!

CCR este numita politic!

de ce?daca avem o constituite atat de clara de ce ne mai trebuie CCR sa ne-o explice?daca tot trebuie constitutia sa fie explicata,de ce n-o explica curtea suprema?asa-i politicianul carpatin...cu cat mai complicat cu atat mai bine...in caz ca are nevoie de o portita de scapare!!!

 

Domnule profesor cred ca mergeti prea departe 'cu intelesul' unora.

Am ramas perplex zilele acestea cind am auzit (live) ce au inteles unii din banalul cuvint ERATA .
Oameni cica 'cu carte'.(aveau si dictionare prin casa dar degeaba)
A inceput sa nu ma mai mire chiar nimic.

 

mos bazile,matale te ratacesti si in bucataria matale ! esti

varul domnului Altzheimer !!!!

prietene se vede si din postari ca nu avem ....

...aceleasi 'gusturi'.
.................
Cind o fi 'prefer'...Parkinson.

Da' tu ce-ai inteles?

Ai mai vazut decizii, hotarari judecatoresti cu ERATA? Ne lasi? Pu.te a basism de la o posta!

 

 

Incetati cu acest Baston!!!

Citesc cu greu pana la capat comentariile acestui ageamiu si nu inteleg nimic! Ok, sunt eu mai limitat dar el, saracu', e dus rau cu duhul!!! Ia-l si pe Iliescu cu tine si mergeti in Rusia, fosta urss, acolo unde va este locul!!! Dazidania, tavarisci, Baton, pardon, baston!!!

 

deci, in opinia ta....

...numai dascalu' penzioner piotr a lu' ciomegea are rezon....parerea mea si votca ta.

domnul profesor Vlaston nu a inteles nimic....

“am sesizat si la momentul respectiv, Curtea ia decizii doar prin cvorum, iar cvorumul Plenului Curtii este de 2/3plus unu , adica 7! Cine se face ca nu intelege sa nu mai dea interviuri in spatiul public. Cvorumul inseamna jumatate sau doua treimi plus unu, nu minus unu!", dixit enjeniaru’ seralist pedeserast uslamist valeriu stefan zgonea – presh. la camera deputatilorluni, 13 august 2012, ora 18:20, sursa: ziare.com, autor: lucian lumezeanu
“cadrul reunit, conform Legii Curtii Constitutionale, inseamna doua treimi din membri, judecatori, adica sapte, si cinci dintre ei sa se pronunte. In momentul in care dvs. ati confirmat astazi ca trei dintre judecatorii Curtii nu au fost prezenti, inseamna ca acel act a fost un fals. Pe cale de consecinta, organele statului sunt obligate sa ia o decizie", dixit enjeniaru’ seralist pedeserast uslamist valeriu stefan zgonea – presh. la camera deputatilor
vineri, 10 august 2012, ora 15:39, sursa: ziare.com, autor: alexandra sandru
---------------------------------------
...cel care a inteles totu' si nu a priceput nimic este al treilea personaj din stat toashu' enjeniar seralist cheferist zgonea stefan valeriu - vicepreședinte al Fundației S.E.C.S. Dolj (Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală) si presh. la camera deputatilor. am zis!

 

Decizia

Erata cu care a fost modificata decizia CC din 3 august are un mare semn de intrebare....
au fost publicate 2 decizii una in presa si una in"
mof.
in mof era omis sau sustras un paragraf de mare importanta si anume:

"In spetă, insă, sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din
Legea nr.370/2004 privind alegerea presedintelui si ale art.17 din Legea
nr.3/2000 privind referendumul...."

O asemenea omisiune precum si comunicarea a 2 decizii diferite e greu de interpretat ca o gresala optica,materiala,fara importanta ci mai curand prezinta o suspiciune de rea crednta din partea celor ce au redactat decizia transmisa mof...
procurarura fara a o acuza de teroare trebue sa faca
cercetarile....

 

De ce il chemati

pe dobitocul asta sa isi dea cu parerea? Un pensionar, fost cadru didactic care s-a senilizat.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor