Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Cinismul judecatorului Ion Predescu

Autor:
Marti, 07 August 2012, ora 21:37
8658 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Cinismul judecatorului Ion Predescu
Foto: Arhiva

Multe lucruri ciudate se intampla la CCR in ultimele zile.

Prima intamplare neclara: de ce au plecat doua adrese cu continut diferit, aceea plecata spre MAI cere premierului Victor Ponta "sa dispuna masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si sa transmita Curtii Constitutionale numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

Adresa care a si dus la inceputul organizarii unui minirecensamant, care sa insemne scoaterea mortilor, bolnavilor psihici, a persoanelor care in urma unor hotarari judecatoresti au drepturile electorale suspendate.

Pe 6 august, in urma unei dezbateri largi in opinia publica, CCR revine cu o adresa si spune:

"Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin. 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu".

Trecem peste faptul ca aceste liste nu sunt la Guvern, ci la AEP (Autoritatea Electorala Permanenta) si era o treaba de cateva ore sa le obtina. Ca sa faca ce, cu ele, sa numere inca odata toti cei 18,3 milioane de cetateni romani cu drept de vot?

Deci nu-i vorba de niciun mini-recensamant, dar Victor Ponta nu recunoaste aceasta a doua adresa a CCR si o tine langa cu mini-recensamantul populatiei, in 2 saptamani, cu majoritatea functionarilor si cetatenilor plecati in concediu. Dar cu nea Vasile Popescu in comisiile de recenzare.

A doua ciudatenie: uite paragraful, nu e paragraful. Este vorba de: "In speta, insa, sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea presedintelui si ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul".

Paragraful nu apare in comunicatul CCR publicat in Monitorul Oficial si a fost adaugat doar in forma afisata pe site-ul institutiei, cu mentiunea ca este vorba de o eroare materiala.

Eroarea ca eroarea, numai ca acest paragraf modifica esential cvorumul de la referendum, pentru ca face referire la legea de alegere, (prin simetrie de demitere), a presedintelui, care stabileste cvorumul format din totalitatea cetatenilor romani cu drept de vot, orinde s-ar afla.

Partea grava abia urmeaza.

Judecatorul CCR, Ion Predescu, explica termenul de 14 septembrie dat initial pentru solutionarea spetei referendumului, astfel: "unul dintre judecatori avea bilet de tratament intr-o statiune, un altul isi rezervase deja biletul de avion, altul pleca in concediu in strainatate".

Pana la proba contrarie nu avem motive sa nu-l credem. Adica, nu conteaza ca o criza politica majora a aruncat Romania in haos, cursul de schimb se prabuseste zilnic, pleaca sume mari de bani din tara, investitorii straini si-au stopat investitiile, cei din tara se gandesc sa-si mute afacerile, titlurile de stat romanesti sunt vandute in panica.

Nu conteaza ca o seceta majora afecteaza in proportie de 90% recolta de anul acesta. Nu conteaza ca scumpirile preconizate arunca in jos nivelul de trai al cetatenilor romani. Nu conteaza ca in UE se prefigureaza evenimente dramatice, posibil iesirea Greciei din zona euro, cu tot cortegiul de consecinte, inclusiv asupra Romaniei.

Nu conteaza ca troica FMI-BM-UE se afla in tara, pentru a constata seriozitatea cu care Guvernul intentioneaza, sau nu, sa se respectele clauzele contractuale care ne permit accesul la credite ieftine.

Nu conteaza ca Romania trebuie sa imprumute anul acesta 16,3 miliarde de euro, daca va avea de unde. Daca nu are, intra in incapacitate de plata.

Toate acestea si altele nu conteaza. Conteaza concediile in strainatate, intr-o statiune, o rezervare de bilete de avion. Si asta pe lefuri de 16.000 lei, platite din taxele si impozitele luate de la noi, cetateni obisnuiti.

Si tot judecatorul Ion Predescu se supara pe presa si jurnalisti: "Multi mincinosi, oameni incorecti, care au aparut la televizor si concluzii gresite trase in presa".

Stiu ca nu toti judecatorii de la CCR judeca si se comporta in acest fel.

Dar sa pui concediile personale inaintea intereselor unei tari, care a luat foc la propriu si la figurat, mi se pare o atitudine de un cinism fara margini.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...