Judecatorii CCR Predescu, Gaspar, Toader: Referendumul trebuia validat

Luni, 27 August 2012, ora 22:14

   

Judecatorii CCR Predescu, Gaspar, Toader: Referendumul trebuia validat
Judecatorii CCR Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader, care au facut opinie separata la hotararea de invalidare a referendumului din 29 iulie, si-au argumentat dezacordul prin faptul ca decizia a fost luata in baza "eratei" la adoptarea careia ei nu au fost consultati.

"Dezacordul exprimat in raport cu hotarare de invalidare a rezultatelor referendumului national din data de 29 iulie 2012, are la baza faptul ca aceasta a fost adoptata prin raportare la prevederile art. 2 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, solutie prefigurata prin 'erata' din data de 6 august 2012, referitoare la Hotararea Curtii Constitutionale nr. 3 din 2 august 2012, 'erata' la adoptarea careia nu am fost consultati, procedeu fara precedent in jurisprudenta constitutionala", se arata in opinia separata la hotararea Curtii Constitutionale (CC) din 21 august, data publicitatii luni.

Decizia CCR, publicata in Monitorul Oficial - Basescu e iar presedinte

Cei trei magistrati subliniaza ca, pe de o parte, prin Hotararea nr. 3 din 2 august 2012, CC a statuat in sensul ca cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate "au dreptul de a vota in mod liber in strainatate pe listele electorale suplimentare", iar "ratiunea pentru care acesti cetateni nu sunt inscrisi in listele electorale permanente rezida in faptul ca nu au domiciliul in tara, astfel incat numarul acestora nu poate influenta cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor inscrise pe listele electorale permanente", iar pe de alta parte, erata completatoare face referire la "listele electorale cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv", asadar indiferent de domiciliu.

Cine poate fi luat in considerare pe listele electorale?

Predescu, Gaspar si Toader precizeaza, in acelasi context, ca listele electorale permanente sunt definite prin prevederile art. 7 alin. 1) din Legea nr. 370/2004, pentru alegerea Presedintelui Romaniei, in care se statueaza ca acestea "se intocmesc pe comune, orase si municipii, dupa caz, si cuprind toti alegatorii care domiciliaza in comuna, orasul sau municipiul pentru care ele au fost intocmite".

"In sensul legii, starea de fapt (domiciliaza) se suprapune peste starea de drept (au domiciliul), motiv pentru care cetatenii romani cu domiciliul ori resedinta in strainatate nu pot fi inclusi in listele electorale permanente, insa isi pot exercita dreptul de vot fiind cuprinsi in listele electorale suplimentare.

Prin urmare, includerea in listele electorale permanente a celor 1.101.809 cetateni romani cu domiciliul ori resedinta in strainatate, la care se adauga o parte dintre ceilalti 1.468.369 cetateni aflati in aceeasi situatie, dintre care unii sunt minori este de natura sa afecteze rezultatul referendumului", sustin cei trei judecatori.

Potrivit celor trei magistrati, solutia este promovata si prin Liniile directoare privind alegerile, adoptate de catre Comisia de la Venetia in cadrul celei de-a 51-a sesiuni plenare de la Venetia, din 5-6 iulie 2002, prin care la art. I 1.2. se prevede ca o lista electorala suplimentara poate permite sa voteze persoanelor care si-au schimbat domiciliul.

"Consideram ca listele electorale permanente nu pot cuprinde nici pe cei 512.379 cetateni romani cu drept de vot ale caror acte de identitate au expirat, fara a fi reinnoite pana in ziua votului. Aceasta deoarece, in sensul art. 2 lit. d) din Legea nr. 370/2004, pentru alegerea Presedintelui Romaniei, actele de identitate trebuie sa fie valabile in ziua votarii.

In caz contrar, mentinerea acestei categorii de persoane pe listele electorale permanente, este de natura sa consacre o noua categorie, a celor care nu isi pot exercita dreptul de vot, persoane care in mod obiectiv vor fi absente. In ipoteza in care dreptul de vot este exercitat pe baza unei carti de identitate provizorie, respectivele persoane sunt trecute si pe liste electorale suplimentare", se mai arata in opinia separata.

Predescu, Gaspar si Toader au mai spus ca, in aceste conditii, cifra de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente, cifra luata in considerare la adoptarea hotararii, nu reflecta structura si dimensiunea corpului electoral actual.

"Pornind de la continua scadere a populatiei Romaniei, de la datele statistice furnizate in mod oficial, de la necesitatea eliminarii din liste a celor decedati, a persoanelor care au pierdut cetatenia ori drepturile electorale considerand ca in listele electorale permanente nu pot fi inclusi cetatenii romani cu domiciliul ori resedinta in strainatate si nici cei ale caror acte de identitate nu sunt valabile, constatam ca datele finale sunt de natura sa conduca la validarea rezultatelor referendumului", au mai spus cei trei judecatori CC care nu au fost de acord cu validarea referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu.

Hotararea CC de invalidare a referendumului a fost citita luni in Parlament. La momentul publicarii ei in Monitorul Oficial, va inceta interimatul lui Crin Antonescu la Cotroceni, iar Traian Basescu isi va relua exercitarea atributiilor constitutionale si legale de presedinte al Romaniei, conform deciziei CC.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 6683 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Eugen din Texas
rank 1
Ai cui sunt ?
Articolul spune despre cei trei judecatori ce astazi se opun hotararii CCR (vezi Doamne, nu au fost consultati..)
Dece nu pomeneste nimic articolul, ai cui sunt cei trei judecatori, adica cine i-a propus judecatori la CCR ? Ca daca au fost propusi de PSD, nu e nimic de mirare, in aceasta atitudine a lor. Eu nu pot sa cred ca in dezbaterile CCR, de atata timp, cei trei nu au participat la aceste dezbateri, ca sa afle si ei la timp, ce a hotarat Curtea, sau cum e posibil ca sa nu fi fost consultati ? De aceea am dubii cu privire la declaratia celor trei....Multumesc lui D-zeu ca lui Ilici Iliescu, cand a comandat legile tarii dupa revolutie, nu i-a dat prin cap sa ceara si o lege care sa spuna "Daca la trei "dintr-ai nostri"nu le convine rezultatul luat de majoritatea legala, trebue reluat totul dela inceput....
Naoi
rank 5
Cei trei COMUNISTOIZI trebuia sa se consulte cu mine !
Eu sunt calea si adevarul vietii lor.
Pupai-as pe amanTREI.
nelum
rank 4
Of, of...
Supararea lor e ca nu au fost consultati... Credeam ca sunt suparati ca s-a emis vreo decizie anticonstitutionala. Ash!
kain
rank 5
neluam...
..tocmai asta zic si ei.hotararea e aiurea,fa un efort si citeste cu atentie,nu ca sa le dai dreptate usl-istilor ci asa pt.tine,sa stii ce aperi.
Profa
rank 5
E dreptul lor
sa-si sustina propria pozitie si judecata.
Problema e insa alta: pe langa cei 3 au fost alti 6 care au judecat dupa lege si au ajuns la aceiasi concluzie de invalidare a referendumului prin neatingerea cvorumului.
In consecinta,toti aceia care vorbesc numai de 3 judecatori,ce vor de fapt?Decizia sa apartina acestora?Am fi de rasul curcilor,ca in fata lumii ne-am dat deja examenul.
curat-murdar
rank 5
In UE nu exista nicaieri referendum cu cvorum!
Este anti-democratic. Comisia de la Venetia respins referendumul cu cvorum.

In art. 10 din Constitutia Romaniei scrie clar ca rezulatul referendumului se stabileste in functie de voturile celor care au PARTICIPAT la vot. Nu se pomeneste nimic de cvorum.
Curtea Constitutionala trebuie sa tina seama in primul rind de Constitutie, pentru ca de aia se numeste "constitutionala". Daca o lege contravine Constitutiei, cum este si aceea a referendumului care cere cvorum, ea trebuie intoarsa la Parlament pentru modificari in concordanta cu Constitutia.

Deci cei 6 sintr niste penali puscariabili ca si cei pentru care au masluit adevaratul rezultat al referendumului.

Sinteti romani. Ar trebui sa stiti Constitutia Romaniei daca tot indrugati atitea baliverne. Sau nu stiti sa cititi?
Alecsa25
rank 5
Bravo!
Cei trei judecatori de la CCR sunt ultimii oameni din acea institutie cu respect fata de lege si fata de votul popular. Si avand coloana vertebrala! Oameni care nu au certificate de handicap sau nu au poze cu nutzi la petreceri. De acesti 3 judecatori trebuie sa fim mandri!
maxi
rank 5
Normal!
Cand era vorba despre 50% dintre alegatori...trebuiau numaratzi bob cu bob, sa fim siguri ca a fost sau nu a fost atins cvorumul!
In chestiuni de justitzie...deciziile trebuie sa reziste in timp!
Azi daca numara alegatorii din Romania nu se gasesc mai mult de 15 milioane!!
O decizie nedreapta care favorizeaza pe cel care a incalcat GRAV Constitutzia!
CCR trebuie sa se autodizolve, a distrus Romania, a dat puterea cui nu trebuia, a nimicit votul a 8,5 milioane de romani platitori de impozite, a submimat suveranitatea ROMANIEI!!!
Utilizator sters
Frequently given answers:
Revino-ți, băiatule, treci peste "palma" luată și caută-ți de lucru. Atunci vei putea vorbi despre noi, cei care plătim impozite...
kain
rank 5
noi, cei care plătim impozite... ?
...adica oile euro-atlantice,gata la orice,de dragul ra/ha/telului cu sigla eu/usa ?
Naoi
rank 5
Maxi ! Ia lingura mare. Vezi ca e la Smirnov !
.
udaradu
rank 1
mai maxi sava ia usl-ul Naoi
Naoi cred ca vei avea mult delucru in perioada urmatoare.Spor la treaba.
Profa
rank 5
Si cine i-a impiedecat sa numere bob cu bob fiecar
Cine a organizat referendumul si a stabilit regulile?
Cine a dat cifrele pentru BEC?
Cine s-a grabit -ca fata la maritat -sa declanseze intreaga mascarada cu referendumul,crezand ca sunt tari si mari si vor manari ei pana la urma sa fie rezultatul dorit,nu cumva USL?
Daca v-ati dovedit incompetenta,acum ciocu'mic.
ps.raspunsul e pentru maxi.
Vuvuzela
rank 1
Ham ham ham ....
Asta faci tu mai Maxi Taxi !Hai scuteste-ne ca avem de sarbatorit Presedin tele de drept si de fapt al Romaniei si tu ne deranjezi !Problema mare mai Maxi,este ca a-ti luat-o pentru a cata oara in freza ?
Si o veti mai lua moncher !
Profa
rank 5
vuvuzeala,
ma tem ca uslinosii s-au grabit,prea au crezut ca sunt pe cai mari.Prostia tot se plateste pana la urma.
petricanica
rank 1
pasaportul
expirat se inlocuieste in 14 zile cu valabilitate da 5 ani sau intr-o zi cu valabilitate de 1 an, cune p- h- u- la mea sta in tara asa mult? de aia io nu am putut vota!!!!!

mmulta m- u- i-e celor ce fag legile in Romania!!!!!
Eugen din Texas
rank 1
@ Petricanica ref. Pasaportul
Deci, tu ai vrut neaparat sa votezi. Inseamna ca ai vrut sa votezi DA, ca numai aceia au vrut neaparat sa voteze. Pai daca esti cu DA, inseamna ca vrei sa castige Pona cu Antonescu. Deci, Comunistii. Degeaba vrei tu sa le dai m-h-u-i-e celor ce au facut legile tarii, ca astia sunt...ai tai, adica, comunistii lui Ilici. Ce zici, te razgandesti in chestia cu m-h-u-i-a ?
arting19922000
rank 3
Cata prostie?
Adica dupa parerea dvs. liberalii sunt comunisti,iar pedistii membrii in Internationala socialista pana acum 6 ani sunt de dreapta? Cand liberalii luptau impotriva FSN ei erau acolo la bucate ,iar acum vor la fel! Cat despre cei 3 judecatori daca va uitati la background-ul lor vedeti ca sunt singurii juristi adevarati din cei 9 asa ca dreptatea e de partea lor! Cat despre faptul ca nu au fost consultati supararea este ca "erata" adoptata pe blat a schimbat la 180 grade hotararea initiala a CCr unde participasera si ei,adica cei 6 basescieni au respectat dispozitia din garaj si au dat definitia listelor permanente nu ca in legea referendumului ci ca in cea de alegere a presedintelui care nu are cvorum. Deci Ghise are perfecta dreptate ca este furatura pe fata stilul securist al intregii guvernari Basescu. Pana la urma tot va fi doborat caci asa a cazut pana si Ceasca!
goe
rank 1
senilii
Va luati dupa mosul ala senil de 90 ani si dupa celelalte 2 slugi. Pici in c--u-r dupa logica acestora, adica se desfasoara un proces, de orice natura, iar dupa ce vezi la ce rezultat ai ajuns te apuci si stabilesti regulile ca sa-ti iasa ineptiile valide. Astia-s normali, Doamne iarta-ma? Si ii mai si platim cu sute de milioane pe luna.
curat-murdar
rank 5
300 de milioane pe luna! Strigator la cer! Pentru ochiul care
...se uita la slanina are 120 milioane lei vechi pensie de boala.

Sint oameni fara un picior sau o mina care sint chemati la comisie la un an sau 6 luni si chinuiti cu tot felul de evaluari, ca si cind doctorii asteapta sa le cresca la loc picioarele sau miinile amputate, ca sa nu le mai dea o amarita de pensie de 4-5 milioane.

Sint oameni care au ochii mai strimbi decit chiorul asta sau au un ochi de sticla sau dioptrii mult mai mari si se chinuie cu ochelari sa munceasca pina la virsta pensionarii, pentru ca comisia medicala le-ar ride in nas sa auda ca vor pensie de boala cu un ochi de sticla sau ochi spanchiu.

Si sint fooooarte multi pensionari de boala cu pensii de mizerie, care nu au un job ca sa se poata intretine sau sa-si ia medicamente, pentru ca pensionarii de boala NU AU DREPTUL sa mai aiba serviciu dupa pansionare.
Ce cauta Augustin Zegrean, un pensionar de boala(cu 120 de milioane saracul de el) intr-o asemenea functie si cu un asemenea salariu???????????????
Comentariu inadecvat
tataia
rank 5
Adica noi ai cui suntem?
Am plecat din tara de foame,pe cand era Constantinescu!Am cetatenie romana,asadar am drepturi cetatenesti in propia mea tara.Faptul ca imi asigur traiul familiei muncind inca in strainatate,consider ca fac un bine societati romanesti,caruia nu ii cer nimic de pomana desi as avea tot dreptul dupa 25 de ani de munca in Romania.Datorita noua inca mai primesc salari si pensi de somaj cei de acasa,(asa cum sunt)numai prin faptul ca nu cerem nimic de la bugetul staului.Mai mult de atat,trimitem valuta in tara,care ajuta la mentinerea stabilitati monedei nationale.Iar voi sugacilor vreti sa ne dati la spate.Rusine!
Chapterend
rank 5
Voi sunteti urmasii lui traian!
traian basescu. Adica, antiromani! Nu stiai?
Stan
rank 5
Mai mindend, daca prin "romani" intelegi plagiator
...mongoloid, istericul repetent sluga sacului de borhot-turnator Felix, Ilici Sovietski, hrebenciucii, burtaverzii, uliviile, etecilii, maxii, alde georgica nu stiu cat, atunci da ma, sunt "antiroman"
Pap
rank 2
cu respect
numai cei 7.5 milioane de lenesi nu pot intelege asta. Dvs munciti sa asigurati un trai decent familiei, dar din banii Dvs traiesc si lichelele din parlamentul rusinii. toti asteapta sa primeasca, nimeni nu-si pune problema de a munci. sunt sate care nu au santuri laterale sa se scurga apa de ploaie, satenii iau tot felul de ajutoare, de ce nu fac nimic in schimb?
valentinj06
rank 5
Esti roman.
Daca PDL-ul nu fura in stilul in care a facut-o, daca atragea fondurile europene, in loc sa acceseze imprumuturi externe, daca lupta impotriva coruptiei in loc sa o protejeze, probabil ca nu am fi avut aceasta discutie. Banii vostrii munciti in strainatate au ajuns in buzunarele de partid, via nu stiu ce impozite si taxe care sufoca tot romanul. Nimeni nu a zis ca nu ai drept de vot. Chiar s-a dorit organizarea mai multor sectii de votare in straintate ca sa nu parcurgeti sute de km pentru a vota. PDL-ul a spus ca e manevra pentru fraudare si s-au opus. Asa ca vrand nevrand, prin neprezentare ai "boicotat" referendumul.
Din inima , basescului ii multumim,acest fiu al patriei, marinar intre oameni,soarele pdl-istilor.
DonPedro52
rank 3
Astia trei tot membrii PSD au ramas
Guvernul lor a stabilit numarul electorilor, asa ca orice discutie este fara obiect.Nu a fost cvorum asa ca ,despre ce vorbim ?
CORINADANILA
rank 5
TT-u, adica Toader ,e prieten la catarama cu Fenechiu
Restul sunt psd-isti.Predescu ala e stalinistul perfect, ca si Marga dealtfel.
Dar ceea ce s-a scris despre acest Tudorel Toader(care merge la petreceri cu Fenechiu)este ca el ia invatat pe pucisti ce si cum sa faca astfel incat sa puna cu botul pe labe statul de drept.
Astept o ancheta a Parchetului referitor la toate "greselile" de redactare a hotararilor Curtii,poate se lasa cu niste dosare penale si pe-acolo.
gcprmr
rank 3
suntem ridicoli
Domnii judecatori, pai daca la Lepsa ii scoatem pe cei plecati in strainatate ajungem la prezenta la vot de 500%
nicolae
rank 5
Or fi avand dreptate
Dar cine i-a pus sa se grabeasca? Era treaba lor sa pregateasca actiunea. Ei au zis ca presedintele poate fi destituit la repezeala si au dato in bara. Acum incep sa spuna ca ... listele... 7,4 milioane... ***... buletine expirate.... Cine trebuia sa rezolve? Sunt suparati ca PDL nu a lasat situatia limpede? Pai sa se supere ca PDL nu a predat guvernare nu inainte de a-l destitui pe Basescu. Nereusita actiunii de destituire a presedintelui este inca o dovada a incompetentei si necinstei fruntasilor USL. Aici sunt incadrati si cei trei judecatori.
nicolae
rank 5
Si ne intrebam de ce sunt sentinte penibile....
Domnilor judecatori.... cei trei... Listele permanente au fost publicate, cu drept de contestatie. Nu au fost contestate de parti. Au devenit irevocabile. Cine va da dreptul sa le contestati dv? V-ar place sa va bateti joc de romani. E un exemplu clar de totala incompetente sau de rea credinta. Puteti sa judecati daca se merita sa mai ramaneti in functie stiind ca romanii cunosc ca nu pot conta pe dumneavoastra.
amard1954
rank 3
Niste senili .
De la oamenii acestia asteptam respectarea legilor , vegherea asupra a ceea ce nu este constitutional si nu aplicarea in practica a deciziilor de partid care sa satisfaca USL-ul.Inseamna ca sunt grei de cap daca nu inteleg ca datele pt. desfasurarea referendumului au fost transmise la BEC de Guvernul Romaniei , iar rezultatul acestuia trebuia decis pe aceste date . Sunteti niste nesimtiti iar in aceste conditii nu aveti ce cauta in CCR.
Angelo
rank 3
tara lui aiurea
Cei trei judecatori ori sunt beti ori nu le functioneaza tartacuta sau sunt obisnuiti cu judecarea din "burta" a cauzelor.Alo domnii judecatori legea este destul de clara ,daca in Romania o lege poate fi clara,se iau in considerare listele anterioare votului,liste comentate de MI si alti oficiali.Cred ca aveti probleme de a intelege realitatea,bine pe domnul Predescu nu l-a dat niciodata intelighentia afara din casa,de ceilalti doi nu mai vorbesc.
anamaria205
rank 2
parere
Acesti judecatori sunt singurii care s-au gandit la binele poporului si nu la binele propriu. Asa este normal, caci de aceea au fost numiti judecatori: sa ia deciziile corecte, nu pe baza unor influente!
mariejeanne
rank 2
CCR
Referendumul trebuia validat, pentru ca a fost implinita conditia cvorumului de 50%plus 1. Dar nu acel cvorum fantezist, cu presupunerea unui numar de alegator de peste 18 milioane, ci acela real!
Te-o
rank
Predescu,Gaspar,Toader sunt agenti USL in CCR.Trebuie exclusi
Cei trei(intre timp dna Cojocaru si-a recastigat onoarea de magistrat aparator al legii si Constitutiei)au blocat invalidarea referendum-ului in momentul in care BEC a comunicat cifrele finale ,facand jocul politic al celor care i-au trimis in CCR!
Pagubele produse tarii prin tergiversarile lor sunt enorme si suportate de romani!
In mod evident locul lor nu este in CCR!Teo
AndreeaElena
rank
De-ar fi fost toti judecatorii de la CCR ca ei!
Oameni care chiar merita sa fie Judecatori! Pacat ca n-au avut nicio cale sa impiedice slugile lui Basescu!
florin1994
rank
Mituirea
Normal ca trebuia validat ,acesti oameni impreuna cu noi romanii s-au straduit si au luptat pentru o viata mai buna si mai cinstita dar ca sa vezi unii membrii ai CCR chiar si cei handicapati au luptat pentru basescu fiind mituiti
Chrys05
rank
...
Felicitari acestor 3 judecatori.Singurii care nu s-au lasat calcati in picioare.Singurii pe care basescu nu i-a putut cumpara.Merita intr-adevar sa fie rasplatiti.Cand totul o sa se termine si o sa vedeti ca basescu sta iar si musca din cascaval ca nesimtitul o sa le dati dreptate USL-ului si acestor 3 oameni.
Mogos
rank
...
3 membri au reusit sa scape de coruptia lui Basescu. Din pacate acest numar nu a avut cum sa decida validarea referendumului.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor