Ziare.com

Decizie cu impact major in justitie: CCR obliga judecatorii sa motiveze hotararile penale la data pronuntarii

de Teodor Serban
Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 17:43

   

Decizie cu impact major in justitie: CCR obliga judecatorii sa motiveze hotararile penale la data pronuntarii
Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat, miercuri, ca este necesar ca hotararea judecatoreasca sa fie motivata in fapt si in drept la data pronuntarii, precizand ca redactarea acesteia ulterior deciziei lipseste persoana condamnata de garantiile infaptuirii actului de justitie, aduce atingere dreptului de acces la instanta si dreptului la un proces echitabil.

Potrivit unui comunicat de presa, CCR, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art. 400 alin. (1), ale art. 405 alin. (3) si ale art. 406 alin. (1) si (2) din Codul de procedura penala.

Dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt: art. 400 alin. (1) - "Rezultatul deliberarii se consemneaza intr-o minuta, care trebuie sa aiba continutul prevazut pentru dispozitivul hotararii"; art. 405 alin. (3) - "(3) Presedintele completului pronunta minuta hotararii"; art. 406 alin. (1) si (2) - "(1) Hotararea se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare. (2) Hotararea se redacteaza de unul dintre judecatorii care au participat la solutionarea cauzei, in cel mult 30 de zile de la pronuntare, si se semneaza de toti membrii completului si de grefier".

Curtea a constatat ca aceste dispozitii din Codul de procedura penala incalca atat prevederile art. 1 alin. (3), art. 21 alin. (1) - (3) si art. 124 alin. (1) din Constitutie, cat si prevederile art. 5 paragraful 1 si art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

In plus, arata sursa citata, Curtea a constatat ca dispozitiile art. 400 alin. (1) si ale art. 405 alin. (3) din Codul de procedura penala aduc atingere prevederilor art. 23 alin. (11) din Legea fundamentala.

"Curtea a retinut ca redactarea hotararii judecatoresti penale (motivarea in fapt si in drept) ulterior pronuntarii minutei (solutiei) dispuse in cauza lipseste persoana condamnata de garantiile infaptuirii actului de justitie, aduce atingere dreptului de acces la instanta si dreptului la un proces echitabil. Totodata, Curtea a constatat ca punerea in executare a unei hotarari judecatoresti penale definitive, anterior motivarii in fapt si in drept a acesteia, este contrara dispozitiilor constitutionale si conventionale referitoare la libertatea individuala si siguranta persoanei si celor care consacra demnitatea umana si dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept", se explica in comunicatul CCR.

Prin urmare, Curtea Consitutionala a constatat ca este necesar ca hotararea judecatoreasca sa fie redactata, motivata in fapt si in drept, la data pronuntarii.

"Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept", aminteste CCR.

De regula, termenul de 30 de zile nu era respectat de catre instante, existand si cazuri in care judecatorii au motivat deciziile dupa un an de la pronuntare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre motivare hotarari judecatori CCR decizie penal
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2998 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dar ccr-ul si-a motivat decizia simutan cu anuntarea ei?

ccr-ul pretinde de la judecatori motivarea deciziilor odata ce sunt pronuntate aceste decizii insa ccr-ul nu a dat niciodata aceast exemplu in luarea deciziilor dezbatute la ccr.

 

In sfarsit vine si ceva corect din partea ccr-ei mafiot psd-ista!

Sper ca mafia psd-ista din judecatorii nu va profita ca sa mai amane procesele penale pana se prescriu faptele...

 

motivarea hotărarii

n-are nimic a face cu amanarea judecății
Exista ședințe de judecată cu cate 30 de dosare. Cum vor fi ele motivate in ziua ședinței dacă mai trebuie să fie și deliberate?? O altă bazaconie a cecerelei stupide impanzită de politruci

Dar, cand aveau pană-n 100 de cauze pe termenele

din două-n două săptămani (nu anotimpuri), un grefier (nu cate 2-3) la un judecător și o mașină de bătut, pardon, de scris (nu 'j de de computere) cum era?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor