Legea Big Brother 3, neconstitutionala - decizie CCR

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 14:18
8107 citiri
Legea Big Brother 3, neconstitutionala - decizie CCR
Foto: Ziua de Constanta

Magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au stabilit miercuri ca Legea securitatii cibernetice, cunoscuta sunt numele de "Legea Big Brother", este neconstitutionala.

Magistratii CCR au admis astfel exceptia de neconstitutionalitate ridicata de liberali, transmit televiziunele de stiri.

Judecatorii au decis, cu majoritate de voturi, ca Legea securitatii cibernetice este neconstitutionala in ansamblul ei, pentru ca nu a respectat in totalitate normele de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, dar si pentru ca nu are avizului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Legea securitatii cibernetice, la mana CCR: Vom avea o noua lege Big Brother?

"Curtea a retinut ca intregul act normativ sufera de deficiente sub aspectul respectarii normelor de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, precum si sub aspectul respectarii procedurii legislative, prin lipsa avizului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (...) ", se precizeaza intr-un comunicat de presa al CCR remis Mediafax.

De asemenea, CCR a stabilit ca mai multe prevederi ale legii sunt neconstitutionale, printre care se numara "desemnarea Serviciului Roman de Informatii ca autoritate nationala in domeniul securitatii cibernetice (art.10), lipsa garantiilor legale (autorizarea de catre o instanta judecatoreasca), (...) lipsa reglementarii prin lege a criteriilor in functie de care se realizeaza selectia infrastructurilor cibernetice de interes national, cat si a modalitatii prin care se stabilesc acestea".

Decizia magistratilor este definitiva si general obligatorie.

Liberalii au acuzat incalcarea democratiei

Sesizarea referitoare la legea Big Brother a fost depusa la CCR de catre deputatii PNL, care au atras atentia asupra faptului ca actul normativ restrange drepturile si libertatile cetatenilor, daca nu exista un aviz judecatoresc pentru interceptarea comunicatiilor.

PNL ataca Legea securitatii cibernetice la CCR: Incalca grav democratia

"Prin aceasta lege, in mod mascat, se restrang drepturile si libertatile cetateanului prin permiterea accesului la infrastructura cibernetica si la datele continute in baza unei simple motivari comunicate de institutiile abilitate si nominalizate prin lege, fara existenta unei aprobari judecatoresti, conform Codului de procedura penala si cerintelor adoptate de Curtea Constitutionala prin deciziile 440/ 2014 si 461/ 2014, deci legea nu este armonizata la cerintele CCR", se precizeaza in sesizarea depusa la CCR.

Deputatii PNL au contestat legea la CCR pe 23 decembrie, la o saptamana dupa ce a fost adoptata in unanimitate in plenul Senatului, adica si cu votul favorabil al senatorilor PNL si PDL.

Senatul a adoptat proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Big Brother neconstitutionala, #Big Brother CCR, #lege securitate cibernetica neconstitutionala , #decizii