Judecatorii CCR au admis, marti, sesizarea formulata de presedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea privind modificarea organizarii si functionarii Curtii de Conturi.
Cu toate ca judecatorii au amanat in mai multe randuri pronuntarea asupra acestei obiectii, marti CCR a decis, cu majoritate de voturi, ca legea este neconstitutionala in ansamblul sau.
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea formulata de Presedintele Romaniei si a constatat ca Legea pentru modificarea sti completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi este neconstitutionala, in ansamblul sau", precizeaza CCR intr-un comunicat.
Prin urmare, legea se va intoarce in Parlament pentru a fi pusa in acord cu decizia CCR, informeaza Mediafax.
In sesizarea formulata de Iohannis acesta a apreciat ca proiectul care modifica Legea Curtii de Conturi este neconstitutional in ansamblul lui.
Pe 30 iulie, Klaus Iohannis a formulat o sesizare la CCR asupra modificarilor facute si adoptate de Parlament asupra Legii Curtii de Conturi. Potrivit sesizarii de neconstitutionalitate, legea a fost adoptata cu depasirea termenului constitutional de 60 de zile stabilit pentru prima Camera sesizata.
Seful statului a apreciat ca fiind neconstitutionala si introducerea in Legea Curtii de Conturi a unui nou alineat care prevede ca institutia va desfasura "activitati de indrumare si consiliere metodologica menite sa asigure respectarea legii si a procedurilor privind formarea, administrarea si utilizarea fondurilor publice".
In text este criticata si introducerea obligatiei pentru unitatile de parchet din cadrul Ministerului Public sa comunice Curtii de Conturi "stadiul de solutionare al cauzelor penale care vizeaza entitatile auditate".
Amintim ca, desi UE ne-a atentionat ca ne va taia fondurile europene, daca va fi adoptat proiectul de lege prin care se limiteaza drastic atributiile Curtii de Conturi, Senatul a adoptat, la inceputul lunii iulie, in calitate de for decizional, legea pentru modificarea organizarii si functionarii Curtii de Conturi.
Astfel, valoarea fondurilor UE pe care am putea sa le pierdem se ridica la 18 miliarde de euro, la care se adauga platile directe din agricultura.
Potrivit noii legi, cele mai importante decizii ale Curtii de Conturi vor fi luate de acum inainte de presedintele institutiei, Mihai Busuioc, fost secretar general al Guvernului si un apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea.
Astfel, el decide la ce institutii trimite inspectorii in control. Si tot prin mana lui vor trece rapoartele intocmite in urma verificarilor.
Totodata, Curtea de Conturi nu va mai putea sa se pronunte asupra oportunitatii unor achizitii publice. De acest lucru se va ocupa Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, aflata in subordinea Guvernului.
Curtea de Conturi nu va mai putea recupera nici prejudiciile constatate, pentru ca potrivit noii legi nu va mai dispune acest lucru, ca pana acum, ci doar va face recomandari.
I.O.
Oare incep sa judece si ei ? Vezi tot