Legea care taie din atributiile CCR trebuie sa treaca chiar de... CCR

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 20:33
2832 citiri
Legea care taie din atributiile CCR trebuie sa treaca chiar de... CCR

Proiectul de lege al parlamentarilor USL Cornel Pieptea si Georgica Severin prin care CCR nu se va mai pronunta pe hotararile Legislativului trebuie sa mai treaca un ultim hop inainte de a deveni operational si anume sa fie acceptat chiar de Curtea Constitutionala.

In luna mai, deputatul PNL Cornel Pieptea si senatorul PSD Georgica Severin au depus la Camera Deputatilor un proiect de lege care elimina din categoria actelor normative asupra carora Curtea Constitutionala se pronunta hotararile Camerei Deputatilor, ale Senatului si ale plenului reunit al Legislativului.

In urma acestei modificari, Curtea Constitutionala se va pronunta, in ce priveste Parlamentul, doar asupra constitutionalitatii regulamentelor celor doua camere, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau cel putin 25 de senatori.

Presa a speculat ca aceasta lege este parte a unui plan de suspendare a lui Traian Basescu, fiind stiut ca un eventual vot de suspendare a presedintelui se va materializa printr-o hotarare a Parlamentului care statueaza acel vot si acea decizie a Legislativului.

Cum vrea USL sa taie cei 2 piloni anti-suspendare ai lui Basescu

Trebuie mentionat ca pana acum cativa ani, CCR nu avea atributii in a decide asupra constitutionalitatii hotararilor Parlamentului.

In 2010, senatorul PSD Dan Sova a depus un amendament prin care controlul Curtii era extins si asupra hotararilor adoptate de plenul camerelor separate sau reunite. PSD nu a fost de acord cu acest amendament pentru ca si-a dat seama ca ar ingreuna un eventual demers de suspendare a presedintelui. In acest context, initiativa lui Pieptea si Severin poate fi interpretata ca un gest de anulare a "erorii" facute de Sova.

Legea celor doi va fi supusa joi plenului Camerei, spre vot, fiind previzibila adoptarea ei. Initiativa trebuie sa mai treaca insa si de Senat, forul decizional. Pe procedurile parlamentare uzuale, ce implica un anumit grad de tergiversare a legilor, in mod normal legea celor doi ar trebui sa fie analizata de senatori in sesiunea din toamna.

Chiar si in situatia in care Senatul expediaza problema in saptamanile urmatoare, legea trebuie sa mai treaca un ultim hop inainte de a deveni operationala, si anume sa fie acceptata chiar de Curtea Constitutionala. Dupa ce va fi adoptata, ea poate fi atacata fie de presedintii Camerelor, in acest caz pedelistii Anastase si Blaga, fie separat, fie doar unul dintre ei, fie de grupurile parlamentare ale PDL sau de insusi presedintele Traian Basescu.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: rNews