Legea privind statutul alesilor locali este neconstitutionala, a decis CCR

Marti, 17 Iulie 2018, ora 20:24
11043 citiri
Legea privind statutul alesilor locali este neconstitutionala, a decis CCR
Foto: Arhiva site/CCR

Curtea Constitutionala a admis, marti, sesizarea PNL si PMP asupra modificarilor aduse legii privind statutul alesilor locali. Conform acestor modificari, mandatul primarilor, consilierilor si presedintilor consiliilor judetene nu inceteaza in cazul in care partidul pe listele caruia au fost alesi fuzioneaza cu o alta formatiune politica.

CCR a dezbatut obiectia de neconstitutionalitate formulata de catre 80 de parlamentari ai PMP, PNL si deputati neafiliati asupra legii pentru modificarea Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat pentru News.ro ca sesizarea PMP si PNL a fost admisa.

Curtea Constitutionala a admis cu unanimitate de voturi obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii pentru modificarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali sunt neconstitutionale.

Liderul PMP, Eugen Tomac, declara ca actul normativ este nedemocratic si anticonstitutional.

"Adoptarea unei legi care sa le asigure mandatul primarilor, consilierilor si presedintilor consiliilor judetene chiar si in cazul in care partidul pe listele caruia au fost alesi fuzioneaza cu o alta formatiune politica este una abuziva, inspirata din idiologia totalitara si are o singura tinta - PMP", declara presedintele PMP, Eugen Tomac.

El spunea ca PSD a modificat aceasta lege cu un singur scop: impotriva PMP, pentru ca PSD sa recupereze consilierii UNPR, deveniti PMP dupa fuziune.

"Sunt convins ca, prin aceasta sesizare la CCR, se incheie si povestea fuziunii intre PMP si UNPR. Cei din UNPR si-au epuizat toate caile de atac, desi in urma cu doi ani am avut un Congres de fuziune adoptat in unanimitate. Multi dintre fostii lideri UNPR, vazand ca nu si-au indeplinit obiectivele de a ajunge in Parlament prin PMP, au denuntat fuziunea, lucru care a creat dificultati in procesul de absorbtie a UNPR, iar ulterior au negociat cu cei din PSD ca actuala majoritate sa dea o lege cu dedicatie impotriva PMP. (..)

Sunt convins ca CCR nu se va compromite si va judeca corect ceea ce am contestat noi, pentru ca nu se poate modifica o vointa a doua partide printr-o lege data cu scopul de a mai racola niste alesi locali. Pentru PSD este suficient ca si i-a luat inapoi pe fostii UNPR-isti din Parlament pe listele PMP, ceilalti colegi trebuie sa ramana acolo unde sunt, sa continuie activitatea in cadrul PMP. (...)

Se incalca legea partidelor parlamentare, cat si principiul democratic de asociere intre partide. Atat timp cat a existat o vointa unanima exprimata de doua entitati politice, nu poate veni statul si spune ca nu este in regula ce am decis", afirma Eugen Tomac.

In 20 iunie, Senatul - in calitate de for decizional - a adoptat o initiativa legislativa prin care mandatul primarilor, consilierilor si presedintilor consiliilor judetene nu inceteaza in cazul in care partidul pe listele caruia au fost alesi fuzioneaza cu o alta formatiune politica.

Proiectul de lege modifica Legea 393/2004 privind statutul alesilor locali, in sensul in care calitatea de consilier local sau de consilier judetean, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, nu inceteaza daca acesta pierde calitatea de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista de competitor electoral a fost ales, cu exceptia partidelor politice care au fuzionat, situatie in care consilierul devine independent.

In forma actuala a legii, articolul 9 prevede: "Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri: h1 )pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales".

De asemenea, un alt amendament adus de PSD, la articolul 15, prevede: "calitatea de primar si, respectiv, de presedinte al consiliului judetean inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului in urmatoarele cazuri: pierderea, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista de competitor electoral a fost ales, cu exceptia partidelor politice care au fuzionat, situatie in care primarul devine independent".

Citește și:
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR. Totodată,...
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marți, 6 decembrie, despre şansele României de a adera la Schengen, că încă sunt discuţii şi negocieri în această privinţă. „Încă se...