Livia Stanciu nu e de acord cu colegii din CCR, care i-au lasat o portita lui Dragnea sa ajunga in Guvern: Reabilitarea nu sterge condamnarea

Marti, 20 Iunie 2017, ora 19:29

   

Livia Stanciu nu e de acord cu colegii din CCR, care i-au lasat o portita lui Dragnea sa ajunga in Guvern: Reabilitarea nu sterge condamnarea
Condamnatii penal carora le-a expirat condamnarea, care au fost reabilitati sau amnistiati sau in cazul carora a intervenit dezincriminarea infractiunii pentru care au fost condamnati pot fi membri ai Guvernului, arata CCR in motivarea deciziei prin care a respins ca inadmisibila sesizarea Avocatului Poporului la legea 90/2001.

Judecatorul Livia Stanciu, desi a votat respingerea ca inadmisibila a sesizarii facute de Avocatul Poporului, nu este de acord cu argumentele colegilor sai.

Aceasta sustine ca o persoana condamnata penal nu ar trebui sa mai poata ocupa niciodata o functie de demnitate publica, spunand ca reabilitarea nu sterge condamnarea.

In plus, fosta sefa a ICCJ nu e de acord cu indicatiile transmise de CCR Parlamentului.

Judecatorul Stanciu a redactat o opinie concurenta, prin care contesta punct cu punct argumentele colegilor sai."Instituția reabilitării observăm că a fost creată pentru a încuraja comportamentul licit pentru viitor, pentru ștergerea unui trecut nedemn și pentru obținerea unui statut de încredere și demnitate în relațiile cu ceilalți membri ai societății.

Reabilitarea, atât cea de drept, cât și cea judecătorească, nu șterge condamnarea. Aceasta rămâne o realitate judiciară ce nu poate fi desființată decât în cazul admiterii unei căi de atac extraordinare, prin care s-ar recunoaște nevinovăția celui condamnat", scrie Stanciu.

"Reabilitarea, ca și amnistia, prescripția și alte cauze care înlătură aplicarea, executarea și consecințele pedepsei, reprezintă o renunțare din partea societății (statului) - pentru rațiuni conforme scopului represiunii - la măsurile de precauție luate față de fostul condamnat.

Aceasta nu înseamnă însă și îndreptățirea de a ocupa funcții de demnitate publică, unde exigențele de integritate trebuie aplicate în cel mai înalt grad", mai argumenteaza fosta sefa a instantei supreme.

CCR nu poate impune obligatii Parlamentului

Livia Stanciu respinge si instituirea obligativitatii Parlamentului de a unifica legislatia in ceea ce priveste corelarea conditiilor de acces in functia de membru al Guvernului si cea de membru al Parlamentului.

"Aceste considerente nu ar fi trebuit să se regasească, în această redactare, în prezenta decizie. Curtea nu poate impune obligații unor autorități publice câtă vreme ea însăși, în cuprinsul aceleiași decizii, a constatat că nu este competentă să o facă", mai explica Livia Stanciu.

Judecatorul mai spune si ca este o idee falsa aceea sustinuta de colegii ei cum ca toate considerentele cuprinse in motivarea deciziei ar fi obligatorii pentru Parlament.

"Au putere obligatorie și considerentele, atunci când sunt avute în vedere acele considerente în lipsa cărora nu ar fi posibila înțelegerea dispozitivului hotărârii. Doctrina și practica judiciară au statuat că acest tip de considerente reprezintă considerente decisive, adică acelea care constituie susținerea necesară a dispozitivului, făcând corp comun cu acesta.

Cu alte cuvinte, sunt obligatorii considerentele unei hotărâri judecătorești care constituie susținerea necesară a dispozitivului, făcând corp comun cu acesta, iar nu cele care excedează acestui dispozitiv, cu atât mai puțin cele care, precum în prezenta decizie, îl contrazic", argumenteaza Livia Stanciu.

Judecatorul explica faptul ca unificarea legislativa in domeniul conditiilor de accedere intr-o functie publica reprezintă opțiunea legiuitorului, iar eventualele critici care tind la modificarea acesteia, invocând o pretinsă lipsă de coerență legislativă, excedează competenței Curții Constituționale.

Decizia de respingere a sesizarii Avocatului Poporului in ceea ce priveste prevederea legislativa care interzice celor condamnati penal sa fie membri ai Guvernului a fost luata cu sase voturi "pentru" si trei "impotriva".

Cei trei judecatori care au votat "impotriva" - Valer Dorneanu, Marian Enache si Maya Teodoroiu, toti propusi de PSD - au redactat o opinie separata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 10352 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Hamurabi
rank 3
Zeita judecarii
hotilor de triciclete si rufe de pe sarma din Galati a devenit si...izvor de drept.De aia doamna,ca sa te miri dumneata,unii destepti au inventat termenul de reabiltare.E plina asazisa justitie romanesca de Ane a lui Pauker.Poate e bine sa fie scoasa reabilitare si sa fie introdusa Legea lui Stanciu,impuscarea dupa executarea pedepsei.
Tragicomedian
rank 2
Habarnabi, ce spune Stanciu este in orice manual de drept
Mergi la institutia reabilitarii, amnistitiei si gratierii si vei vedea.

- Ca si in cazul abuzului in serviciu, modificat de pzdisti de atatea ori, dezincriminarea este cam asa: 30% dintre adulti fumeaza cannabis ocazional sau regulat, asa ca este imposibil sa-i arestam, judecam si condamnam pe toti, de aceea dezincriminam consumul. Asta nu inseamna ca orice condamnare trecuta in cazul traficului cu cannabis a fost anulata.
Hamurabi
rank 3
Nu ma lua pe mine
cu idei de astea partinice si partizane.Eu ma refeream ca individa respectiva judeca POLITIC reabilitarea,fiind marcata psihic de anume fapte ce i s-au intamplat personal,si nu are absolut nici o legatura cu principiile juridice.Nu este nimeni obligat sa suporte fantasmele la toate paukeristele actuale.
alphpha
rank 5
Aveți
perfectă dreptate, dnă Stanciu, fapta rămane faptă, dar ce ne facem că politrucul Dorneanu face justiția preș in fața stăpanului din Teleorman ? Și a pesedizat aproape toată CCR, incat n-o mai recunoști.Nu se teme nici de Dumnezeu, nu se rușinează nici de oameni.
Hamurabi
rank 3
E grav daca exista in Romania
oameni cu asemenea opinii.Adica pentru distrugerea unui adversar politic,poate pe buna dreptate,trebuie sa fie distrusi alte sute de mii ca asa doresc muschii unei judecatoare de hoti de triciclete.Deci atat ati inteles in 30 de ani de libertate,principiul rusesc cine nu e cu noi e impotriva noastra.Astia nu mai sunt judecatori ci niste obsedati sado-masochisti.
Andradda
rank 5
Fugi bre si ia-ti argintii...
Nu te mai face de rasul lumii pe-aici!
Tie chiar nu ti-e jena?
Chiar crezi ca nimeni nu stie cine esti?
Te-o
rank 5
Dna Stanciu are perfecta dreptate!
Un condamnat definitiv ramane ostracizat pe viata!
Clementa,sub orice forma ,nu te izbaveste de infractiunea comisa,in cazurile de drept comun!
Cu exceptia dezincriminarii cazurilor de abuzuri politice dictatoriale,cum a fost celebrul "refuz de intoarcere"prin care comunistii considerau criminali pe cei care alegeau libertatea odata scapati din "lagarul socialist"!Teo
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor