Lovitura de Justitie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 August 2012, ora 09:51
10359 citiri
Lovitura de Justitie (Opinii)
Foto: ploiestiri.altphel.ro

Am mari indoieli ca CCR va lua astazi o decizie in privinta referendumului. Nu pentru ca nu ar exista datele si certitudinile necesare. Ele exista si rezulta din chiar scrisoarea Guvernului Ponta adresata magistratilor constitutionali. E putin probabil sa fie luata o decizie pentru ca USL nu si-a atins inca scopul principal al suspendarii: nu a "securizat" Justitia.

Guvernul recunoste, implicit, ca nici romanii cu acte expirate si nici cei care au drept de sedere in strainatate nu pot fi scosi de pe listele electorale. Pentru ca daca ar fi crezut cu adevarat altceva, daca ar fi avut baza legala necesara, i-ar fi sters rapid din liste, asa cum au facut cu cele 35 de mii de romani decedati sau cu drept de vot suspendat rataciti in masa votantilor.

Victor Ponta stie foarte bine ceea ce stiu si Ioan Rus, si Victor Paul Dobre, si anume ca setarea lor de liste e ilegala si se poate lasa cu batraneti in puscarie. Si atunci de ce le-a mai evidentiat separat in scrisoarea catre CCR? Cum speranta moare ultima, spera probabil si USL ca CCR isi va schimba hotararea reconfirmata chiar saptamana trecuta, protrivit careia "Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv".

Pe de alta parte, in caz de invalidare a referendumului, aceasta separare a romanilor din straintate si a celor cu acte expirate este acreditata ca o stergere de pe liste, chiar daca ea nu a fost operata oficial, si va da posibilitatea USL sa mentina teza victoriei politice la referendum. Si Crin Antonescu ar putea sa renunte la demisie folosindu-se de ea. Dar cel mai important este ca prin toate aceste imbarligaturi USL sa mai obtina, cat de chinuit, inca o amanare. O amanare pentru a face ordine in justitie, dupa care eventuala revenire a lui Traian Basescu nici macar sa nu mai conteze.

Vedem ca Victor Ponta ataca din ce in ce mai agresiv procurorii si pune pe primul plan datoria USL de apara bietii cetateni, indiferent de cate ori au votat, desigur. Cu cat mai mutle voturi au bagat in urna, cu atat trebuie aparati mai tare, se-ntelege. In acelasi timp, Mona Pivniceru a facut un gest extrem, la care putea recurge in prima, dar la care pana acum nu s-a indurat: a demisionat din magistratura, deci a renunat la intreaga sa cariera pentru un mandat cu durata incerta de minsitru al Justitiei.

Dar fara aceasta demisie, acceptul CSM pentru ca domnia sa preia portofoliul Justitiei putea dura destul de mult si nici macar nu era sigur pentru ca, nu-i asa, dupa cum ne-a spus premierul, membrii CSM sunt invidiosi pe d-na Pivniceru. Eu cred ca membrii CSM sunt in sfarsit independenti si isi fac treaba bine, dar viziunea mea si a domnului Ponta in privinta Justitiei si a independentei acesteia chiar nu au cum sa coincida.

Retrasa din magistratura, d-na Pivniceru nu mai are de asteptat decat ca CSM sa ia act de demisia domniei sale din acest for pentru ca drumul spre juramantul de la Cotroceni sa fie liber. De ce atata graba? Pentru ca USL nu mai are timp. Pentru ca Parchetul a ajuns prea aproape de miezul sulfuros a coruptiei din Romania si este cu totul scapat de sub control. Sub control trebuie sa-i readuca d-na Pivniceru.

Odata numita ministru al Justitiei, numai d-na Pivniceru va propune sefii Parchtelor general si anticoruptie. Daca va fi posibil sa-i inainteze propunerile lui Crin Antonescu, cu atat mai bine. Scopul ar fi pe deplin atins. Daca nu va mai fi timp, macar portofoliul Justitiei trebuie sa fie ocupat de omul lui Voiculescu si al lui Nastase pentru a se asigura ca viitori sefi de Parchete le va reda somnul linistit puscariabililor din USL. De fapt, aceasta va fi lovitura nu de stat, ci de Justitie pe care a vizat-o dintr-un bun inceput suspendarea.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#CCR decizie referendum, #CCR liste electorale, #Guvern liste electorale CCR , #decizii