Opinii: Magistratii CCR se uita la televizor?

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 19:25
2636 citiri
Opinii: Magistratii CCR se uita la televizor?
foto:arhiva

Curtea Constitutionala reintra in atentie. Subiectul care deschide o anuntata serie de actiuni in contestare la CCR este Legea pensiilor.

Curtea Constitutionala nu are o misiune usoara, pentru ca trebuie sa gaseasca un echilibru intre deciziile sale anterioare, care garantau ca drept fundamental pensia, si interesele financiare, care au stat la baza textului restrictiv al viitoarei Legi a pensiilor.

CCR trebuie sa faca dovada grea a onestitatii si sa respecte universalitatea legilor, fara sa incalce principiul fundamental ca "nimeni nu este mai presus de lege", evident cu referire directa la magistratii, ale caror pensii speciale au fost puse la adapost, printr-o decizie anterioara.

CCR: Pensiile nu se reduc, salariile da

Decizia de amanare a hotararii este explicata oficial prin complexitatea cauzei. Explicatia neoficiala este insa mai pertinenta. Judecatorii CCR sunt constienti de impactul deciziei lor, dar si de starea de tensiune din tara. Si chiar daca le place sa se creada supra-oameni, hotararile lor anterioare dovedesc ca sunt implicati politic si au invatat bine mecanismul de adaptare al deciziilor, astfel incat sa se plieze pe interesele politice ale grupului din care provin.

In consecinta amanarea unei hotarari, nu doar confirma faptul ca magistratii CCR se uita la televizor si ca vad singuri cum arata Romania si cum se simt romanii, dar este semnalul ca judecatorii CCR nu pot face abstractie nici de deciziile anterioare, nici de principiile care guverneaza, oriunde in lume, sistemul de plata al pensiilor, dar nici de suspiciunile asupra votului din Camera Deputatilor asupra Legii pensiilor.

Nu in ultimul rand, CCR nu uita nici de faptul ca sunt ultimul tampon intre nemultumirile din ce in ce mai vizibile si statul din ce in ce mai agresiv. Amanarea deciziei seamana cu un verdict de respingere.

Blogul cu opinii

Cei noua judecatori ai CCR sunt ancorati in viata cetatii, fie ca vor, fie ca nu vor. Dovada vine de la cel mai tanar judecator al instantei, Iulia Motoc.

Neconformista, independenta si aparent lipsita de prejudecati, judectorul Iulia Motoc are blog, are cont pe Facebock si nu ezita sa faca aprecieri la adresa activitatii Curtii Constitutionale. Dar, daca restul judecatorilor de la CCR sunt produse tipic romanesti, cu toate pacatele si beneficiile originii, Iulia Motoc nu poate face abstractie de calitatea de membru in Comitetul Drepturilor Omului al ONU. Statutul, recastigat recent, este o obligatie morala majora.

Doar in aceste context trebuie citita declaratia Iuliei Motoc

consemnata pe blogul personal: "Exista cativa judecatori cu trecut politic si in mod similar multor state contemporane cu societati civile fragile, totul este interpretat exclusiv prin grila politica", scrie aceasta, adaugand ca independenta Curtii Constitutionale si independenta judecatorilor Curtii sunt doua lucruri distincte.

"Cred ca, in ansamblul ei Curtea este independenta. Independenta Curtii si independenta judecatorilor sunt doua lucruri distincte", sustine Motoc.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#CCR, #Iulia Motoc, #Legea pensiilor Curtea Constitutionala, #legea pensiilor , #decizii
Comentarii
Poza prob
prob
rank 5
Bizonii se uita la TV? Au vazut ei oare figura graitoare a lui Augustin Zegrean, seful CCR, pus acolo de Basescu?
Poza yahoo.europe
yahoo.europe
rank 1
Atata timp cat parlamentul incalca grav prevederile Constitutiei, pentru ceilalti peste 20.000.000 de cetateni romani respectarea legii devine deasemenea, optionala