Marea lovitura a USL. Ne ingropam sau nu? (Opinii)

Luni, 20 August 2012, ora 07:38
12102 citiri
Marea lovitura a USL. Ne ingropam sau nu? (Opinii)

Curtea Constitutionala are de dat o decizie simpla, clara, usoara, incontestabila. De ce n-ar da-o? Ultima cerere, cea a listelor pe baza carora s-a desfasurat referendumul, a fost cat se poate de clara. Guvernul USL va impiedica asa ceva cu toate puterile.

Ministrul Administratiei, Radu Stroe, spune insa ca avem o "surpriza". Ceea ce vrea sa spuna e ca listele electorale actualizate (desi CCR nu a cerut nicio actualizare, ci doar trimiterea celor deja actualizate) arata ca avem mult mai putini romani. Probabil e vorba de faptul ca avem suficient de putini incat sa-l poata demite pe Traian Basescu.

Ce vor trimite ei Curtii Constitutionale? Vor trimite SI listele pe baza carora s-a desfasurat referendumul sau vor forta pana la capat si le vor trimite DOAR pe cele actualizate prin metode doar de ei stiute?

Cel mai probabil, prima varianta. Si atunci? In ce situatia va fi CCR? Sa spuna "nu, listele astea facute acum, actualizate, sunt inutile, nu le luam in seama?" Sau "da, se pare ca avem o mare problema cu referendumul asta, uite ce date noi, care schimba problema".

USL spera la o situatie de blocaj in interiorul Curtii. In mod logic, nu poate castiga. Poate spera chiar la o decizie total ambigua, pentru ca Parlamentul sa poata decide. Putin probabila aceasta varianta, dar deloc imposibila. Indraznesc sa spun, asa ceva ar fi, cel putin pe termen scurt, catastrofal pentru Romania. Vom deveni o Venezuela a Uniunii Europene, si nu ma refer la femei frumoase, ci la autoritarism. Raportul de tara al Comisiei Europene ne va face praf. Oricum ne va face praf si pe ce a facut Guvernul USL pana acum, dar va fi un dezastru. Si vor urma si alte repercursiuni pe plan international.

Pe plan intern, nu vom face decat sa asistam la instalarea USL la butoane. Fara vreun echilibru sau altceva. La toate, absolut toate butoanele.

Varianta "soft"

Poate ca USL nu vrea sa mearga atat de departe, totusi. Sau poate ca nu are suficienta influenta in interiorul Curtii Constitutionale pentru a duce la demiterea lui Basescu, prin trimiterea la Parlament sau chiar transarea in plenul CCR.

Poate ca vom avea o varianta "soft". In care listele "schimbate" pe care le trimite la Curte sa aiba doar rolul unei puternice lovituri de imagine, fara nimic obligatoriu. Spera, daca nu la o victorie cu efecte juridice, la una politica.

Spera sa poata spune "vai, Curtea Constitutionala, manevrata de Basescu, a ignorat faptul ca suntem 15...ba nu, 12 milioane de romani si a invalidat referendumul".

CCR decide. Poate alege intre a valida cea mai ticaloasa operatiune pe care am vazut-o dupa Revolutie, in care aproape nimic nu a fost respectat. Sau trebuie sa gaseasca 6 judecatori care sa opreasca nebunia asta.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#USL liste actualizate, #USL liste electorale CCR , #decizii