Ziare.com

Motivare CCR: De ce a fost respinsa legea PSD de amanare a ratelor bancare

Marti, 02 Iunie 2020, ora 14:30

   

Motivare CCR: De ce a fost respinsa legea PSD de amanare a ratelor bancare
Legea pentru suspendarea rambursarii creditelor reglementeaza contradictoriu, generand instabilitate si incoerenta legislativa, apreciaza Curtea Constitutionala in motivarea deciziei prin care actul normativ a fost declarat neconstitutional in ansamblul sau.

"Curtea constata ca legea criticata - avand acelasi obiect de reglementare ca al ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2020 care incepuse deja sa-si produca efectele la data adoptarii legii criticate - reglementeaza contradictoriu atat ipotezele si conditiile de acordare a suspendarii obligatiilor de plata, cat si efectele acestei suspendari, fara sa prevada vreo dispozitie privind solutionarea conflictului intre aceste acte normative, generand situatii de instabilitate si incoerenta legislativa, cu consecinte negative asupra aplicarii legii la cazurile concrete, din moment ce promoveaza solutii legislative necorelate cu legislatia in vigoare", se arata in motivarea publicata marti de CCR.

Conform sursei citate, in conditiile in care OUG nr. 37/2020 a instituit un termen de depunere a solicitarilor de 45 de zile de la data intrarii ei in vigoare si a produs deja efecte, iar actul normativ adoptat de Parlament nu contine nicio dispozitie cu privire la cererile deja solutionate sau in curs de solutionare depuse in temeiul OUG, o eventuala intrare in vigoare a legii ar genera "mai multe situatii de incoerenta legislativa, cu consecinte negative asupra securitatii juridice si asupra claritatii si previzibilitatii legii", afectati fiind atat creditorii, cat si debitorii obligatiilor de plata.

"Curtea retine ca situatia de incoerenta legislativa este cu atat mai evidenta cu cat, la data adoptarii legii care constituie obiect al controlului de constitutionalitate, se afla in procedura parlamentara Legea pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr.37/2020, ocazie cu care Parlamentul, in temeiul art. 61 alin.(1) si art.115 alin.(7) din Constitutie, putea aduce modificari si completari acestei ordonante de urgenta a Guvernului, evident cu respectarea principiilor si dispozitiilor constitutionale", se mentioneaza in motivare.

Curtea Constitutionala a constatat ca Legea pentru suspendarea rambursarii creditelor nesocoteste, in ceea ce priveste obiectul de reglementare, cerintele obligatorii pentru adoptarea oricarui act normativ, a caror respectare este necesara pentru a asigura sistematizarea, unificarea si coordonarea legislatiei, generand un paralelism legislativ care determina aparitia unor situatii de incoerenta si instabilitate a legislatiei.

In consecinta, actul normativ contravine exigentelor legiferarii in cadrul statului de drept si principiului securitatii raporturilor juridice, ceea ce determina incalcarea dispozitiilor constitutionale.

"Cat priveste efectele unei decizii prin care Curtea, in cadrul controlului anterior promulgarii, constata neconstitutionalitatea legii examinate, in integralitatea sa, iar nu doar a unor dispozitii din cuprinsul acesteia, in temeiul art.147 alin.(4) din Legea fundamentala si avand in vedere jurisprudenta Curtii in materie, Parlamentului ii revine obligatia de a constata incetarea de drept a procesului legislativ, ca urmare a constatarii neconstitutionalitatii legii, in integralitatea sa", precizeaza CCR.

Curtea Constitutionala a admis, pe 6 mai, obiectia de neconstitutionalitate formulata de PNL cu privire la Legea pentru suspendarea rambursarii creditelor si a constatat ca actul normativ este neconstitutional in ansamblul sau.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre motivare CCR amanare rate
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1860 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

care lege,

era un fel carpa care fumega,sa se vada din care parte vine,dragostea pentru poolime.

 

Bravo, KKR-ailor! Sa-si plateasca rumanii ratele la timp!

Pai, unde ne trezim?! Maine-poimaine or sa vrea toti pensii speciale!

Hai, la munca nu la pomeni, ca Valer Dorneanu are de incasat fo 21.000 de euro luna asta!

 

E

de rasul lumii: o sa ajunga slugile astea psd-iste sa respinga legile stapanilor numai citind autorii-Zamfir si Piperea,fara sa mai citeasca continutul...

 

PSD a imprumutat metoda de la PNL, facand o lege la misto, care ...

oricum pica la orice curte constitutionala, cu atat mai mult la cecerepesede care a primit ordin s-o pice !
Tot asa au "incercat" si sarlatanii de la pnl sa elimine specialele, stiind de la inceput ca propunerea va pica, pentru ca a fost facuta sa fie picata !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor