Ziare.com

Motivarea CCR dupa ce a decis ca suspendarea deputatilor "indisciplinati" e neconstitutionala

Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 12:21

   

Motivarea CCR dupa ce a decis ca suspendarea deputatilor "indisciplinati" e neconstitutionala
Participarea parlamentarului la sedintele Camerei din care face parte constituie o indatorire care tine de esenta mandatului, astfel ca orice norma regulamentara care afecteaza modul in care acesta isi indeplineste indatoririle legale si constitutionale reprezinta o incalcare a statutului sau constitutional, precizeaza CCR in motivarea deciziei prin care a admis sesizarile PNL si USR referitoare la modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor, prin introducerea de sanctiuni, inclusiv suspendarea activitatii, pentru deputatii indisciplinati.

Pe 13 septembrie, Uniunea Salvati Romania anunta ca a depus o contestatie la CCR cu privire la noul regulament al Camerei, care prevede sanctionarea deputatilor indisciplinati inclusiv prin suspendarea temporara a participarii acestora la o parte sau la toate activitatile forului legislativ pentru o perioada cuprinsa intre doua si treizeci de zile lucratoare.

" (...) Curtea apreciaza ca argumentele pe care s-a intemeiat solutia de admitere pronuntata in prealabil de Curte sunt pe deplin aplicabile si cu privire la dispozitiile criticate in prezenta cauza.

Astfel, de vreme ce indatoririle parlamentarului se exercita in mod continuu, din momentul la care acesta intra in exercitiul mandatului, pana la data incetarii calitatii de deputat sau de senator, legiuitorul, prin reglementarile pe care le adopta, fie ca sunt legi, fie regulamente, nu poate impiedica indeplinirea acestora.

Or, asa cum a statuat Curtea in decizia precizata, participarea la sedintele Camerei din care face parte deputatul constituie o indatorire de esenta mandatului parlamentar, astfel cum rezulta din intregul ansamblu al dispozitiilor constitutionale care reglementeaza Parlamentul, astfel ca orice norma regulamentara care afecteaza modul in care acesta isi indeplineste indatoririle legale si constitutionale constituie o incalcare a statutului sau constitutional", se mentioneaza in motivarea CCR.

Curtea adauga ca prevederea in cadrul normei criticate a tezei potrivit careia sanctiunea disciplinara "nu aduce atingere dreptului de vot in sedinta de plen" nu este de natura a inlatura efectul neconstitutional al suspendarii temporare.

"Indatoririle deputatului inerente mandatului constitutional nu se reduc la exercitarea dreptului de vot in sedintele plenului Camerei, iar de vreme ce sanctiunea vizeaza suspendarea participarii deputatului la o parte sau la toate activitatile Parlamentului pentru o perioada cuprinsa intre doua si treizeci de zile lucratoare, este evident ca acesta ar fi impiedicat sa-si exercite mandatul, in plenitudinea drepturilor si indatoririlor sale", precizeaza judecatorii constitutionali.

Pe 24 octombrie, Curtea Constitutionala a admis partial sesizarile PNL si USR privind dispozitiile articolului 243 alineatul (1) litera g) din Regulamentul Camerei Deputatilor, constatand ca acestea sunt neconstitutionale.

Curtea a retinut cu privire la aceste dispozitii introduse prin Hotararea Camerei Deputatilor nr. 47/2018 ca impiedicarea deputatului de a participa la sedinte, pe o perioada cuprinsa intre doua si treizeci de zile lucratoare, constituie o masura de natura sa il impiedice sa isi realizeze mandatul dat de alegatori.

Pe de alta parte, CCR a respins, ca neintemeiata, sesizarea privind dispozitiile art. 153 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputatilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2949 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nicolicea, Nicolicea, nu pierzi nici o ocazie sa te tai in stamba!

esti parintele Regulamentului Camerei Deputatilor si ti-ai demonstrat dinnou capabilitatile unice!tu nu simti ca locul tau e la wc-ul parlamntului, nu in parlament?

 

4 puncte din doctrina PSD

1. toți deputații opoziției sunt indisciplinați, deci trebuie pedepsiți
2. toți manifestanții #rezist sunt delicvenți, deci trebuie gazați
3. toți membrii PSD trebuie sa fie imuni ca sa poată fura in voie asa cum cer interesele
4. toate legile trebuie sa fie in favoarea lui draknea și a PSD, pentru ca numai asa pesedistii iși pot exercita activitățile dificile descrise la punctul 3.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor