Noile puteri ale parlamentarilor au fost contestate la CCR: Prin anchetele lor pot influenta justitia

Joi, 18 Mai 2017, ora 19:40
2515 citiri
Noile puteri ale parlamentarilor au fost contestate la CCR: Prin anchetele lor pot influenta justitia
Foto: site CCR

PNL a depus la Curtea Constitutionala o sesizare prin care contesta modificarile din 9 mai aduse Regulamentului Camerei Deputatilor, care instituie obligativitatea prezentarii in fata unei comisii de ancheta a tuturor persoanelor chemate si care permit desfasurarea unei anchete in paralel cu investigatiile judiciare pe acelasi subiect.

PNL contesta, in sesizare, ambele modificari aduse Regulamentului, atat in ceea ce priveste prezenta la comisii, cat si in ceea ce priveste abrogarea interdictiei referitoare la anchetele parlamentare paralele cu cele judiciare.

In cazul abrogarii interdictiei privind suprapunerea anchetelor, liberalii acuza ca este incalcata separatia puterilor in stat.

"Suntem in situatia in care, prin ancheta parlamentara, care reprezinta o activitate cu profund caracter politic, poate fi influentata administrarea probelor in cadrul unei anchete judiciare. Rezulta, din aceasta modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor, ca activitatea puterii legislative poate influenta, in orice moment, activitatea puterii judecatoresti", se arata in sesizare, PNL invocand o decizie in acest sens a CCR din 2012 care arata ca Ministerul Public nu este o institutie aflata sub control parlamentar.

Liberalii acuza ca textul abrogat constituia "o garantie legala a respectarii principiului separatiei puterilor in stat".

In privinta instituirii obligativitatii prezentei la audieri a tuturor persoanelor, sub riscul unor sanctiuni in caz contrar, PNL acuza ca Parlamentul se suprapune unor organe judiciare.

Si in acest caz PNL invoca o decizie anterioara a Curtii, din 2009.

Deputatii au adoptat marti, cu 171 voturi "pentru", 98 de voturi "impotriva" si o abtinere, Proiectul de Hotarare privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, astfel incat persoanele care sunt citate la audieri in cadrul comisiilor de ancheta sa fie obligate sa dea curs invitatiei, in caz contrar existand posibilitatea ca acestea sa fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevarului.

Proiectul a eliminat si articolul care interzicea Comisiilor de ancheta sa investigheze fapte aflate in atentia organelor judiciare.

Regulamentul a fost schimbat in conditiile infiintarii comisiei de ancheta pentru alegerile din 2009, parlamentarii PSD-ALDE dorind sa forteze audierea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, si a lui Florian Coldea, fost director adjunct la SRI, ceea ce n-ar fi posibil in cadrul actualului regulament.

Citeste mai multe despre:

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#PNL sesizat CCR regulament ancheta , #decizii