Ziare.com

O motivare CCR sustine ca rapoartele MCV si recomandarile Comisiei Europene nu sunt obligatorii pentru statul roman

de Ionel Stoica
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 14:23

   

O motivare CCR sustine ca rapoartele MCV si recomandarile Comisiei Europene nu sunt obligatorii pentru statul roman
Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 prin care a fost instituit Mecanismul de Cooperare si de Verificare (MCV), chiar daca este obligatorie pentru statul caruia i se adreseaza, nu poate avea relevanta constitutionala, sustine Curtea Constitutionala a Romaniei.

Potrivit judecatorilor, Decizia 2006/928/CE "nici nu dezvolta o norma constitutionala, fiind circumscrisa celor existente, si nici nu complineste o lacuna a Legii fundamentale nationale."

Motivarea apare in decizia CCR din 18 martie 2019, cand Curtea a hotarat cu majoritate de voturi ca ordonanta de urgenta privind operationalizarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ) nu incalca legea fundamentala, respingand astfel criticile PNL si USR la acest act normativ.

Citeste si: Sectia Speciala a Adinei Florea poate merge mai departe. CCR a decis ca ordonanta care o priveste e constitutionala

Doar judecatorul Livia Stanciu a facut opinie concurenta la aceasta decizie a CCR referitoare la MCV.

Rapoartele MCV sugereaza directii de actiune, nu sunt obligatorii

CCR arata ca, avand in vedere lipsa de relevanta constitutionala a Deciziei 2006/928/CE, act european cu caracter obligatoriu pentru statul roman, cu atat mai putin poate fi retinuta relevanta constitutionala a rapoartelor emise in cadrul MCV.

Judecatorii fac trimitere la un articol din Constitutie - 148 alin. (2), potrivit caruia doar "prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare".

Astfel, mai arata CCR, desi sunt acte adoptate in temeiul unei decizii, rapoartele Comisiei Europene cuprind dispozitii cu caracter de recomandare, in urma evaluarii realizate, dupa prezentarea concluziilor, mentionandu-se ca "Pentru remedierea situatiei, se recomanda urmatoarele masuri: [...]".

"Or, prin intermediul unei recomandari, institutiile isi fac cunoscuta opinia si sugereaza directii de actiune, fara a le impune insa vreo obligatie legala destinatarilor recomandarii", conchide CCR.

"In concluzie, chiar daca aceste acte (Decizia 2006/928/CE si rapoartele MCV) ar respecta conditiile de claritate, precizie si neechivoc, intelesul acestora fiind stabilit de CJUE, respectivele acte nu constituie norme care se circumscriu nivelului de relevanta constitutionala necesar efectuarii controlului de constitutionalitate prin raportare la ele.

Nefiind intrunita conditionalitatea cumulativa stabilita in jurisprudenta constanta a instantei constitutionale, Curtea retine ca acestea nu pot fundamenta o posibila incalcare de catre legea nationala a Constitutiei, ca unica norma directa de referinta in cadrul controlului de constitutionalitate", explica CCR.

Intreaga decizie a CCR poate fi citita pe site-ul Curtii.

Solicitarea de sesizare a CJUE, respinsa

Discutiile despre Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene si recomandarile MCV au venit dupa ce parlamentarii PNL su USR au facut o cerere de inaintare a unor intrebari preliminare catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), precum si o cerere de suspendare a solutionarii cauzei care face obiectul controlului de constitutionalitate.

"Curtea nu poate trece cu vederea ca majoritatea aspectelor pe care se intemeiaza criticile autorilor cererii de inaintare a intrebarilor preliminare catre CJUE privesc oportunitatea legiferarii. Or, astfel de aspecte nu pot constitui obiect al controlului de constitutionalitate efectuat de Curte", explica CCR.

Curtea a respins cererea de inaintare a unor intrebari preliminare catre CJUE, ca inadmisibila, si, implicit, cererea de suspendare a solutionarii cauzei care face obiectul controlului de constitutionalitate.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 52723 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
40 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@pupaza, cei 3 aparatori sunt 3 penali basisti!

Stanciu - Cazul Rarinca
Minea - Erata de la 5 dimineata
Morar - un securist

 

Mona Pivniceru,pusā de ex USL:PSD(ponta) si PNL(antonescu/tariceanu)

Iatā si cele 6 COZI de TOPOR pro-ruse din componenta curtii constitutionala a Romaniei,de fapt SLUGILE Grupului Infractional Organizat psd-alde-udmr!!!
1.mona pivniceru(propusa de USL= PSD+PNL
2.maya teodorescu(propusa psd)
3.dorneanu(ex.psd),
4.enache(ex.psd),
5.lāzāroiu("independent")
6.varga attila(udmr)
Singurii care se opun demolarii statului de drept sunt judecatorii:
1.Livia Stanciu(propus Iohannis)
2.Stefan Minea(propus PDL)
3.Daniel Morar(propusBasescu)

 

un pederast,nu te poate obliga,sa-i urmezi exemplul !

.

 

Vrei sa spui "pesederast", nu-i asa copchile?

?!

 

rezistentii #freeDracnea sunt in alerta maxima...!

deja printzul n-a mai aparut pe forum ca e ocupat cu ciordache-niculicea-serbanAnnus la gasirea unor solutii de macelarire a justitiei pt a scapa pe infractorii penali Dracnea si valcov de puscarie...Astia de la #freedracnea sunt tare necajiti daca pleaca perechea de iubiti Dracnea-Valcov la puscarie...

domnu' Bercea de mai sus vrea sa spuna

ca Slugarel a stabilit deja ca recomandarile MCV trebuie puse OBLIGATORIU in aplicare de catre statul roman, conform deciziei CCR 2/2012. Ia sa-i auzim pe astia din cecereaua pesedista de ce nu respecta exact decizia CCR?! :)

"In ceea ce priveste aceste angajamente, Curtea constata ca, prin Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui mecanism de cooperare si verificare a progresului realizat de Romania in vederea atingerii anumitor obiective de referinta specifice in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 354 din 14 decembrie 2006, s-a retinut ca au fost identificate de Comisie “chestiuni ramase nerezolvate, in special in ceea ce priveste responsabilizarea si eficienta sistemului judiciar" din Romania. In Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele realizate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, din 20 iulie 2011, se retine la acest capitol ca “Romania nu s-a angajat inca intr-un proces de reforma aprofundata a sistemului disciplinar".

Or, calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului roman OBLIGATIA de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (4) din Constitutie, potrivit carora “Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actele aderarii si din prevederile alineatului (2)".

Dezbaterea a avut loc la data de 11 ianuarie 2012 si la aceasta au participat: Augustin Zegrean, presedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan si TUDOREL TOADER, judecatori."

Analizand ineptiile debitate de CCR ne intrebam daca judecatorii au

cunostinte minime juridice,sau un IQ sub limita normala!
Romania semneaza o multime de conventii,tratate,intelegeri etc.avand caracter obligatoriu pentru parti!
Evident ca aceste tratate nu au nici o relevanta constitutionala,fiind acte bi si multilaterale,dar absolut obligatorii.
Este sarcina celor ce duc tratativele sa aiba grija ca aceste instrumente internationale sa nu incalce prevederiile legii fundamentale!
SIIJ incalca prin natura sa principiul fundamantal constitutional al separarii puterilor in stat,fiind un organism politic!
Deci este ilegala!
Evident pentru orice copil,acest lucru "scapa"politrucilor infiltrati in CCR ca sa apere infractorii care i-au trimis acolo devenindu-le stapani!
Cand Romania se va intoarce la statutul de stat de drept va trebui sa actioneze penal atat membrii CCR care sustin astfel de crime impotriva tarii cat si pe cei din SIIJ!
Nu vor scapa!Teo

Constitutia e una singura si OBLIGATORIU de

..respectat! Oricat ar vrea talibanii sa-i respectam doar pe Timmermans, Macovei, Statul Toxic! Ce tupeu pe astia!! ))))

CCR a pus loserii la colt! Romanii ii vor arde si cu votul!

Exact corapsane!

... cand ma vei imprumuta de niste bani, ma voi gandi ca poate fi constitutional sa NU ti-i dau si inapoi. Dorneanu, prin ineptiile emise, cam asa ceva spune.
Contract, sau alte reguli? Ce-i aia? Nu scrie in constitutie, deci nu exista!
Apropo' n-ai si tu o mie-doua pana la salariu? Inflatia reala 10-12% (nu aia din rapoarele oficiale 4%) mi-a mancat procente bune din venit. Ai vazut pretul cartofilor? Dar pretul cepei? La varza te-ai uitat? 4%, huh?

Constitutia Romaniei trebuie RESPECTATA

Nu INTERPRETATĀ,dupa chipul si culoarea politica a celor 6 judecatori de la CCR,dovediti ai fi SLUGILE Grupului Infractional Organizat Psd-Alde-Udmr...
Legea este aceeasi pentru toti,nu se modifica prin OUG in functie de mofturile unui presedinte de partid,
DUBLU condamnat la puscarie cu executare.

Este logic si normal

UE nu a pretins niciodata ca MCV sau indicatiile CE pot sa inlocuiasca Constitutia unui stat. Romania este obligata sa respecte doar ceea ce a semnat in tratatul de aderare la UE. Nimic mai mult, nimic mai putin.
In schimb, UE are tot dreptul sa interzica Romaniei intrarea in spatiul Shengen, sa mentina MCV, sa taie drastic si chiar sa anuleze fondurile europene, sa activeze art.7 sau in caz extrem sa excluda Romania din UE.
Asa ca, sa vedem, care pe care:
Dragnea, Tariceanu, Dorneanu si Savonea de o parte.
iar
UE (27 de state) de cealalta parte!

Ghici ciuperca ce-i!?

Nu uitati ca, intre timp, se mai fac si alegeri! (europarlamentare, presedintiale, locale, parlamentare..hehe..)

Toarasa Andradda,va rog afectuos,vedeti cum

aranjati cu astia,de la UE,sa nu incurce taierea fondurilor, cu taierea padurilor !....ca a venit ursii,peste mine,pina la Snagov !...am cazat si io,v'o 4,in cotetul porcului,dar nu prea mai am,cu cei demancari !!!

Lasā ca si unde sta,

Te bagi in beci la Grivco.

Cu alte cuvinte

Judecatorii impusi de mafia PSD+alde+udmr imping Romania in afara UE astfel incata mafiotii PSD+alde+udmr sa poata fura in liniste si consens !

 

"reglementarile comunitare sunt obligatorii" zic ei

Dar ce si cat alegem din recomandari, cum le interpretam si cum arata legea finala, asta spunem noi, zic PSD-istii.
Adica PSD-istii pot duce pana la extrem orice recomandare care ar tine de corectitudinea unui proces. Cum ar fi stergerea sentintelor definitive pentru sute de corupti, pe motiv ca judecatorul X a fost tras la sorti in completul de judecata nu in data de 15 ianuarie, ci in 16 ianuarie. Sau ca nu poarta palarie.
In acelasi timp, se sterg la fund cu orice reglementare care ar asigura independenta justitiei. Totul trebuie controlat, direct sau indirect, de politicieni, ca ei sunt buricul natiunii, votat la gramada pe o sticla de ulei, o minciuna electorala si multa prostie.

Atunci , ce cautam in UE ? Ne-am luat niste angaja

mente ; s-a terminat hartia higienica la CCR si au ramas

doar angajamentele fata de UE ?

PeSeDistii au crezut ca POT FURA in VOIE fonduriUE

Uite ca nu se poate.
27 milioane de Euro trebuiesc inapoiate Uniunii Europene de catre Romania,
fonduri europene deturnate de Dragnea,in scop personal(TelDrum).
Daca JUSTITIA din Romania ar fi fost la standarde europene(asa cum ne-am luat angajamentul,la ADERARE),nu am Mai fi about nevoie de MCV.
JUSTITIA nu se face prin OUG....

Ce cautatzi in UE ...

... (dupa cum intreaba nea Traiann, neaparat cu 2 de "n") ?

Pai v-atzi repezit sa intratzi cand atzi realizat ca-i rost de ceva pomana. Acum poamana s-a terminat urmeaza... capul la fu.nd, vorba bancului... :)

Cu alte cuvinte Romania nu mai este un stat independent.

Sunteti vasalii colhozului neo-comunist european. Si cine incearca sa se smulga din sclavia asta este "ciuma rosie", "bolsevic", "rusnac", "omul lui Putin", etc, etc...

Noroc cu noua securitate romana (SRI) si cu toate unletele ei, ca-i mai tineti in loc pe revolutionarii astia.

@Vintage. Nu te pot contrazice :))) Esti unul din

specialistii incontestabili in materie de colhoz, bolsevism, etc. Redactia de la Sputnik este mandra cu tine :))) Ti-au pus portretul la gazeta de perete :)))

Cat despre "independenta" celor 27 de state care alcatuiesc UE acum, independenta lor se opreste unde incepe independenta comunitara! Este o regula aplicata de catre toate Statele Unite ale Americii, asociatiile de state estice rusofile, confederatia helvetica, republica federala germana, statele commonwealth.

Inutil sa mai bagi aceste fitile puturoase cu independenta pierduta. Ti-ai facut si azi, ca si maine, datoria de troll: ai bagat un bat prin gard ai mai stors o minciunica, poate prinde... Daca repeti de 1000 de ori, s-ar putea sa ai succes :)))

nea caisa

Pai noi ne-am cerut in Europa, nu ne-au luat ci fortza .Panimai ?

Mai trollov, si Ceausescu ii tragea...

...cu "idepedentza" si "neamestecu' in treburili interni", iar romanii erau de fapt un popor de sclavi cu rusii in coasta!
Romanii au nevoie de UE-STAT FEDERAL, numai asa tot felul de excrescente toxice si penale ale "boborului rrroman" pot fi impiedicate sa ia puterea profitand de indiferenta, porstia si incultura aceluiasi "bobor"!

o fi, oare, obligatoriu

ca UE sa ne tolereze ca membri sustzinutzi financiar ai Uniunii chiar daca nu acceptam obligativitatea principiilor pe care le apara MCV ? Daca eu as fi membru individual al u.e., asa as pune problema.

 

Carcotasule,iti raspund eu,la intrebarea asta tampa! UE ne-a

"cumparat",pe degeaba !

@copilul. Pe tine ( pe voi) o sa va aducem inapoi

la magazin: sunteti plini de defecte ascunse!
UE nu cumpara marfa avariata sau rebuturi ale societatii. De altfel, imi pare deja rau ca iti fac onoarea unui comentariu. Tu nu stii ce este aia UE si pe ce continent se afla. Cred ca cel mai lumg traseu pe care l-ai facut vreodata a fost de 10 km, pana la oras, sa cumperi gaz pentru lampa.

Imi imaginez ce trebuie sa traiesti ca pensionar in Romania. Nu te invidiez deloc. Tu nu vrei sa traiesti ca pensionarii europeni.

nu pe degeaba

copchile.
pe spagi grele depozitate pe alte meleaguri
sa-ti zic eu care sunt aia de ne-au vandut?

in ce frel ne-a cumparat

daca tot UE ne ofera miliarde de Euro ca fonduri nerambursabile ? Adica ei cumpara cu bani degeaba ?

Gasca asta din CCR este cea mai despreciabila adunatura,...

...este pur si simplu scula murdara a GIO-Dragnea!
Adica, recomandarile MCV sunt obligatorii, dar n-au relevanta constitutionala, deci - de fapt - nu prea sunt obligatorii!
In loc sa spuna ca fiind obligatorii, ar trebui sa fie modificata Constitutia astfel incat sa corespunda MCV!
Ehei, intre tigania si hotia din Rromania si UE, romanii care doresc sa traiasca normal vor alege UE, asa ca GIO-Zdragnea va avea tara de asistati si pensionari pe care si-o doreste!
Dar sa nu se vaite ca din cauza pomenilor si a lipsei contributiilor nu mai are de unde fura!

 

Fara nici o indoila, aceasta va fi ultima decizie luata de CCR

in numele poporului roman. Ciuma rosie a reusit sa contamineze definitiv CCR, avocatul poporului, DNA, CSM.
Statul de drept din Romania este PRAF !!!

Replica europeana este cunoscuta.

Asta vreti sa traiti, dragi romani ?
Acesta este mandatul de guvernare pe care infractorul dracnea il stie din scoarta in scoarta? Pentru asta ati lipsit de la vot? Dracnea si psd-ul lui murdar va conduc direct catre Putin.

Am impresia ca romanii sunt hipnotizati de un sarpe cu clopotzei, de o naparca rosie.

 

asijderea si mie moshule ! nu-mi place nici mie,sa dialoghez,

cu batuti,in cap !!!.....probabil,stii si matale,care e batutul in cap,de puberi !!!!....nu te mai obosi,sa-mi flatulezi raspunsuri,ca nu ai farmec !....uite cu Stanica si ....altii dialogam

 

 

Pretinșii

noștri "constituționaliști" se invartesc in jurul cozii...aburindu-ne, ca să ne poată imbarliga mai bine cu fărădelegile lor. Cand 3 sau 4 dintre ei fac opinie separată, opinia celorlalți nu face nici cat o ceapă degerată, deși e "majoritară". E o ticăloșie "constituțională" săvarșită de neconstituționaliști.

 

Ce bun era

CCR ul pe timpul lui Zegrean ,corectitudinea intruchipata .

Anarhistilor ,buharinistilor!

Ipocritilor,extremistilor ,habarnistilor ...!Atat!Ca n-as vrea sa cred ca sunteti toti securisti sau neo securisti,sau USR-isti,sau pe anumite state de plata...!
Ce LEGE vreti voi sa respectam????

 

Pai atunci

cum ramane cu revocarea sefei DNA, la propunerea (adica recomandarea) lui TT. nu trebuia sa se foloseasca aceeasi logica in decizia CCR de atunci?

 
 

 

@Cucucorapshan

Cei trei enumerati de tine ca fiind 'penali basisti' sunt cu siguranta cei mai pe dinafara ca pregatire profesionala. Au dovedit-o prin prestatiile lor anterioare acelor promovari suspecte la CCR. Abia apoi sa ne uitam cine sunt cei care i-au trimis acolo: unii ca si ei.

 

Pe astia ii cam mananca pielea

Adica CCR poate sa treaca orice fel de aberatie care le trece prin cap, incalcand principiile statului de drept la care Romania s-a angajat prin tratatul de aderare la UE, iar politrucii astia vin si spun ca nu le pasa de tratat.

Chiar atitudinea asta e neconstitutionala, pentru ca insasi Constitutia Romaniei spune ca Romania nu poate trece legi care sunt contrare tratatului cu UE.

Las' ca vine ea CJUE si desfiinteaza aberatiile CCR, tot asa cum le-au desfiintat pe ale polonezilor cand s-au crezut suverani si au incercat sa goleasca curteal lor suprema prin scoatere fortata la pensie ca sa isi puie judecatori favorabili puterii in loc. Asa smecherii nu merg. Nu poti sa fii si in caruta, si pe jos. Si atunci sa vad CCR ce o sa mai zica si daca o sa aiba curaj sa se opuna la o decizie data de curtea de justitie a Uniunii Europene. Nici nu mai vorbesc de CEDO aici.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor