Opinii: Proiectul de tara

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 18:35
779 citiri
Opinii: Proiectul de tara

Acum se vede ce importanta era reconstructia institutionala, economica, sociala, politica a Romaniei.

Dupa "Spiritul de la Snagov", realizat sub conducerea academicianului Tudorel Postolache si destinat integrarii in Uniunea Europeana, Romania n-a facut nimic in directia refacerii arhitecturii sale de putere si de organizare.

Ne-am tarat intr-un regim nedefinit, ceva intre comunism botezat pompos "stat social" si capitalism primitiv, ilustrat de "elite de prada" transpartinice, care au inteles sa se imbogateasca din hoitul fostei economii socialiste, fara sa se oboseasca sa construiasca ceva in loc.

Academia Romana, juristi consacrati, specialisti in drept constitutional, societatea civila, toti au asistat nepasatori la involutia tarii, politica si economica, la o "democratie" care a dus la polarizarea bogatiei, fara vreo sansa pentru aceia care stiu doar sa munceasca, sa ajunga si ei la un trai decent. Dar nu din pomeni electorale, ci din productivitatea economiei.

Eroarea este dubla. Nu poti trai fericit intr-o tara nefericita, in care risti sa primesti in cap bastoane sau pietre de la multimi flamande talazuind pe strazi. Poti doar sa emigrezi, dar, stiind doar sa furi, vei fi respins de societatile civilizate, in care sursa traiului decent este munca cinstita.

Platim pretul acestei greseli.

Un singur judecator de la Curtea Constitutionala arunca in aer o tara de 22 de milioane de suflete. Cu argumente aiuritoare. Ca sa-si justifice pastrarea pensiilor proprii, argumentand ca magistratii au o "existenta" constitutionala, nu legala! Atunci parlamentarii ce existenta au, extraterestra?

Si, ca sa nu bata prea tare la ochi, decide ca si celelalte pensii nu pot fi taiate, cu riscul de a arunca tara in colaps economic.

Cine decide bugetele tarii? Cine proiecteaza si face executia bugetara, Curtea Constitutionala? Sa presupunem ca la discutarea legii bugetului un partid sesizeaza Curtea ca nu e bine impartit bugetul si ca parlamentarii si magistratii au dreptul la salarii de sute de mii de euro pe luna. Curtea zice Da si atunci toata tara se executa. Ca numai Dumnezeu este deasupra Curtii. Le-am dat o idee.

Si mai avem de confruntat o tragedie. Opozitia vrea la guvernare cu orice pret, chiar si al destabilizarii economice a tarii. Oare de ce? Ca sa transpire cautand solutii pentru tara? Sa se confrunte cu furia unei populatii flamande? As, de unde atata altruism.

Mai intai aduci tara in haos, prin sesizarea Curtii, apoi vrei la guvernarea unei tari intrate in fibrilatie. Interesul este clar: accesul la resurse, alea care mai sunt, si la bazinul de functii publice. Mintind grosolan: avem noi solutii sa facem din economie bici, chiar daca toata economia mondiala e in criza. Desi stiu ca doar in comunism economia asculta de ordinele Guvenului.

Cum am ajuns aici?

Toate guvernele care s-au succedat au pendulat intre imbogatirea pe seama bugetului, mita electorala si plasarea clientelei de partid. Dincolo de aceste trei obiective n-a existat nimic. Un nou proiect de tara, inlocuirea economiei socialiste cu una capitalista, reforma si modernizarea statului, reforma sistemelor educationale si de sanatate etc.

Nimic din toate acestea. Bani, bani si iar bani, trimisi, eventual, in conturi straine. Fara institutii eficiente care sa lucreze in interesul cetatenilor si al tarii. Fisc, justitie, ministere, ordine publica etc.

O guvernare Tariceanu iresponsabila, care a dublat salariile bugetare si a triplat pensiile, ca mita electorala, pe baza unor resurse conjuncturale, care asa cum au venit, la fel de repede s-au evaporat. A marit aparatul bugetar sa sature clientela proprie si a PSD. Si care acum spune, cu un tupeu nemaipomenit, ca daca ar veni la putere le-ar mai dubla odata! Mare Ti-e gradina!

Iar cei care au apucat cate ceva, chiar si mizilicuri, s-au bucurat ca-i pacalesc pe ceilalti. Sa se mai bucure si acum!

Si a venit scadenta.

Intr-un context international cum nu se poate mai prost. Majoritatea tarilor se lupta cu crize de tot felul, nu au de unde sau nu vor sa-i ajute si pe altii. Franta si-a scos deja la vanzare castelele. Noi am vandut deja ce aveam si tot saraci si prapaditi suntem.

Revizuirea Constitutiei este si un prilej de a regandi toata organizarea institutionala. Cine de ce raspunde. Cine ce decizii ia. Cata descentralizare, cata putere politica centrala, rolurile detaliate jucate de fiecare actor. Cine controleaza administratia locala, care a ajuns gaura neagra a economiei. Inclusiv ce rol are Curtea Constitutionala. Nu e normal ca noua oameni sa se joace cu soarta a 22 de milioane. Pentru propriile interese sau pentru interese de partid.

Pana nu ne trezim cu Dan Diaconescu presedinte si OTV-izarea intregii tari.

Cine se inhama la realizarea unui nou Proiect de tara?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#CCR decizie pensii, #reforma Constitutie, #CCR pensii reducere, #majorare TVA , #decizii