Opinii: Romania si principiul separarii puterilor in stat

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 16:41
8455 citiri
Opinii: Romania si principiul separarii puterilor in stat

Faptul ca Romania a luat locul SUA in ceea ce priveste "posibilitatile" si a devenit tara "tuturor posibilitatilor" este deja axioma si nu mai necesita explicatii. Ca aceste posibilitati se materializeaza in aspecte negative si nu pozitive este un postulat.

Daca ne uitam la diferite statistici, Romania bate de departe toate tarile europene si chiar asa zisele tari "bananiere" la capitolele saracie, nivel scazut de trai, grad de insatisfactie, investitii, lipsa de incredere, nerespectatrea legilor, salarii, pensii. Pana si la intrarea in Spatiul Shengen suntem printre ultimii si suntem amanati si impinsi inapoi.

Cu toate astea, carmuitorii nu scapa nicio ocazie sa isi dea cu stangul in dreptul, sa loveasca in populatie si sa isi apere scaunele si salariile, drepturile si avantajele, dand sau lasand sa treaca legi care intorc pana si legile bunei cuviinte pe dos. Si prin carmuitori includ toata clasa politica si tot aparatul legislativ si executiv, care de 20 de ani incoace a adus tara in aceasta pozitie, care in Opozitie, care la Putere, pe rand, dupa cum le-a cazut la zar.

In ceea ce priveste principiile constitutionale, ca si alte prevederi ale Constitutiei, ele sunt siluite pur si simplu fara jena, la drumul mare, in plina zi, in plina strada si nimeni nu intervine.

De ce nu intervine? Pai daca un amarat s-ar lega de o fata pe strada si ar fluiera admirativ dupa ea, politatiul sau comunitarul din colt sau intersectie s-ar sesiza pe loc si l-ar "taxa" pentru "sexual harassment".

In schimb, cand doamna Anastase numara oamenii din sala cu ochii in hartii, domnul Basescu nu se amesteca, respectand separarea puterilor in stat. Curtea Constitutionala da "NUP" pentru ca nu are atributiunea de a numara numarul de parlamentari, ci doar de a constata daca s-a numarat bine atunci cand a inceput sedinta. Deci nu se poate angaja intr-o activitate care nu ii intra in atributiuni. Scrie undeva ca onorata CC are atributiuni de numarare? Nu! Atunci nu numara, punct.

Dar cand un judecator la Valcea da castig de cauza unui cetatean pentru ca i s-a comis o nedreptate, nedreptate care incalca legile europene, Ministerul Justitiei trimite repede repede o comisie sa cerceteze cine e persoana care a indraznit sa dea un "exemplu negativ" si sa dea o sentinta contra "curentului".

Cand o Curte de Apel da dreptate unor oameni in apararea unor drepturi salariale promise, dar neprimite, decizie definitiva si irevocabila, Guvernul da repede un capat de lege prin care amana aplicarea sentintei peste "n" ani, cand ei nu vor mai fi la putere si poate o parte din petenti vor disparea pe cale naturala

Si ca nu cumva sa se mai trezeasca cu astfel de surprize si pentru a pune in stare de "ilegalitate" orice judecator caruia s-ar putea sa ii mai dea prin cap sa dea o hotarare definitiva si irevocabila cu aplicare din momentul anuntarii sentintei, uite ca Guvernul da o noua Ordonanta de Urgenta, Nr. 113 din 8 decembrie 2010, prin care amana orice plata a eventualelor datorii sau drepturi catre cetateni.

"Art. II. - (1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2010, se realizeaza astfel:

a) in anul 2012 se platesc 34% din valoarea titlului executoriu;

b) in anul 2013 se platesc 33% din valoarea titlului executoriu;

c) in anul 2014 se platesc 33% din valoarea titlului executoriu."

Cum e cu neamestecul in treburile instantelor? Cum e cu separarea puterilor in stat? Cum e cu drepturile omului? Mai conteaza? Ce face Opozitia? Pai e in vacanta. Si-a facut datoria, a mai trantit doua motiuni pierdute cu brio, ne-au asomat, acum isi vad de sarbatorile de Craciun. Sa traiasca bine!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#separare puteri stat, #decizii instante salarii, #nerespectare Constitutie , #decizii